Foto: Shutterstock

Ostružinový cheesecake s makovým základem

Vyzkoušejte originální verzi cheesecaku na plech plnou chutí a barev! Smíchejte ostružiny s krémovým sýrem a do těsta na základ přidejte mák. Podávejte ho s vynikající ostružinovou omáčkou a vidíte, že zabodujete.

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 100 g mletého máku
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • plech na pečení (cca 25 x 35 cm)

Na náplň:

  • 400 g čerstvých nebo mražených ostružin
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 250 g smetanového sýra (např. Philadelphia)
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 10 g želatiny
  • 200 ml smetany ke šlehání

Na ostružinovou omáčku:

  • 300 g čerstvých nebo mražených ostružin
  • 100 g cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžičku citronové kůry (volitelné)
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. V míse smíchejte mletý mák, hladkou mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidejte vanilkový extrakt, vejce, mléko a olej. Vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech v tenké vrstvě (asi 1 cm). Pečte v předehřáté troubě přibližně 15–20 minut, dokud těsto nezezlátne. Poté nechte základ vychladnout.

Ostružiny rozmixujte do hladka a směs přeceďte přes jemné sítko, abyste odstranili semínka. V míse smíchejte tvaroh, smetanový sýr, cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Dobře promíchejte. Přidejte propasírované ostružiny a znovu důkladně promíchejte, aby byla náplň jednotná. Želatinu připravte podle návodu na obalu a postupně ji vmíchejte do ostružinové směsi. Vyšlehejte smetanu ke šlehání do tuhé konzistence a opatrně ji také zapracujte do směsi.

Na vychladlý makový základ rovnoměrně rozetřete ostružinovou náplň. Cheesecake nechte v chladničce minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc, aby náplň dobře ztuhla. Před podáváním připravte ostružinovou omáčku na přelití.

Pokud používáte mražené ostružiny, nechte je rozmrazit a dobře okapat. Do menšího hrnce dejte ostružiny, cukr, citronovou šťávu a případně citronovou kůru. Vařte na středním ohni, dokud ostružiny nepustí šťávu a směs nezačne mírně bublat, přibližně 5–7 minut.

V malé misce smíchejte kukuřičný škrob s vodou, dokud nevznikne hladká pasta. Pomalu přidávejte směs kukuřičného škrobu do ostružinové směsi, přičemž neustále míchejte. Pokračujte v vaření dalších 2–3 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Pokud je příliš hustá, můžete přidat trochu vody.

Omáčku nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté ji přelijte přes jemné sítko, aby se odstranila semínka. Před podáváním nechte omáčku úplně vychladnout. Můžete ji skladovat v ledničce až týden.

Cheesecake nakrájejte na čtvercové kousky a každý polijte ostružinovou omáčkou těsně před podáváním. Můžete také omáčku servírovat zvlášť, aby si každý mohl nalít podle chuti.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Když len hraje všemi barvami

Když len hraje všemi barvami

Len se s modrou barvou pojí téměř čítankově. Zahradníci ale dobře vědí, že může kvést také červeně, žlutě nebo bíle. Lny se navíc jeden od druhého liší dobou vegetace: zatímco tradiční přadný len je jednoletý, na zahradě každý ocení spíše trvalky. A víte, že se někteří zástupci tohoto rodu dokonce pěstují jako skalničky?

Celý článek

Léto s muškáty

Léto s muškáty

Muškáty, oblíbené květiny našich babiček, jsou symbolem venkovské pohody. Inspirujte se tipy, jak si s nimi vyzdobit domov a zahradu. Vytvořte si svůj květinový ráj, který vám bude přinášet radost ještě po celé babí léto.

Celý článek