Foto: Shutterstock

Poklady z letní zahrádky: Upečte si ty nejlepší ovocné koláče

Vyzkoušejte dva neodolatelné recepty na letní ovocné koláče, které vám zpestří letní dny. Křehký koláč s malinami se doslova rozplývá na jazyku a nadýchaný meruňkový koláč vás osvěží svou lehkostí a šťavnatostí.

Malinový koláč s mascarpone

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 30 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)
  • 40 g moučkového cukru
  • 90 g vychlazeného másla
  • 1 žloutek
  • špetku soli
  • 3 lžíce ledové vody

Na náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 vejce
  • 500 g malin

Postup:

Ze všech surovin rychle vypracujte hladké těsto, aby se příliš nerozehřálo. Vytvořte z něj kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a dejte na 30 minut vychladit do ledničky.

Vychlazené těsto rozválejte a vložte do formy na koláč o průměru 23 cm tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Na těsto položte pečicí papír a nasypte na něj zátěž (například fazole), aby se těsto při pečení nevyboulilo.

Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté sejměte papír se zátěží a pečte dalších 5 až 10 minut. Po upečení nechte těsto chvíli vychladnout.

Mascarpone vyšlehejte metličkou spolu s kondenzovaným mlékem a vejci. Směs nalijte na předpečený podklad koláče.

Koláč vraťte do trouby na spodní příčku a pečte 15 až 20 minut na 180 °C, dokud náplň neztuhne. Koláč můžete přikrýt alobalem, aby náplň zůstala na povrchu světlá.

Po upečení nechte koláč vychladnout na roštu a následně ho dejte na 2 vychladit do ledničky. Před podáváním navršte na koláč čerstvé maliny.

 

Foto: Shutterstock

Nadýchaný meruňkový koláč

Budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 100 ml mléka
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 500 g čerstvých meruněk (nebo kompotovaných, dobře okapaných)
  • 2 lžíce moučkového cukru na posypání

Postup:

Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte a vysypte moukou plech na pečení (nebo ho potáhněte pečicím papírem).

Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky dejte do větší mísy a bílky do mísy na šlehání. K žloutkům přidejte krupicový cukr a vanilkový cukr. Vyšlehejte je do světlé nadýchané směsi. Postupně přimíchejte mléko a olej. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a po částech ji vmíchejte do žloutkové směsi. Jemně promíchejte, aby vzniklo hladké těsto. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Opatrně jej vmíchejte do těsta, aby zůstalo nadýchané.

Meruňky omyjte, osušte, rozpulte a odstraňte pecky. Pokud používáte kompotované meruňky, nechte je dobře okapat. Můžete je nechat rozpůlené, nebo je pokrájet na menší kousky.

Těsto nalijte do připravené formy a rovnoměrně ho rozetřete. Na těsto jednoduše rozložte meruňky a lehce je do těsta zatlačte. Koláč pečte v předehřáté troubě přibližně 30–35 minut, nebo dokud povrch nezíská zlatovou barvu a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vychladlý koláč před podáváním posypte moučkovým cukrem.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Květinové abstraktní obrazy

Květinové abstraktní obrazy

Jemné tvary a nádherné barvy květin nás okouzlují v každém ročním období. Abychom tuto krásu zachovali, můžeme je vylisovat a použít k tvorbě jedinečných obrazů. Nemusíte být zkušeným malířem, abyste si vytvořili vlastní umělecké dílo. Stačí zapojit fantazii a řídit se našimi radami.

Celý článek

Když len hraje všemi barvami

Když len hraje všemi barvami

Len se s modrou barvou pojí téměř čítankově. Zahradníci ale dobře vědí, že může kvést také červeně, žlutě nebo bíle. Lny se navíc jeden od druhého liší dobou vegetace: zatímco tradiční přadný len je jednoletý, na zahradě každý ocení spíše trvalky. A víte, že se někteří zástupci tohoto rodu dokonce pěstují jako skalničky?

Celý článek