
Ovocné zmrzliny
Jahodová zmrzlina
- ¼ l vody
- 300 g tlučeného cukru
- 3/8 l 1 šťávy z lesních jahod
- z ½ citronu šťávu
- 2 lístky želatiny
- 3/8 l studené vody

Vodu s cukrem povaříme 4 minuty. Pak přidáme šťávu z lesních jahod, z ½ citronu šťávu, 2 lístky rozpuštěné želatiny a 3/8 l studené čisté vody. Vše procedíme, obarvíme několika kapkami červeného bretonu (pozn.: nemusí být) a dáme mrazit. Tímto způsobem připravíme si i malinovou zmrzlinu.
Citronová zmrzlina
- ¼ l vody
- 300 g cukru
- ¼ l citronové šťávy
¼ l studené vody, 30 dkg cukru a ¼ l citronové šťávy promícháme, procedíme a dáme mrznouti. Tak si připravíme jahodovou, rybízovou a malinovou zmrzlinu. Ovoce dříve vymačkáme a pak odměříme.

Jemná citronová zmrzlina
- 170 g cukru
- 4 vejce
- ½ l smetany
- 3 malé citrony
17 dkg tlučeného cukru umícháme se 4 vejci, pak stále šlehajíce přilijeme ½ l vařící smetany a chvíli na plotně povaříme. Pak přidáme na 2 kostkách cukru otřenou kůru a ze 3 malých citronů šťávu. Směs necháme chvíli státi, pak ji procedíme a dáme mrznouti.
Malinová zmrzlina se smetanou
- 1 kg malin (1/2 l malinové šťávy)
- 250 g cukru
- 500 ml smetany
- citron
Čerstvé lesní maliny prolisujeme, načež je odměříme, do ½ litru šťávy přidáme ¼ kg cukru, ½ litru studené svařené smetany a šťávu z ½ citronu. Vše zamícháme, procedíme a dáme do stroje neb kotlíku umrznout. Právě tak připravujeme i jahodovou zmrzlinu neb zmrzlinu míchanou z jahod a malin. Můžeme použít i šťávu z višní či rybízu.

Višňová zmrzlina
- 1 l višní
- 500 g cukru
- 1 l vody
Něco přes 1 litr višní se zbaví pecek. Čtvrtý díl pecek se roztluče, jádra a višně se potlukou, do toho se přidá 50 dkg cukru, rozpuštěného v 1 litru vody a nechá se vše hodinu státi. Potom se vše procedí a šťáva se dá do stroje zmrznout.

Rybízová zmrzlina
- 1 l rybízu
- 1 l vody
- 1 pomeranč
- 500 g cukru
1 litr zralého rybízu se prolisuje, přidá se 1 litru vody, šťáva z 1 pomeranče, 50 dkg cukru, vše se promíchá a dá do stroje zmrznout.
Tip
Zmrzlinou můžete naplnit i formičky na nanuky
Jde to i bez stroje
Už naše prababičky používaly zmrzlinové strojky. Pokud jej máte, bude pro vás výroba zmrzliny hračka. A pokud ne, zvládnete to také – stačí připravenou směs vyšlehat elektrickým šlehačem a vložit do mrazáku. Během mražení ji může ještě jednou či několikrát prošlehat.
Recepty jsme vybrali z knih Marie Janků Sandtnerové a Olgy Rozmarové.