Ovocná chuť, která zahřeje
Likér z aronie
- 500 ml vody
- 500 g cukru
- 1 kg plodů aronie
- 700 ml vodky (může být i víc)
- kousek skořice
- 5 hřebíčků
1 Z vody a cukru svařte sirup a nechte ho vychladnout. Do velké zavařovací sklenice nasypte omyté plody aronie, zalijte je sirupem, přilijte vodku a přidejte koření. Promíchejte, zakryjte víčkem nebo fólií a nechte 4–6 týdnů stát.
2 Hotový likér sceďte a slijte do lahví a můžete jej konzumovat.
Jeřabinový likér
Doba přípravy: 20 minut + 2 týdny
- 1 kg jeřabin
- 1 l vodky
- 1 kousek skořice
- 4 hřebíčky
- 500 g cukru
- 500 ml vody
1 Do velké zavařovací sklenice vsypejte jeřabiny (nejlépe přešlé mrazem) a přidejte koření. Zalijte je kvalitní vodkou tak, aby byly ponořené. Nádobu uzavřete a nechte v alkoholu macerovat alespoň dva měsíce.
2 Cukr potom svařte s vodou. Výluh z jeřabin sceďte přes husté síto nebo plátno a promíchejte se zchladlým cukrovým rozvarem. Nechte pět dní odstát a poté plňte likér do lahví.
Ostružinový likér
- 500 g cukru
- 500 ml vody
- 5 hřebíčků
- kousek skořice
- 1 badyán
- 7 kuliček nového koření
- 3 l ostružin
- 1 l vodky
1 Z vody, cukru a koření svařte sirup. Z arónie vylisujte nebo s pomocí odšťavňovače získejte šťávu a smíchejte ji se sirupem. Zahřejte a 20 minut povařte.
2 Nechte zchladnout, vyndejte koření, přilijte alkohol, zamíchejte a přefiltrujte. Hotový likér slijte do lahví.