Pečeme s jablky

Jablečný koláč, moučník, závin či křehké cukroví plněné jablky – vyberte si z rozmanitých laskomin a pozvedněte letošní jablečnou úrodu na vyšší úroveň…


Mušličky s jablečnou nádivkou

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 8

Na těsto:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 g másla
  • 250–300 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • skořicový cukr na obalení

Na náplň:

  • 600 g jablek
  • 1 hrst hrozinek
  • 1 hrst strouhaných vlašských ořechů

1 Z tvarohu, másla, mouky a soli připravte těsto a nechte ho asi půl hodiny odstát. Pak ho vyválejte válečkem na plát silný asi 3 mm a vykrajujte kolečka s průměrem asi 6 cm.

2 Připravte si náplň – z nahrubo nastrouhaných jablek vymačkejte přebytečnou šťávu a promíchejte je s hrozinkami a ořechy. Do středu kolečka dejte trochu náplně, přehněte a okraje dobře stlačte. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dorůžova. Ještě horké obalujte v moučkovém cukru smíchaném se skořicí a nechte vychladnout.

 


Křehké rohlíčky

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 8

Na těsto:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 200 g kysané smetany
  • špetka soli
  • moučkový cukr na obalení

Na náplň:

  • strouhaná jablka
  • cukr
  • skořice
  • sekané ořechy

1 Ze změklého másla, mouky, špetky soli a kysané smetany vypracujte těsto a nechte ho v chladu v sáčku aspoň půl hodiny (nebo déle) odpočinout. Ze strouhaných jablek s ořechy, cukrem a skořicí připravte náplň.

2 Odpočinuté těsto rozdělte na 4 části, z každé vyválejte kulatý plát silný asi 2–3 mm a rozdělte ho na 8 výsečí. Na kraj každé dejte trochu náplně a srolujte do tvaru rohlíčku. Pečte asi 15–20 minut při 180 °C. Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkovém cukru.

 


Jablečný závin z tvarohového těsta

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 6

Na těsto:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g tvarohu
  • 250 g másla
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 vejce na potření

Na náplň

  • jablka
  • mletá skořice
  • cukr krupice

1 Z mouky, prášku do pečiva, tvarohu a tuku zpracujeme vláčné těsto a rozdělíme na 2 díly. Každý díl na pomoučněném vále tence rozválejte.

2 Nastrouhaná (nebo na kousky nakrájená) jablka smíchejte s cukrem a skořicí a rozložte na těsto. Zabalte 2 záviny, přeneste je na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte na 200 °C asi 20 minut dorůžova.

 


Pečená plněná jablka

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

  • 4 velká jablka
  • 60 g ovesných vloček
  • 2 lžíce rozinek
  • 4 lžíce nasekaných ořechů
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky másla
  • skořice
  • muškátový oříšek

1 Jablka rozpulte a vydlabejte jádřinec. Ovesné vločky promíchejte s ořechy a rozinkami, okořeňte skořicí a špetkou muškátového oříšku, přidejte rozpuštěné máslo a med, rozmíchejte a směsí naplňte jablka.

2 Jablka dejte na plech potažený pečicím papírem a pečte při 175 °C asi 15–20 minut.

 


Křehký jablkový koláč

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 8

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 8 lžic mléka
  • moučkový cukr na posypání

Na náplň:

  • 1 kg strouhaných jablek
  • 2 vanilkové pudinky
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 lžic krupicového cukru

1 Mouku smíchejte s kypřicím práškem, přidejte změklý tuk, cukr, mléko a vypracujte hladké těsto. Rozdělíme ho na poloviny. První polovinu rozválejte na placku a vyložte s ní vymaštěný a vysypaný plech. Nastrouhaná jablka smíchejte s cukrem a pudinkovým práškem a náplň rozprostřete na těsto. Náplň překryjte druhou rozválenou polovinou těsta.

2 Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Vychladlý pocukrujte a krájejte na čtverce.

 


Nadýchaný jablkový moučník

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 8

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 velká vejce
  • 3 lžíce rumu
  • 2 velká sladká jablka
  • 2 lžíce cukru na posypání

1 Mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, zašlehejte postupně vejce rum. do mokré směsi pak po částech vmíchejte moučnou směs a na kostičky nakrájená oloupaná jablka.

2 Těsto rozetřete do vyšší koláčové formy vyložené pečicím papírem, posypte dvěmalžícemi cukru a pečte při 175 °C asi 40 minut dorůžova.

 


Slavnostní jablkový koláč

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 8

  • 1 balíček křehkého těsta
  • 1 kg jablek
  • 100 g másla
  • 125 g cukru

Na vrchní vrstvu:

  • 4–5 pěkných velkých jablek
  • 2 lžíce cukru
  • 4–5 lžic meruňkového džemu
  • smetana k podávání

1 Rozválené křehké těsto rozložte do kulaté koláčové formy, dno propíchejte, zatižte fazolemi a 15 minut předpečte v troubě na 180 °C. 1 kg jablek oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Dejte je do hrnce se 2 lžícemi vody a máslem a rozvařte na hustou kaši. Pak ji přes síto propasírujte. Vraťte do hrnce, přidejte cukr a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.

2 Jablka na vrchní vrstvu nakrájejte na plátky. Jablečné pyré rozetřete na vychladlý předpečený korpus a navrch pěkně (do tvaru květu) naskládejte nakrájená jablka. Posypte cukrem a dejte péct asi na 35 minut. Rozehřejte meruňkový džem s 1 lžící vody a potřete jím ještě horký koláč. Podávejte s kopečkem ušlehané smetany.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek