Ovocné zmrzliny

Chladivé ovocné osvěžení přijde v horkých dnech vhod. Připravte si s námi domácí zmrzliny podle receptů našich babiček, je to jednodušší, než byste možná čekali.

Jahodová zmrzlina

  • ¼ l vody
  • 300 g tlučeného cukru
  • 3/8 l 1 šťávy z lesních jahod
  • z ½ citronu šťávu
  • 2 lístky želatiny
  • 3/8 l studené vody

Vodu s cukrem povaříme 4 minuty. Pak přidáme šťávu z lesních jahod, z ½ citronu šťávu, 2 lístky rozpuštěné želatiny a 3/8 l studené čisté vody. Vše procedíme, obarvíme několika kapkami červeného bretonu (pozn.: nemusí být) a dáme mrazit. Tímto způsobem připravíme si i malinovou zmrzlinu.

 

 

Citronová zmrzlina

  • ¼ l vody
  • 300 g cukru
  • ¼ l citronové šťávy

¼ l studené vody, 30 dkg cukru a ¼ l citronové šťávy promícháme, procedíme a dáme mrznouti. Tak si připravíme jahodovou, rybízovou a malinovou zmrzlinu. Ovoce dříve vymačkáme a pak odměříme.

 

Jemná citronová zmrzlina

  • 170 g cukru
  • 4 vejce
  • ½ l smetany
  • 3 malé citrony

17 dkg tlučeného cukru umícháme se 4 vejci, pak stále šlehajíce přilijeme ½ l vařící smetany a chvíli na plotně povaříme. Pak přidáme na 2 kostkách cukru otřenou kůru a ze 3 malých citronů šťávu. Směs necháme chvíli státi, pak ji procedíme a dáme mrznouti.

 

 

Malinová zmrzlina se smetanou

  • 1 kg malin (1/2 l malinové šťávy)
  • 250 g cukru
  • 500 ml smetany
  • citron

Čerstvé lesní maliny prolisujeme, načež je odměříme, do ½ litru šťávy přidáme ¼ kg cukru, ½ litru studené svařené smetany a šťávu z ½ citronu. Vše zamícháme, procedíme a dáme do stroje neb kotlíku umrznout. Právě tak připravujeme i jahodovou zmrzlinu neb zmrzlinu míchanou z jahod a malin. Můžeme použít i šťávu z višní či rybízu.

 

Višňová zmrzlina

  • 1 l višní
  • 500 g cukru
  • 1 l vody

Něco přes 1 litr višní se zbaví pecek. Čtvrtý díl pecek se roztluče, jádra a višně se potlukou, do toho se přidá 50 dkg cukru, rozpuštěného v 1 litru vody a nechá se vše hodinu státi. Potom se vše procedí a šťáva se dá do stroje zmrznout.

 

Rybízová zmrzlina

  • 1 l rybízu
  • 1 l vody
  • 1 pomeranč
  • 500 g cukru

1 litr zralého rybízu se prolisuje, přidá se 1 litru vody, šťáva z 1 pomeranče, 50 dkg cukru, vše se promíchá a dá do stroje zmrznout.

 

Tip
Zmrzlinou můžete naplnit i formičky na nanuky


Jde to i bez stroje

Už naše prababičky používaly zmrzlinové strojky. Pokud jej máte, bude pro vás výroba zmrzliny hračka. A pokud ne, zvládnete to také – stačí připravenou směs vyšlehat elektrickým šlehačem a vložit do mrazáku. Během mražení ji může ještě jednou či několikrát prošlehat.

 

Recepty jsme vybrali z knih Marie Janků Sandtnerové a Olgy Rozmarové.


Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek