Ovocné dezerty
Ovocné košíčky s mascarpone
Budete potřebovat:
na těsto:
- 125 g polohrubé mouky
- 75 g chladného másla
- 1 lžíci moučkového cukru
- 1 vejce
- špetku soli
na krém:
- 250 g mascarpone
- 150 g kysané smetany
- 3 lžíce moučkového cukru
na ozdobu:
- jahody, maliny, borůvky, ostružiny, hroznové víno apod.
Připravte si krém: mascarpone vyšlehejte s cukrem a smetanou, naplňte ho do sáčku se zdobicí špičkou a naplňte jím košíčky. Nakonec je dozdobte omytým drobným ovocem – například čtvrtkami jahod, půlkami kuliček hroznového vína, borůvkami, malinami, ostružinami a podobně. Dejte na chvíli vychladit do lednice a můžete podávat.
Banány v čokoládě
Budete potřebovat
- 4 banány
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g másla
- cukrářský posyp
- dřívka od nanuků
Máslo nechte rozpustit a poté trochu zchladnout. Nalámejte do něj kousky čokolády a dohladka rozmíchejte. Banány oloupejte, překrojte napůl a do každé poloviny zasuňte dřívko od nanuku. Namočte je v čokoládové polevě, dozdobte cukrářským posypem a dejte na pečicí papír ztuhnout.
Čokoládová bábovka s ovocem
Budete potřebovat
- 4 vejce
- 210 g moučkového cukru
- 200 ml smetany na šlehání
- 280 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 50 g čokolády nastrouhané
na polevu:
- 100 g čokolády na vaření
- 60 g másla
na ozdobení:
- maliny, borůvky apod.
Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přimíchejte smetanu, mouku s kypřicím práškem, kakao a nastrouhanou čokoládu a důkladně promíchejte. Těsto nalijte do vymaštěné, moukou vysypané formy a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 50 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je dobře propečená. Upečenou bábovku nechte vychladnout a pak ji z formy vyklopte. Čokoládu na vaření rozehřejte spolu s máslem a bábovku s ní nazdobte. Nakonec na ještě mokrou polevu poklaďte čerstvé drobné ovoce, například maliny či borůvky.