Pečené i nepečené jarní dezerty

Jahody a rebarbora se skvěle doplňují a mají osvěžující nakyslou chuť, díky které se skvěle hodí do sladkých dezertů. Můžete si třeba upéct netradiční bábovku nebo si připravit klasický kompot.

Pohár s mascarpone a jahodami

Budete potřebovat

  • 400 g čerstvých jahod
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 40 g moučkového cukru

 

Asi čtvrtinu jahod odložte stranou. zbytek vložte do hrnce, přidejte cukr a vanilkový cukr a pomalu přiveďte k varu. 2–3 minuty poduste a pak přilijte kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody. Promíchejte s jahodovým rozvarem a nechte vychladnout.

Smetanu ke šlehání vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem do tuhé šlehačky a postupně ji přimíchejte k mascarpone. Do sklenic pak dejte krém a na něj jahodové pyré (můžete také vrstvy střídat), vršek poháru ozdobte půlenými jahodami.

 

 


Babiččin rebarborový kompot

Budete potřebovat

  • 800 g rebarbory
  • 170 g cukru
  • 5 ks hřebíčku
  • 10 lístků čerstvé meduňky
  • kousek skořice
  • 2 lžíce strouhané citronové kůry
  • 2 l vody

 

Rebarboru nasypte do hrnce, přidejte cukr, hřebíček, skořici, zalijte vodou a přiveďte k varu, vařte 3-5 minut. Odstavte z ohně a nechte 10 minut stát. Pak k rebarboře přidejte citronovou kůru a lístky meduňky. Lehce promíchejte a před podáváním nechte vychladnout.

 

 


Jahodovo-rebarborová bábovka

Budete potřebovat

  • 100 g rebarbory
  • 100 g jahod
  • 200 g cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/8 l mléka
  • 1 lžičku skořicového cukru
  • 1 lžičku vanilkového cukru

Rebarboru oloupejte, nakrájejte na kostičky (zhruba 1 cm) a posypte zbylým cukrem, jahody přepulte. Utřete máslo se 150 g cukru, přidejte mouku, špetku soli, žloutky, prášek do pečiva, mléko, a nakonec přimíchejte sníh ušlehaný z bílků. Část těsta nalijte do vymazané a moukou vysypané formy, přidejte část ovoce, pak opět těsto a ovoce, nakonec dolijte zbytek těsta. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova. Upečenou bábovku nechte zchladnout ve formě a pak ji vyklopte a pocukrujte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek