Papriky plné slunce
Polévka z pečených paprik
- 1,2 kg červené papriky
- ¾ l zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- sůl, pepř
- bazalka
- balzamikový ocet
- celozrnné těstoviny
Papriky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v troubě asi na 200 °C zhruba 20 minut. Když začne slupka krabatět a zlátnout, jsou papriky upečené. Přendejte je do igelitového sáčku a nechte chvíli zapařit. Slupka pak půjde snadno sundat. Na olivovém oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek. Přidejte oloupané pečené papriky, zalijte 3/4 litrem zeleninového vývaru. Povařte 10 minut a rozmixujte do hladkého krému. Osolte, opepřete a a dochuťte čerstvou bazalkou a balzamikovým octem. Můžete podávat s vložkou z celozrnných těstovin.
Papriky plněné masem
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sladké papriky
- mletý pepř
- ½ lžičky oregana
- špetka pálivé papriky
- ¾ šálku vody
- ½ šálku rýže
- špetka lžičky soli
- 200 g loupaných rajčat v plechovce nebo čerstvých dušených
- 3 velké rajčinové papriky (žluté nebo červené)
- 250 g sýru čedar
- olej na vymazání
Předehřejte troubu na 175 °C. Zapékací misku vymažte olejem. Ve velké pánvi dejte na 1 lžíci osmahnout najemno nasekanou cibuli, přidejte hovězí maso a na mírném ohni jej opékejte (asi 8 minut), okořeňte solí, drceným česnekem, pepřem, paprikou a oreganem, podlijte vodou a přidejte rýži a rajčata a důkladně promíchejte. Přiveďte k varu a duste na mírném ohni asi 20 minut, dokud není rýže měkká. Mezitím si podélně rozpulte papriky a zbavte je jádřinců a blan. Dejte je do zapékací misky a naplňte je masovou směsí. Vložte do trouby a pečte 30 minut. Pak položte na každou papriku plátek sýru a pečte ještě tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí.
Zapečená rýže s dýní a paprikou
- 300 g rýže
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 g dýně
- 2 velké papriky
- 1 větší cibule
- 2 vejce
- 50 g parmazánu
- 100 g mozzarelly
- 1 dl smetany 12%
- čerstvě mletý pepř, sůl
Paprikový salát
- 3 červené papriky
- 3 žluté papriky
- česnek
- citronová šťáva
- sůl, pepř
- olivový olej
- kapary
Papriky potřete olejem a opečeme na grilu (možno u v troubě) až je zhruba polovina vrchní slupky opečená dočerna. Opečené papriky na pár minut vložte do igelitového sáčku a nechte zapařit – půjdou lépe loupat. Papriky rozpulte, zbavte stopky a semen a oloupejte. Nakrájejte je na nudličky. Přidejte kapary a dochuťte prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, solí a pepřem.