Ovocné šťávy našich prababiček

Nahlédněte do jejich kuchyně a inspirujte se, jak připravit zdravé a lahodné šťávy bez moderních konzervačních prostředků.

Malinová

  • 2,5 kg malin
  • 1 kg cukru

Zralé lesní maliny rozmačkejte v čistém porcelánovém hrnku novou vařečkou, přikryjte talířem a dejte do studena na 2 dny. Potom je přeceďte plátěnou utěrkou a přikrytou šťávu postavte na 2 dny do kuchyně. Pěnu, která z nich vykysala, seberte dřevěnou lžící. Čistý kamenný hrnek považte řídkým plátnem a opět jím šťávu volně nechte protéci. Nyní šťávu odměřte a na 1 l šťávy připravte 600 g jemného krystalového cukru. Potom ji rychle zahřejte bez cukru v čistém kastrolu a poté zvolna vařte asi 5 minut (pozor, aby nevykypěla). Při vaření sbírejte pěnu. Pak přidejte cukr a šťávu vařte ještě asi 4 minuty. Šťáva musí být řídká. Horkou nalijte do horkých lahví, když vychladnou, uzavřete je čistými, rozpařenými korky, zapečeťte pečetním voskem a uložte ve studenu. Lžíce této šťávy smíšená s vodou poskytuje velmi občerstvující nápoj. Na tentýž způsob připravujeme rybízovou, jahodovou, ostružinovou šťávu a i šťávu z jiného ovoce můžeme upravit tímto způsobem.

 

Esence z malinových jadérek

  • 1 l jadérek a pěny z protlačených malin
  • 140 g cukru
  • vinný ocet

Jadérka z protlačených malin, pak sebraná pěna z malinové šťávy dá se do většího hrnku, nalije se na to vinný ocet, rozšlehá se to a nechá 3–4 dny kvasiti. Pak se to procedí skrze síto na kastrol, přidá se do toho cukr (na litr 14 deka) a nechá vařiti, při čemž se pěna sbírá. Učištěná šťáva nechá se schladnouti, nalije do láhve a pije se s vodou jako občerstvující nápoj.

Jahodová

  • 6 litrů jahod
  • 250 ml vody
  • 1 kg cukru

Vaří se čtvrt litru vody s 1 kg cukru, při čemž se pěna sbírá. Po svaření se cukr nalije do hrnce na 6 litrů červených, zralých jahod. Hrnec se obváže a dá tři dny do sklepa státi. Pak se šťáva procedí plátnem, nalije do sklenic, které se obvážou papírem a dají asi 10 minut vařit do lázně. Po zchladnutí se papír sejme, láhve se zazátkují a zapečetí.

 

Jahodová za studena

  • 1 l jahod
  • 1 l vody
  • 40 g vinné kyseliny
  • 1,5 kg cukru

Očištěné jahody dejte do porcelánového hrnce, zalijte je studenou studniční vodou, přidejte vinnou kyselinu a nechte stát ve studenu 24 hod, Potom šťávu profiltrujte a do čisté tekutiny přisypte 1,5 kg jemného krystalového cukru a nechte jej v ní dobře rozpustit. Hotovou šťávu nalijte do lahví a považte je jen čistým hadříkem. Takto upravená šťáva dlouho vydrží a můžete ji připravit tímtéž způsobem též z malin, rybízu, angreštu a ostružin.

Višňová

  • 1 l šťávy
  • 750 ml vody
  • 500 g cukru

Vyprané zralé višně utlučte i s peckami, načež je proceďte. Na 1 l prokapané šťávy svařte 750 ml vody s 500 g cukru. Když je cukr úplně čistý, vlijte do něho procezenou šťávu a povařte ji 5 minut. Při vaření odstraňte všechnu pěnu. Horkou šťávu nalijte do horkých lahví, a když vychladla, lahve zazátkujte, zapečeťte a ve studenu uložte.

 

Rybízová I.

  • 1 l šťávy
  • 1,5 kg cukru

Zralé bobulky rybízu dáme na mírnou plotnu bez vody rozvařiti, pak se dobře rozmačkají a vylisují. Šťáva se procedí plátnem. Nyní na každý litr šťávy dáme 1,5 kg cukru, vše dáme vařiti, při čemž pěnu sbíráme. Po vychladnutí nalijeme šťávu do lahví, zazátkujeme a zalepíme pečetním voskem.

Rybízová II.

  • 1 kg šťávy
  • 1 kg cukru

Zralý rybíz se rozmačká, dá do lahve se širokým hrdlem a nechá 8 dní otevřený státi. Potom se šťáva procedí plátnem a odváží. Na každý 1 kg šťávy se dá 1 kg cukru, obojí se nechá dohromady svařiti, pěna se sbírá. Vychladlá šťáva se dá do lahví a zazátkuje.

Ostružinová

  • 1 kg šťávy
  • 275 g cukru

Velmi zralé, dobře přebrané ostružiny vsypte do kamenného aneb smaltovaného, neoprýskaného hrnce, přikryjte pokličkou a postavte do velkého hrnce s vařící vodou na plotnu. Jakmile se objevila větší část šťávy, slijte ji a dělejte to tak dlouho, až ostružiny nevydají více šťávy. Pak proceďte šťávu plátýnkem. Na 1 kg šťávy svařte 275 g cukru, přidejte k němu šťávu a vše na hustý sirup svařte. Když to vychladlo, naplňte šťávou láhve a ty dobře zazátkujte. Šťávy této používá se hlavně k přípravě limonád.

 


Recepty jsme vybrali z kuchařek Marie Sandtnerové, Marie Axamitové a Olgy Rozmarové

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek