Ovocné šťávy našich prababiček

Nahlédněte do jejich kuchyně a inspirujte se, jak připravit zdravé a lahodné šťávy bez moderních konzervačních prostředků.

Malinová

  • 2,5 kg malin
  • 1 kg cukru

Zralé lesní maliny rozmačkejte v čistém porcelánovém hrnku novou vařečkou, přikryjte talířem a dejte do studena na 2 dny. Potom je přeceďte plátěnou utěrkou a přikrytou šťávu postavte na 2 dny do kuchyně. Pěnu, která z nich vykysala, seberte dřevěnou lžící. Čistý kamenný hrnek považte řídkým plátnem a opět jím šťávu volně nechte protéci. Nyní šťávu odměřte a na 1 l šťávy připravte 600 g jemného krystalového cukru. Potom ji rychle zahřejte bez cukru v čistém kastrolu a poté zvolna vařte asi 5 minut (pozor, aby nevykypěla). Při vaření sbírejte pěnu. Pak přidejte cukr a šťávu vařte ještě asi 4 minuty. Šťáva musí být řídká. Horkou nalijte do horkých lahví, když vychladnou, uzavřete je čistými, rozpařenými korky, zapečeťte pečetním voskem a uložte ve studenu. Lžíce této šťávy smíšená s vodou poskytuje velmi občerstvující nápoj. Na tentýž způsob připravujeme rybízovou, jahodovou, ostružinovou šťávu a i šťávu z jiného ovoce můžeme upravit tímto způsobem.

 

Esence z malinových jadérek

  • 1 l jadérek a pěny z protlačených malin
  • 140 g cukru
  • vinný ocet

Jadérka z protlačených malin, pak sebraná pěna z malinové šťávy dá se do většího hrnku, nalije se na to vinný ocet, rozšlehá se to a nechá 3–4 dny kvasiti. Pak se to procedí skrze síto na kastrol, přidá se do toho cukr (na litr 14 deka) a nechá vařiti, při čemž se pěna sbírá. Učištěná šťáva nechá se schladnouti, nalije do láhve a pije se s vodou jako občerstvující nápoj.

Jahodová

  • 6 litrů jahod
  • 250 ml vody
  • 1 kg cukru

Vaří se čtvrt litru vody s 1 kg cukru, při čemž se pěna sbírá. Po svaření se cukr nalije do hrnce na 6 litrů červených, zralých jahod. Hrnec se obváže a dá tři dny do sklepa státi. Pak se šťáva procedí plátnem, nalije do sklenic, které se obvážou papírem a dají asi 10 minut vařit do lázně. Po zchladnutí se papír sejme, láhve se zazátkují a zapečetí.

 

Jahodová za studena

  • 1 l jahod
  • 1 l vody
  • 40 g vinné kyseliny
  • 1,5 kg cukru

Očištěné jahody dejte do porcelánového hrnce, zalijte je studenou studniční vodou, přidejte vinnou kyselinu a nechte stát ve studenu 24 hod, Potom šťávu profiltrujte a do čisté tekutiny přisypte 1,5 kg jemného krystalového cukru a nechte jej v ní dobře rozpustit. Hotovou šťávu nalijte do lahví a považte je jen čistým hadříkem. Takto upravená šťáva dlouho vydrží a můžete ji připravit tímtéž způsobem též z malin, rybízu, angreštu a ostružin.

Višňová

  • 1 l šťávy
  • 750 ml vody
  • 500 g cukru

Vyprané zralé višně utlučte i s peckami, načež je proceďte. Na 1 l prokapané šťávy svařte 750 ml vody s 500 g cukru. Když je cukr úplně čistý, vlijte do něho procezenou šťávu a povařte ji 5 minut. Při vaření odstraňte všechnu pěnu. Horkou šťávu nalijte do horkých lahví, a když vychladla, lahve zazátkujte, zapečeťte a ve studenu uložte.

 

Rybízová I.

  • 1 l šťávy
  • 1,5 kg cukru

Zralé bobulky rybízu dáme na mírnou plotnu bez vody rozvařiti, pak se dobře rozmačkají a vylisují. Šťáva se procedí plátnem. Nyní na každý litr šťávy dáme 1,5 kg cukru, vše dáme vařiti, při čemž pěnu sbíráme. Po vychladnutí nalijeme šťávu do lahví, zazátkujeme a zalepíme pečetním voskem.

Rybízová II.

  • 1 kg šťávy
  • 1 kg cukru

Zralý rybíz se rozmačká, dá do lahve se širokým hrdlem a nechá 8 dní otevřený státi. Potom se šťáva procedí plátnem a odváží. Na každý 1 kg šťávy se dá 1 kg cukru, obojí se nechá dohromady svařiti, pěna se sbírá. Vychladlá šťáva se dá do lahví a zazátkuje.

Ostružinová

  • 1 kg šťávy
  • 275 g cukru

Velmi zralé, dobře přebrané ostružiny vsypte do kamenného aneb smaltovaného, neoprýskaného hrnce, přikryjte pokličkou a postavte do velkého hrnce s vařící vodou na plotnu. Jakmile se objevila větší část šťávy, slijte ji a dělejte to tak dlouho, až ostružiny nevydají více šťávy. Pak proceďte šťávu plátýnkem. Na 1 kg šťávy svařte 275 g cukru, přidejte k němu šťávu a vše na hustý sirup svařte. Když to vychladlo, naplňte šťávou láhve a ty dobře zazátkujte. Šťávy této používá se hlavně k přípravě limonád.

 


Recepty jsme vybrali z kuchařek Marie Sandtnerové, Marie Axamitové a Olgy Rozmarové

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek