Osvěžující okurky ve čtyřech kombinacích
Originální řecké tzatziki
Doba přípravy: 10 minut * Počet porcí: 3
- 300 g salátové okurky
- 500 g bílého řeckého jogurtu
- 2–3 utřené stroužky česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 5–7 jemně nasekaných lístků máty
- čerstvě mletý pepř
- sůl
1 Okurku oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Mírně ji osolte a dejte do misky vyložené čistou utěrkou. Potom z okurky vymačkejte všechnu vodu – utěrku dobře utahujte.
2 Na přípravu omáčky tzatziky použijte hustý řecký jogurt. Dejte ho do mísy a přidejte nastrouhanou okurku.
3 Potom vmíchejte utřený česnek, citronovou šťávu, olivový olej, jemně nasekaný kopr a mátu. Podle chuti opepřete a dosolte.
4 Podávejte jako přílohu ke grilovanému masu, nejlépe s pita chlebem.
Okurkový salát s hruškami, fetou a ořechy
Doba přípravy: 15 minut * Počet porcí: 4
Na salát:
- 200 g ledového salátu
- 200 g salátové okurky
- 2 sladké hrušky
- hrst lístků čerstvé bazalky
- 150 g vlašských ořechů
- 200 g sýra feta
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na zálivku:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžičky medu
1 Ledový salát natrhaný na menší kusy vložte do mísy a přidejte okurku nakrájenou na tenké plátky.
2 Hrušky zbavte jádřinců a rovněž nakrájejte na tenoučké plátky. Přidejte je do mísy.
3 Vlašské ořechy nasekejte nadrobno a spolu s rozdrobeným sýrem feta a lístky bazalky nasypte na salát.
4 V menší misce smíchejte olivový olej s vinným octem a medem a touto zálivkou salát pokapejte. Můžete servírovat.
Marinované okurky s čerstvým koprem
Doba přípravy: 15 minut * Počet porcí: 4
Na salát:
- 600 g salátové okurky
- svazek čerstvého kopru
Na zálivku:
- 120 ml vinného octa
- 60 ml studené vody
- 3 lžíce cukru moučka
- 1/2 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
1 Okurky omyjte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Dejte je do mísy.
2 Kopr nadrobno nasekejte a přidejte k okurkám.
3 V menší misce smíchejte vinný ocet se studenou vodou, cukrem, solí a špetkou čerstvě mletého pepře.
4 Zálivku přidejte k salátu, promíchejte a dejte na 2–3 hodiny marinovat do lednice. Podávejte chlazený.
Okurkový salát s mátou a limetkou
Doba přípravy: 15 minut * Počet porcí: 4
Na salát:
- 600 g salátové okurky
- hrst čerstvých mátových lístků
- 1 lžíci sezamových semínek
Na zálivku:
- šťáva ze 2 limetek
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžíce hnědého cukru
1 Okurky omyjte a nakrájejte na plátky. Dejte do mísy a přidejte nasekané mátové lístky.
2 V menší misce smíchejte limetkovou šťávu, vinný ocet hnědý cukr.
3 Salát zalijte nálevem, promíchejte a posypte sezamovými semínky.
4 Před podáváním dejte na 20 minut vychladit do lednice.