
Osvěžující zelný salát

Salát z červeného zelí s brusinkami

Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 6
- 3/4 šálku sušených brusinek
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce bílého vinného octa
- špetka drceného kmínu
- sůl
- 60 ml olivového oleje
- 1/2 hlávky červeného zelí
- 1 velká mrkev
- hrst mátových lístků
- 1/2 šálku nasekaných ořechů
1 Ve velké míse vyšlehejte citronovou šťávu, ocet, med, sůl a kmín a pomalu vmíchejte do směsi olej.
2 Do zálivky vložte najemno nakrouhané červené zelí, nastrouhanou mrkev, brusinky, mátu, polovinu ořechů a promíchejte. Salát podávejte posypaný zbylými ořechy.

Salát z kysaného zelí s jablky
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 6
- 1 kysané zelí
- 2 sladká jablka
- 2 mrkve
- 1 citron
- sůl
- cukr
1 Kysané zelí nechte okapat v cedníku, neproplachujte ho. Okapané nakrájejte na menší kousky. Jablka a mrkev oloupejte a nahrubo nastrouhejte.
2 Promíchejte se zelím, citronovou šťávou, dochuťte solí a cukrem a můžete podávat.

Zelný salát s červenou řepou

Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 6
- 5 ks červené řepy
- 250 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 1 citron
- balzamikový ocet
- olivový olej
- sůl
- cukr
1 Červenou řepu uvařte nebo upečte zabalenou v alobalu doměkka. Nechte vychladnout, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Cibuli nasekejte najemno. Kysané zelí nechte okapat.
2 Zelí, cibuli a řepu dejte od mísy, ochuťte citronovou šťávou, balzamikovým octem, olivovým olejem, solí a cukrem, promíchejte a před podáváním nechte chvíli odležet.

Zelný salát s koprem

Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 6
- 1/2 hlávky bílého zelí
- čerstvý kopr
- 1 lžička moučkového cukru
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- sůl
1 Zelí nakrouhejte na nudličky, lehce prosolte a nechte asi půl hodiny stát.
2 Pak podle chuti oslaďte, okyselte octem, přidejte olej, nasekaný kopr a promíchejte.