Piknik v přírodě
Tuňákový sendvič
- 10 plátků tmavého toustového chleba
- 160 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 menší cibule
- 2 lžíce lehké majonézy
- sůl pepř
- citron
- salátová okurka nakrájená na kolečka
- 3 rajčata na kolečka
Tuňáka nechte okapat, dejte do mísy, rozmačkejte vidličkou, přidejte najemno nasekanou cibulku a majonézu, podle chuti osolte a opepřete, dochuťte citronovou šťávou. Na polovinu plátků toustového chleba rozložte plátky okurek, na ně poklaďte tuňákovou směs a navrch dejte plátky rajčat. Přiklopte druhým plátkem chleba a sendvič úhlopříčně rozřízněte.
Mini guiche
- 1 balení křehkého nebo listového těsta
na náplň:
- 1 žlutá a 1 červená paprika
- 1 malá cibule
- 100 g šunky nakrájené na kostičky
- 1 lžíce olivového oleje
- 300 g zakysané smetany
- 3 vejce
- sůl, pepř
Z těsta vykrájejte kolečka a vyložte jimi formu na muffiny. Papriky, cibuli a šunku nakrájejte na kostičky a orestujeme na pánvi s trochou oleje. Směsí naplňte jednotlivé košíčky. Smetanu rozmíchejte s vejci, osolte a opepřete a nalijte ji do košíčků. Pečte asi 25 minut dozlatova.
Tip: Před pečením posypejte koláčky strouhaným sýrem
Třešňové muffiny
- 4 vejce
- 2 šálky smetanového jogurtu
- 1 šálek oleje
- 1/2 šálku cukru
- 2 vanilkové cukry
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 5 šálků hladké mouky
- 1 lžíce strouhané citronová kůry
- 1 až 2 šálky vypeckovaných třešní
- mandlové lupínky na posypání
Z ingrediencí umíchejte hladké těsto a přidejte do něj vypeckované třešně. Nalijte ho do formiček na muffiny (asi do 3/4 jejich objemu) a posypejte mandlovými lupínky. Vložte do trouby předehřáté na 170 až 180 °C a pečte asi 20 minut dozlatova.
Tip: Místo třešní můžete použít jahody nebo jiné ovoce
Cheesecake ve skleničce
- 140 g máslových sušenek
- 50 g cukru moučka
- 250 g řeckého jogurtu
- 1 vanilkový cukr
- 250 g krémovéhosýra (např. Philadelphia)
- 200 g čerstvého ovoce (například třešní nebo jahod)
- 1 balíček červeného dortového želé
Sušenky pomocí válečku rozdrobte v sáčku, rozdělte do skleniček (například od jogurtů nebo přesnídávek) a upěchujte. Sýr vyšlehejte s jogurtem a oběma cukry dohladka. Krém navršte na sušenky, uhlaďte povrch a dejte vychladit do ledničky. Na vychladlý krém poklaďte třešně nebo jahody pokrájené na menší kousky. Nakonec je přelijte červeným želé připraveným podle návodu na sáčku a nechte ztuhnout.