Ovocné moučníky

Není nad domácí moučník s čerstvým ovocem právě natrhaným na zahrádce. Dopřejte si ho k odpolední kávě i jako chutnou zdravou snídani.

Rybízové muffiny

Budete potřebovat

  • 225 g rybízu
  • 120 g měkkého másla
  • 160 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu soli
  • 260 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kypřicího prášku
  • 150 g podmáslí

Rybíz pečlivě omyjte a nechte okapat. Máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Postupně přidávejte vejce, vanilkový cukr a trochu soli. Mouku prosejte s práškem do pečiva a střídavě ji vmíchejte do těsta spolu s podmáslím. Nakonec přidejte rybíz.

Těstem naplnňte formy na muffiny do dvou třetin jejich výše. V troubě rozehřáté na 200 °C pečte asi 30 minut ve spodní části trouby.

Oříšková bublanina s třešněmi

Budete potřebovat

  • 5 vajec
  • 1 a 1/2 šálku krystalového cukr
  • 1 šálek bílého jogurtu
  • 1 šálek oleje
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 50 g lískových mletých lískových oříšků
  • 1/2 prášku do pečiva
  • tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu
  • 500 g třešní
  • moučkový cukr na posypání
Oddělte žloutky od bílků, bílky vyšlehejte na tuhý sníh a postupně přidávejte cukr. Poté zašlehejte – jeden po druhém žloutky a nakonec přidejte jogurt, olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mletými oříšky a vše spojte v těsto. Vlijte ho na plech, vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Na těsto rozložte omyté vypeckované třešně. Pečte v předem vyhřáté troubě nejdříve (asi 10 minut) na 200 °C a pak teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 15–20 minut. Vychladlou bublaninu pocukrujte.

Tvarohový koláč s černým rybízem

Budete potřebovat

  • 125 g másla
  • 2 vejce
  • 125 g cukru
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce mléka
  • 170 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 150 g černého rybízu
  • moučkový cukr na posypání

Máslo, žloutky a cukr utřete do pěny. Přidejte tvaroh, vanilkový cukr, mléko, mouku smíchanou s práškem do pečiva a ušlehaný sníh z bílků. Těsto vlijte do formy potažené pečicím papírem nebo vymazané tukem a vysypané moukou. Posypte omytým černým rybízem a dejte péct na 170 °C dozlatova. Po upečení nechte vychladnout a pocukrujte moučkovým cukrem.

 

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek