
Pečeme s jablky

Mušličky s jablečnou nádivkou

Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8
Na těsto:
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g másla
- 250–300 g polohrubé mouky
- špetka soli
- skořicový cukr na obalení
Na náplň:
- 600 g jablek
- 1 hrst hrozinek
- 1 hrst strouhaných vlašských ořechů
1 Z tvarohu, másla, mouky a soli připravte těsto a nechte ho asi půl hodiny odstát. Pak ho vyválejte válečkem na plát silný asi 3 mm a vykrajujte kolečka s průměrem asi 6 cm.
2 Připravte si náplň – z nahrubo nastrouhaných jablek vymačkejte přebytečnou šťávu a promíchejte je s hrozinkami a ořechy. Do středu kolečka dejte trochu náplně, přehněte a okraje dobře stlačte. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dorůžova. Ještě horké obalujte v moučkovém cukru smíchaném se skořicí a nechte vychladnout.

Křehké rohlíčky

Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8
Na těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 200 g kysané smetany
- špetka soli
- moučkový cukr na obalení
Na náplň:
- strouhaná jablka
- cukr
- skořice
- sekané ořechy
1 Ze změklého másla, mouky, špetky soli a kysané smetany vypracujte těsto a nechte ho v chladu v sáčku aspoň půl hodiny (nebo déle) odpočinout. Ze strouhaných jablek s ořechy, cukrem a skořicí připravte náplň.
2 Odpočinuté těsto rozdělte na 4 části, z každé vyválejte kulatý plát silný asi 2–3 mm a rozdělte ho na 8 výsečí. Na kraj každé dejte trochu náplně a srolujte do tvaru rohlíčku. Pečte asi 15–20 minut při 180 °C. Ještě teplé rohlíčky obalujte v moučkovém cukru.

Jablečný závin z tvarohového těsta

Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6
Na těsto:
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g tvarohu
- 250 g másla
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 1 vejce na potření
Na náplň
- jablka
- mletá skořice
- cukr krupice
1 Z mouky, prášku do pečiva, tvarohu a tuku zpracujeme vláčné těsto a rozdělíme na 2 díly. Každý díl na pomoučněném vále tence rozválejte.
2 Nastrouhaná (nebo na kousky nakrájená) jablka smíchejte s cukrem a skořicí a rozložte na těsto. Zabalte 2 záviny, přeneste je na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte na 200 °C asi 20 minut dorůžova.

Pečená plněná jablka

Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4
- 4 velká jablka
- 60 g ovesných vloček
- 2 lžíce rozinek
- 4 lžíce nasekaných ořechů
- 1 lžíce medu
- 2 lžičky másla
- skořice
- muškátový oříšek
1 Jablka rozpulte a vydlabejte jádřinec. Ovesné vločky promíchejte s ořechy a rozinkami, okořeňte skořicí a špetkou muškátového oříšku, přidejte rozpuštěné máslo a med, rozmíchejte a směsí naplňte jablka.
2 Jablka dejte na plech potažený pečicím papírem a pečte při 175 °C asi 15–20 minut.

Křehký jablkový koláč

Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 250 g másla
- 1 prášek do pečiva
- 5 lžic moučkového cukru
- 8 lžic mléka
- moučkový cukr na posypání
Na náplň:
- 1 kg strouhaných jablek
- 2 vanilkové pudinky
- 1 vanilkový cukr
- 10 lžic krupicového cukru
1 Mouku smíchejte s kypřicím práškem, přidejte změklý tuk, cukr, mléko a vypracujte hladké těsto. Rozdělíme ho na poloviny. První polovinu rozválejte na placku a vyložte s ní vymaštěný a vysypaný plech. Nastrouhaná jablka smíchejte s cukrem a pudinkovým práškem a náplň rozprostřete na těsto. Náplň překryjte druhou rozválenou polovinou těsta.
2 Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Vychladlý pocukrujte a krájejte na čtverce.

Nadýchaný jablkový moučník

Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 125 g másla
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 velká vejce
- 3 lžíce rumu
- 2 velká sladká jablka
- 2 lžíce cukru na posypání
1 Mouku promíchejte s kypřicím práškem a solí. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, zašlehejte postupně vejce rum. do mokré směsi pak po částech vmíchejte moučnou směs a na kostičky nakrájená oloupaná jablka.
2 Těsto rozetřete do vyšší koláčové formy vyložené pečicím papírem, posypte dvěmalžícemi cukru a pečte při 175 °C asi 40 minut dorůžova.

Slavnostní jablkový koláč

Doba přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8
- 1 balíček křehkého těsta
- 1 kg jablek
- 100 g másla
- 125 g cukru
Na vrchní vrstvu:
- 4–5 pěkných velkých jablek
- 2 lžíce cukru
- 4–5 lžic meruňkového džemu
- smetana k podávání
1 Rozválené křehké těsto rozložte do kulaté koláčové formy, dno propíchejte, zatižte fazolemi a 15 minut předpečte v troubě na 180 °C. 1 kg jablek oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Dejte je do hrnce se 2 lžícemi vody a máslem a rozvařte na hustou kaši. Pak ji přes síto propasírujte. Vraťte do hrnce, přidejte cukr a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.
2 Jablka na vrchní vrstvu nakrájejte na plátky. Jablečné pyré rozetřete na vychladlý předpečený korpus a navrch pěkně (do tvaru květu) naskládejte nakrájená jablka. Posypte cukrem a dejte péct asi na 35 minut. Rozehřejte meruňkový džem s 1 lžící vody a potřete jím ještě horký koláč. Podávejte s kopečkem ušlehané smetany.