Ovocné dezerty

Přijdou vhod nejen při slavnostních příležitostech, jako je svatba či oslava narozenin. Udělejte si je kdykoli, když si budete chtít proměnit všední odpoledne v neobyčejné...

Ovocné košíčky s mascarpone

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 125 g polohrubé mouky
  • 75 g chladného másla
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetku soli

na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g kysané smetany
  • 3 lžíce moučkového cukru

na ozdobu:

  • jahody, maliny, borůvky, ostružiny, hroznové víno apod.
Z mouky, chladného másla, cukru, vejce a špetky soli rychle vypracujte vláčné těsto a dejte ho aspoň na půl hodiny odpočinout do lednice. Také si můžete těsto připravit večer a nechat ho odpočívat v chladu celou noc. Odleželé těsto pak vytvarujte do formiček na košíčky a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut do bledě růžova. Upečené košíčky vyklepněte z formiček a nechte vychladnout.

Připravte si krém: mascarpone vyšlehejte s cukrem a smetanou, naplňte ho do sáčku se zdobicí špičkou a naplňte jím košíčky. Nakonec je dozdobte omytým drobným ovocem – například čtvrtkami jahod, půlkami kuliček hroznového vína, borůvkami, malinami, ostružinami a podobně. Dejte na chvíli vychladit do lednice a můžete podávat.

Banány v čokoládě

Budete potřebovat

  • 4 banány
  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g másla
  • cukrářský posyp
  • dřívka od nanuků

Máslo nechte rozpustit a poté trochu zchladnout. Nalámejte do něj kousky čokolády a dohladka rozmíchejte. Banány oloupejte, překrojte napůl a do každé poloviny zasuňte dřívko od nanuku. Namočte je v čokoládové polevě, dozdobte cukrářským posypem a dejte na pečicí papír ztuhnout.

Čokoládová bábovka s ovocem

Budete potřebovat

  • 4 vejce
  • 210 g moučkového cukru
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 280 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 g čokolády nastrouhané

na polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 60 g másla

na ozdobení:

  • maliny, borůvky apod.

Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přimíchejte smetanu, mouku s kypřicím práškem, kakao a nastrouhanou čokoládu a důkladně promíchejte. Těsto nalijte do vymaštěné, moukou vysypané formy a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 50 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je dobře propečená. Upečenou bábovku nechte vychladnout a pak ji z formy vyklopte. Čokoládu na vaření rozehřejte spolu s máslem a bábovku s ní nazdobte. Nakonec na ještě mokrou polevu poklaďte čerstvé drobné ovoce, například maliny či borůvky.

 

 

 

Uložit

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek