Papriky plné slunce

Máte rádi šťavnaté sladké papriky? Pokud vám už docházejí nápady, jaké dobroty z nich připravit, můžete se inspirovat našimi recepty.

Polévka z pečených paprik

  • 1,2 kg červené papriky
  • ¾ l zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • bazalka
  • balzamikový ocet
  • celozrnné těstoviny

Papriky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v troubě asi na 200 °C zhruba 20 minut. Když začne slupka krabatět a zlátnout, jsou papriky upečené. Přendejte je do igelitového sáčku a nechte chvíli zapařit. Slupka pak půjde snadno sundat. Na olivovém oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek. Přidejte oloupané pečené papriky, zalijte 3/4 litrem zeleninového vývaru. Povařte 10 minut a rozmixujte do hladkého krému. Osolte, opepřete a a dochuťte čerstvou bazalkou a balzamikovým octem. Můžete podávat s vložkou z celozrnných těstovin.

 


Papriky plněné masem

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • mletý pepř
  • ½ lžičky oregana
  • špetka pálivé papriky
  • ¾ šálku vody
  • ½ šálku rýže
  • špetka lžičky soli
  • 200 g loupaných rajčat v plechovce nebo čerstvých dušených
  • 3 velké rajčinové papriky (žluté nebo červené)
  • 250 g sýru čedar
  • olej na vymazání

Předehřejte troubu na 175 °C. Zapékací misku vymažte olejem. Ve velké pánvi dejte na 1 lžíci osmahnout najemno nasekanou cibuli, přidejte hovězí maso a na mírném ohni jej opékejte (asi 8 minut), okořeňte solí, drceným česnekem, pepřem, paprikou a oreganem, podlijte vodou a přidejte rýži a rajčata a důkladně promíchejte. Přiveďte k varu a duste na mírném ohni asi 20 minut, dokud není rýže měkká. Mezitím si podélně rozpulte papriky a zbavte je jádřinců a blan. Dejte je do zapékací misky a naplňte je masovou směsí. Vložte do trouby a pečte 30 minut. Pak položte na každou papriku plátek sýru a pečte ještě tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí.

 


Zapečená rýže s dýní a paprikou

  • 300 g rýže
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 300 g dýně
  • 2 velké papriky
  • 1 větší cibule
  • 2 vejce
  • 50 g parmazánu
  • 100 g mozzarelly
  • 1 dl smetany 12%
  • čerstvě mletý pepř, sůl
Rýži uvařte podle návodu na obalu. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na proužky. Oloupanou dýni zbavenou jader nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Troubu předehřejte na 180 °C. Na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte dýni, osolte, opepřete a poduste doměkka. Přidejte uvařenou rýži, parmazán a promíchejte. Směs naplňte do zapékací misky. Navrch poklaďte proužky papriky. Vejce rozšlehejte se smetanou a přelijte jím rýžovou směs. Vložte do trouby a zapékejte asi 25–30 minut. Pak povrch rýže poklaďte plátky mozzarelly a dejte ještě na chvíli zapéct, dokud se sýr neroztaví.

 


Paprikový salát

  • 3 červené papriky
  • 3 žluté papriky
  • česnek
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • kapary

Papriky potřete olejem a opečeme na grilu (možno u v troubě) až je zhruba polovina vrchní slupky opečená dočerna. Opečené papriky na pár minut vložte do igelitového sáčku a nechte zapařit – půjdou lépe loupat. Papriky rozpulte, zbavte stopky a semen a oloupejte. Nakrájejte je na nudličky. Přidejte kapary a dochuťte prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek