Ořechové laskominy
Ořechový koláč s máslovým krémem
Budete potřebovat
na krém:
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 šálky mléka
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 300 g másla
- 2 lžíce solamylu
na ozdobu:
- 180 g másla
- 450 g vlašských ořechů
- 5 lžic medu
- 120 g cukru krupice
na těsto:
- 1 lžíci medu
- 200 g cukru krupice
- 200 g tuku na pečení
- 2 lžíce mléka
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- 2 lžičky sody bikarbony
Zaděláme těsto na vále a rozdělíme ho na dvě poloviny a vyválíme dvě placky o velikosti plechu, na kterém budeme koláč péct. První placku pečeme 15–20 minut v troubě předehřáté na 175 °C.
Připravíme si ozdobu. Ořechy rozsekáme, vsypeme je na pánev a osmažíme na másle. Ochutíme cukrem a medem. Horké ořechy naneseme na druhou syrovou placku a dáme ji péct.
Z mléka, cukru, mouky, solamylu a vanilkového cukru uvaříme hustou kaši – základ na krém. Do vychladlé kaše zašleháme máslo. Máslový krém rozetřeme na placky, navrch přijde placka s ořechy. Koláč necháme v chladu odležet 24 hodin a poté krájíme na čtverečky nebo trojúhelníčky.
Hrníčková ořechová bábovka
Budete potřebovat
- 1 hrnek pískového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 3 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 hrnku mletých vlašských ořechů,
- tuk na vymazání a strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy
Mléko, olej vejce a cukr vyšleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva a mleté ořechy a vymícháme těsto. Nalijeme ho do vymazané a vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 50 minut při teplotě 180 °C (pokud používáme hliněnou formu, pečeme asi o 20 minut déle).
Rohlíčky s ořechovou náplní
na těsto:
- 150 g cukru moučka
- 250 g másla
- 125 ml mléka
- 1 špetku soli
- 2 žloutky
- 30 g droždí
- 550 g hladké mouky
- 1 lžičku cukru
na náplň:
- 1 citron
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g mletých ořechů
- 150 g cukru krupicemletou skořici
- 100 ml horkého mléka
- strouhanku
- tuk na vymazání
- mouku na vysypání
Z vlažného mléka, droždí, cukru a trochy mouky připravíme kvásek, který necháme vzejít. Citron omyjeme a nastrouháme z něj kůru. Připravíme si náplň z horkého mléka a mletých ořechů, přidáme cukr, citronovou kůru, skořici, vanilkový cukr a strouhanku na zahuštění.
Na vál prosejeme mouku, přidáme máslo, mletý cukr, žloutky, trošku posolíme a přilijeme vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto, které hned rozválíme. Kynuté těsto nakrájíme rádýlkem na delší trojúhelníčky a plníme ořechovou nádivkou. Naplněné trojúhelníčky těsta srolujeme do tvaru rohlíčku. Pečeme na plechu s pečicím papírem dozlatova, poté pocukrujeme.
Kynutý ořechový závin
Budete potřebovat
na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 70 g cukru
- 70 g másla
- 20 g droždí
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- nasekané ořechy
na náplň:
- 200 g vlašských ořechů
- 100 g cukru
- 200 ml mléka
- 1 balení vanilkového cukru
- 2 lžíce hnědého rumu
- dětské piškoty
recept
Nejdříve připravíme náplň. Mléko zahřejeme, přisypeme oba druhy cukru a ořechy a necháme přejít varem. Odstavíme z ohně, přidáme rum, zahustíme drobečky z piškotů a promícháme.
Droždí rozmícháme v části vlažného mléka, lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, cukr, rozehřáté máslo, kvásek, 1 vejce a tolik zbylého vlažného mléka, abychom zadělali vláčné nelepivé těsto. Těsto rozválíme na pomoučeném válu a potřeme ořechovou náplní, zavineme a dáme na plech s pečicím papírem. Závin potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými ořechy a necháme 15 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C po dobu asi 30 minut.
Ořechy v karamelu
Budete potřebovat
- 500 g vlašských ořechů
- 200 g cukru krystal
- 6 lžic pomerančové šťávy
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíci másla
Na pánvi rozpustíme máslo a přisypeme cukr, který svlažíme pomerančovou šťávou a rumem. Za stálého míchání pomalu zahříváme, až cukr začne probublávat a tekutiny se částečně vypaří. Pak na pánev nasypeme ořechy a promícháme. Ještě než začne cukr hnědnout, vše nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a jádra od sebe oddělíme vařečkou. Ořechy v karamelu hned ztuhnou.