Ovocné šťávy našich prababiček
Malinová
- 2,5 kg malin
- 1 kg cukru
Zralé lesní maliny rozmačkejte v čistém porcelánovém hrnku novou vařečkou, přikryjte talířem a dejte do studena na 2 dny. Potom je přeceďte plátěnou utěrkou a přikrytou šťávu postavte na 2 dny do kuchyně. Pěnu, která z nich vykysala, seberte dřevěnou lžící. Čistý kamenný hrnek považte řídkým plátnem a opět jím šťávu volně nechte protéci. Nyní šťávu odměřte a na 1 l šťávy připravte 600 g jemného krystalového cukru. Potom ji rychle zahřejte bez cukru v čistém kastrolu a poté zvolna vařte asi 5 minut (pozor, aby nevykypěla). Při vaření sbírejte pěnu. Pak přidejte cukr a šťávu vařte ještě asi 4 minuty. Šťáva musí být řídká. Horkou nalijte do horkých lahví, když vychladnou, uzavřete je čistými, rozpařenými korky, zapečeťte pečetním voskem a uložte ve studenu. Lžíce této šťávy smíšená s vodou poskytuje velmi občerstvující nápoj. Na tentýž způsob připravujeme rybízovou, jahodovou, ostružinovou šťávu a i šťávu z jiného ovoce můžeme upravit tímto způsobem.
Esence z malinových jadérek
- 1 l jadérek a pěny z protlačených malin
- 140 g cukru
- vinný ocet
Jadérka z protlačených malin, pak sebraná pěna z malinové šťávy dá se do většího hrnku, nalije se na to vinný ocet, rozšlehá se to a nechá 3–4 dny kvasiti. Pak se to procedí skrze síto na kastrol, přidá se do toho cukr (na litr 14 deka) a nechá vařiti, při čemž se pěna sbírá. Učištěná šťáva nechá se schladnouti, nalije do láhve a pije se s vodou jako občerstvující nápoj.
Jahodová
- 6 litrů jahod
- 250 ml vody
- 1 kg cukru
Vaří se čtvrt litru vody s 1 kg cukru, při čemž se pěna sbírá. Po svaření se cukr nalije do hrnce na 6 litrů červených, zralých jahod. Hrnec se obváže a dá tři dny do sklepa státi. Pak se šťáva procedí plátnem, nalije do sklenic, které se obvážou papírem a dají asi 10 minut vařit do lázně. Po zchladnutí se papír sejme, láhve se zazátkují a zapečetí.
Jahodová za studena
- 1 l jahod
- 1 l vody
- 40 g vinné kyseliny
- 1,5 kg cukru
Očištěné jahody dejte do porcelánového hrnce, zalijte je studenou studniční vodou, přidejte vinnou kyselinu a nechte stát ve studenu 24 hod, Potom šťávu profiltrujte a do čisté tekutiny přisypte 1,5 kg jemného krystalového cukru a nechte jej v ní dobře rozpustit. Hotovou šťávu nalijte do lahví a považte je jen čistým hadříkem. Takto upravená šťáva dlouho vydrží a můžete ji připravit tímtéž způsobem též z malin, rybízu, angreštu a ostružin.
Višňová
- 1 l šťávy
- 750 ml vody
- 500 g cukru
Vyprané zralé višně utlučte i s peckami, načež je proceďte. Na 1 l prokapané šťávy svařte 750 ml vody s 500 g cukru. Když je cukr úplně čistý, vlijte do něho procezenou šťávu a povařte ji 5 minut. Při vaření odstraňte všechnu pěnu. Horkou šťávu nalijte do horkých lahví, a když vychladla, lahve zazátkujte, zapečeťte a ve studenu uložte.
Rybízová I.
- 1 l šťávy
- 1,5 kg cukru
Zralé bobulky rybízu dáme na mírnou plotnu bez vody rozvařiti, pak se dobře rozmačkají a vylisují. Šťáva se procedí plátnem. Nyní na každý litr šťávy dáme 1,5 kg cukru, vše dáme vařiti, při čemž pěnu sbíráme. Po vychladnutí nalijeme šťávu do lahví, zazátkujeme a zalepíme pečetním voskem.
Rybízová II.
- 1 kg šťávy
- 1 kg cukru
Zralý rybíz se rozmačká, dá do lahve se širokým hrdlem a nechá 8 dní otevřený státi. Potom se šťáva procedí plátnem a odváží. Na každý 1 kg šťávy se dá 1 kg cukru, obojí se nechá dohromady svařiti, pěna se sbírá. Vychladlá šťáva se dá do lahví a zazátkuje.
Ostružinová
- 1 kg šťávy
- 275 g cukru
Velmi zralé, dobře přebrané ostružiny vsypte do kamenného aneb smaltovaného, neoprýskaného hrnce, přikryjte pokličkou a postavte do velkého hrnce s vařící vodou na plotnu. Jakmile se objevila větší část šťávy, slijte ji a dělejte to tak dlouho, až ostružiny nevydají více šťávy. Pak proceďte šťávu plátýnkem. Na 1 kg šťávy svařte 275 g cukru, přidejte k němu šťávu a vše na hustý sirup svařte. Když to vychladlo, naplňte šťávou láhve a ty dobře zazátkujte. Šťávy této používá se hlavně k přípravě limonád.
Recepty jsme vybrali z kuchařek Marie Sandtnerové, Marie Axamitové a Olgy Rozmarové