Foto: Shutterstock

Ostružinový cheesecake s makovým základem

Vyzkoušejte originální verzi cheesecaku na plech plnou chutí a barev! Smíchejte ostružiny s krémovým sýrem a do těsta na základ přidejte mák. Podávejte ho s vynikající ostružinovou omáčkou a vidíte, že zabodujete.

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 100 g mletého máku
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • plech na pečení (cca 25 x 35 cm)

Na náplň:

  • 400 g čerstvých nebo mražených ostružin
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 250 g smetanového sýra (např. Philadelphia)
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 10 g želatiny
  • 200 ml smetany ke šlehání

Na ostružinovou omáčku:

  • 300 g čerstvých nebo mražených ostružin
  • 100 g cukru
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžičku citronové kůry (volitelné)
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. V míse smíchejte mletý mák, hladkou mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidejte vanilkový extrakt, vejce, mléko a olej. Vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech v tenké vrstvě (asi 1 cm). Pečte v předehřáté troubě přibližně 15–20 minut, dokud těsto nezezlátne. Poté nechte základ vychladnout.

Ostružiny rozmixujte do hladka a směs přeceďte přes jemné sítko, abyste odstranili semínka. V míse smíchejte tvaroh, smetanový sýr, cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Dobře promíchejte. Přidejte propasírované ostružiny a znovu důkladně promíchejte, aby byla náplň jednotná. Želatinu připravte podle návodu na obalu a postupně ji vmíchejte do ostružinové směsi. Vyšlehejte smetanu ke šlehání do tuhé konzistence a opatrně ji také zapracujte do směsi.

Na vychladlý makový základ rovnoměrně rozetřete ostružinovou náplň. Cheesecake nechte v chladničce minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc, aby náplň dobře ztuhla. Před podáváním připravte ostružinovou omáčku na přelití.

Pokud používáte mražené ostružiny, nechte je rozmrazit a dobře okapat. Do menšího hrnce dejte ostružiny, cukr, citronovou šťávu a případně citronovou kůru. Vařte na středním ohni, dokud ostružiny nepustí šťávu a směs nezačne mírně bublat, přibližně 5–7 minut.

V malé misce smíchejte kukuřičný škrob s vodou, dokud nevznikne hladká pasta. Pomalu přidávejte směs kukuřičného škrobu do ostružinové směsi, přičemž neustále míchejte. Pokračujte v vaření dalších 2–3 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Pokud je příliš hustá, můžete přidat trochu vody.

Omáčku nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté ji přelijte přes jemné sítko, aby se odstranila semínka. Před podáváním nechte omáčku úplně vychladnout. Můžete ji skladovat v ledničce až týden.

Cheesecake nakrájejte na čtvercové kousky a každý polijte ostružinovou omáčkou těsně před podáváním. Můžete také omáčku servírovat zvlášť, aby si každý mohl nalít podle chuti.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek