Oranžový poklad podzimu
Dýňový koláč
Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6
Na těsto:
- 8 lžic másla
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1 a 1/3 šálku mouky
Na náplň:
- 400 g dýňového pyré
- 400 g salka
- 2 velká vejce
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- špetka mletého hřebíčku
- šlehačka k servírování
1 Máslo, olej, cukr a sůl utřete v misce, přidejte mouku a vypracujte těsto. Namačkejte ho do hlubší koláčové formy o průměru 24 cm (i po stranách) a dejte na 30 minut vychladit do lednice.
2 Dýňové pyré (uvařenou a rozmixovanou dýni) vyšlehejte se salkem, vejci, kořením a špetkou soli a rozetřete směs na vychlazený korpus. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 50 minut. Podávejte s kopečkem šlehačky.
Krémová dýňová polévka
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6
- 1,2 kg dýně
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 750 ml zeleninového vývaru
- 250 ml vody
- sůl, pepř
- 150 ml smetany
1 Oloupanou dýni nakrájejte na kousky, dejte do hrnce, přidejte cibuli, česnek, vývar a vodu a uvařte ji doměkka. Pak vše dohladka rozmixujte, osolte a opepřete.
2 Vmíchejte smetanu (množství přizpůsobte své chuti) a můžete podávat.
Bulgur s dýní
Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4
- 2 lžíce oleje
- 1 šálek cibule
- 1 šálek dýně
- 1 stroužek česneku
- 1 šálek bulguru
- sůl, pepř
- bobkový list
- 500 ml zeleninového vývaru
- zelená petrželka
1 Na pánvi na oleji dozlatova orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte oloupanou dýni pokrájenou na malé kostičky a restujte 2 minuty. Přisypte nasekaný česnek a ještě krátce opečte. Vsypte bulgur, promíchejte, zalijte vývarem, přidejte sůl, pepř a bobkový list a vařte asi 15 minut.
2 Stáhněte z ohně, přiklopte a nechte ještě asi 5–10 minut dojít. Poté podle chuti dosolte a podávejte ozdobené zelenou petrželkou.
Dýňové lívance
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
- 250 g hladké mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička skořice
- 1 prášek do pečiva
- 200 ml mléka
- 200 g dýňového pyré
- 3 lžíce oleje
- 1 vejce
- olej na smažení
- zavařenina k podávání
1 V míse smíchejte mouku s cukrem, solí, skořicí a práškem do pečiva. V jiné misce vyšlehejte mléko s vejcem, dýňovým pyré a olejem a vmíchejte ho do moučné směsi.
2 Vymíchejte hladké těsto a na oleji smažte z obou stran větší lívance. Podávejte s oblíbenou zavařeninou.
Voňavé dýňové muffiny
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6
- 1 a 3/4 šálku polohrubé mouky
- 1 šálek cukru
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 vejce
- 1 a 3/4 šálku dýňového pyré
- 1/2 šálku oleje
1 Všechny suché ingredience smíchejte v míse, v jiné misce prošlehejte vejce s olejem a dýňovým pyré a vmíchejte mokrou směs do suché směsi.
2 Nalijte těsto do papírových košíčků vložených do formy na muffiny a pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
Krémová dýňová pěna
Doba přípravy: 10 minut + 2 hodiny
Počet porcí: 6
- 1 a 1/2 šálku dýňového pyré
- 250 g čerstvého sýra typu Lučina
- 1 šálek cukru
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého sušeného zázvoru
- špetka soli
- šlehačka k podávání
1 Dýňové pyré vyšlehejte s čerstvým sýrem do krémové konzistence. Přidejte cukr, smetanu, sůl a koření a šlehejte asi 1 minutu. Naplňte do pohárů a dejte aspoň na 2 hodiny vychladit do lednice.
2 Pěnu podávejte ozdobenou čerstvě ušlehanou šlehačkou.
Dýňovo-čokoládové brownies
Doba přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6
- 120 g másla
- 150 g kvalitní hořké čokolády
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 4 vejce
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g dýňového pyré
- 1 lžička mleté skořice
- 60 ml oleje
1 Máslo a čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a dobře rozmíchejte. V misce smíchejte mouku s jedlou sodou a solí. V jiné misce utřete vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny a vmíchejte do moučné směsi.
2 Těsto rozdělte na dvě části, do jedné vmíchejte čokoládovou směs a do druhé dýňové pyré, skořici a olej. Čokoládové těsto nalijte do pečicím papírem potažené formy na pečení 21 x 21 cm. Do něj cik cak nalijte dýňové těsto a nožem ho ještě ozdobně – do spirál – promíchejte. Pečte asi 50 minut při 175 °C.