foto Shutterstock
Oslaďte si život!
Citronový koláč
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukr
- 250 g másla
- 4 vaječné žloutky
Na náplň:
- 5 vajec
- 140 g cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 ml citronové šťávy
Z másla, cukru, žloutků a hladké mouky vypracujte těsto a nechte ho 30 minut vychladit v lednici. Pak ho namačkejte do koláčové formy a nechte ještě 30 minut v lednici. Troubu předehřejte na 160 °C, korpus propíchejte vidličkou a dejte na 30 minut předpéct.
Z vajec, cukru, smetany a citronové šťávy vyšlehejte krém a nalijte ho na korpus. Vraťte do trouby a pečte ještě 30–35 minut, dokud krém neztuhne.
foto Shutterstock
Věnečky z odpalovaného těsta
Na těsto:
- 150 g másla
- 250 ml vody
- špetka soli
- 200 g hrubé nebo polohrubé mouky
- 6 vajec
Na krém:
- 1 l mléka
- 2 žloutky
- 1,5 sáčku pudinkového prášku
- 100 g moučkového cukru
- 250 g másla
- čerstvé jahody
- moučkový cukr na posypání
Máslo dejte do kastrůlku, zalijte vodou, osolte, zahřejte a když začne vařit, zmírněte plamen a vsypte mouku. Všechno spojte na středním ohni, až se vytvoří těsto. Ještě chvíli ho „odpalujte“, a to tak dlouho, dokud se nechytá dna hrnce. Dejte pozor, aby se nepřipálilo. Když je těsto hotové, nechte ho mírně vychladnout a postupně do něj zašlehejte 6 vajec jedno po druhém. Každé další přidejte, až když je předchozí řádně vmíchané. Potom těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech s pečicím papírem stříkejte malé věnečky. V troubě vyhřáté na 200 °C je pečte asi 20 minut dozlatova. Po vyndání z trouby je co nejdříve rozkrojte.
Mléko, vanilkové pudinky a 2 žloutky svařte na hustý pudink. Po vychlazení ušlehejte máslo s cukrem a za stálého šlehání přidávejte pudinkovou kaši, až vytvoříte hladký krém. Překrojené věnečky naplňte krémem a jahodami a přiklopte. Podávejte sypané moučkovým cukrem.