Osvěžující zelný salát

Kysané i čerstvé zelí je plné vitaminů, které v zimně potřebujeme, abychom se cítili dobře. Proto by v našem jídelníčku rozhodně neměl chybět dobrý zelný salát.


Salát z červeného zelí s brusinkami

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 6

  • 3/4 šálku sušených brusinek
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • špetka drceného kmínu
  • sůl
  • 60 ml olivového oleje
  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • 1 velká mrkev
  • hrst mátových lístků
  • 1/2 šálku nasekaných ořechů

1 Ve velké míse vyšlehejte citronovou šťávu, ocet, med, sůl a kmín a pomalu vmíchejte do směsi olej.

2 Do zálivky vložte najemno nakrouhané červené zelí, nastrouhanou mrkev, brusinky, mátu, polovinu ořechů a promíchejte. Salát podávejte posypaný zbylými ořechy.


Salát z kysaného zelí s jablky

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 6

  • 1 kysané zelí
  • 2 sladká jablka
  • 2 mrkve
  • 1 citron
  • sůl
  • cukr

1 Kysané zelí nechte okapat v cedníku, neproplachujte ho. Okapané nakrájejte na menší kousky. Jablka a mrkev oloupejte a nahrubo nastrouhejte.

2 Promíchejte se zelím, citronovou šťávou, dochuťte solí a cukrem a můžete podávat.


Zelný salát s červenou řepou

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 6

  • 5 ks červené řepy
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 citron
  • balzamikový ocet
  • olivový olej
  • sůl
  • cukr

1 Červenou řepu uvařte nebo upečte zabalenou v alobalu doměkka. Nechte vychladnout, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Cibuli nasekejte najemno. Kysané zelí nechte okapat.

2 Zelí, cibuli a řepu dejte od mísy, ochuťte citronovou šťávou, balzamikovým octem, olivovým olejem, solí a cukrem, promíchejte a před podáváním nechte chvíli odležet.


Zelný salát s koprem

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 6

  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • čerstvý kopr
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • sůl

1 Zelí nakrouhejte na nudličky, lehce prosolte a nechte asi půl hodiny stát.

2 Pak podle chuti oslaďte, okyselte octem, přidejte olej, nasekaný kopr a promíchejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek