Pečené i nepečené jarní dezerty
Pohár s mascarpone a jahodami
Budete potřebovat
- 400 g čerstvých jahod
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 15 g kukuřičného škrobu
- 250 g mascarpone
- 300 ml smetany ke šlehání
- 40 g moučkového cukru
Asi čtvrtinu jahod odložte stranou. zbytek vložte do hrnce, přidejte cukr a vanilkový cukr a pomalu přiveďte k varu. 2–3 minuty poduste a pak přilijte kukuřičný škrob rozmíchaný v trošce vody. Promíchejte s jahodovým rozvarem a nechte vychladnout.
Smetanu ke šlehání vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem do tuhé šlehačky a postupně ji přimíchejte k mascarpone. Do sklenic pak dejte krém a na něj jahodové pyré (můžete také vrstvy střídat), vršek poháru ozdobte půlenými jahodami.
Babiččin rebarborový kompot
Budete potřebovat
- 800 g rebarbory
- 170 g cukru
- 5 ks hřebíčku
- 10 lístků čerstvé meduňky
- kousek skořice
- 2 lžíce strouhané citronové kůry
- 2 l vody
Rebarboru nasypte do hrnce, přidejte cukr, hřebíček, skořici, zalijte vodou a přiveďte k varu, vařte 3-5 minut. Odstavte z ohně a nechte 10 minut stát. Pak k rebarboře přidejte citronovou kůru a lístky meduňky. Lehce promíchejte a před podáváním nechte vychladnout.
Jahodovo-rebarborová bábovka
Budete potřebovat
- 100 g rebarbory
- 100 g jahod
- 200 g cukru
- 300 g hladké mouky
- 100 g másla
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1/8 l mléka
- 1 lžičku skořicového cukru
- 1 lžičku vanilkového cukru
Rebarboru oloupejte, nakrájejte na kostičky (zhruba 1 cm) a posypte zbylým cukrem, jahody přepulte. Utřete máslo se 150 g cukru, přidejte mouku, špetku soli, žloutky, prášek do pečiva, mléko, a nakonec přimíchejte sníh ušlehaný z bílků. Část těsta nalijte do vymazané a moukou vysypané formy, přidejte část ovoce, pak opět těsto a ovoce, nakonec dolijte zbytek těsta. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova. Upečenou bábovku nechte zchladnout ve formě a pak ji vyklopte a pocukrujte.