Perníčky k nakousnutí

Pečení perníčků patří k tradicím, které dělají nejkrásnější svátky roku voňavějšími, lahodnějšími a zábavnějšími. Upečte si letos s námi takové, které jsou hned po upečení krásně měkoučké.

Budete potřebovat

na těsto:

  • 750 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 230 g medu
  • 150 g Hery
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžíce koření do perníku
  • 1 lžička skořice
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • rozšlehané vejce na potření

na polevu:

  • 40 ml vaječného bílku
  • 170 g moučkového cukru
  • 1 lžičku solamylu
  • 3–4 kapky citronové šťávy

recept

1 S přípravami začněte jeden den před plánovaným pečením. Ze všech surovin vypracujte těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v lednici odležet do druhého dne. Tato fáze je důležitá, aby šlo s těstem dobře pracovat.
2 Na mírně pomoučeném vále pak z těsta vyválejte asi půl centimetru vysoký plát a vykrajujte z něj tvary s pomocí tvořítek. Pečte asi 6–8 minut na 170 °C.
3 Po vytažení z trouby můžete ještě horké perníčky natřít rozšlehaným vajíčkem (případně s trochou přidaného holandského kakaa), aby se leskly.
4 Než perníčky vychladnou, připravte si polevu. Moučkový cukr nejprve třikrát důkladně prosijte, aby v něm nebyly žádné hrudky. Pak jej smíchejte s bílkem, citronovou šťávou a solamylem a důkladně – nejlépe 20 minut – míchejte, dokud nevznikne hladká lesklá směs. Nepoužívejte ruční šlehač – do polevy by se dostal vzduch a praskala by.
5 Když je poleva připravená, můžete se pustit do dekorování. Polevu naplňte do igelitového sáčku (nebo do kornoutku z celofánu) s ustřiženou špičkou. Otvůrek ve špičce by měl být opravdu malinký.
6 Polevu nanášejte shora, aniž byste „psali“ po perníčku. Jemně ji z kornoutku vytlačujte těsně nad jeho povrchem.


Zdobení plošek

Chcete-li na perníčcích pokrýt polevou větší plošky, polevu si trochu více nařeďte citronovou šťávou a nanášejte ji pomocí jemného štětečku.


Tip

Napečte si perníkové ozdoby na stromeček! Nezapomeňte v nich před pečením udělat dírku na protažení stužky. Dobře vám k tomu poslouží obyčejné brčko.


Hvězdičkový stromek

S pomocí sady hvězdiček na vykrajování si můžete vytvořit krásný perníčkový stromeček. Vykrojte hvězdičky v různých velikostech, upečte je a pak je s pomocí bílé polevy slepte do podoby stromečku. Postupujte od největší hvězdičky, která vám poslouží jako základna, až po tu nejmenší – tu přilepte vertikálně. Před slepováním můžete okraje hvězdiček ozdobit polevou s pomocí kornoutku. Do cípů také můžete nalepit dekorační cukrové kuličky.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek