Oranžový poklad podzimu

Dýně už se zabydlely v našem jídelníčku, a tak si s nimi nezapomeňte i letos zpestřit podzimní menu. Vyberte si ze sladkých i slaných receptů.

Dýňový koláč

Doba přípravy: 90 minut

Počet porcí: 6

Na těsto:

  • 8 lžic másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 a 1/3 šálku mouky

Na náplň:

  • 400 g dýňového pyré
  • 400 g salka
  • 2 velká vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka mletého hřebíčku
  • šlehačka k servírování

 

1 Máslo, olej, cukr a sůl utřete v misce, přidejte mouku a vypracujte těsto. Namačkejte ho do hlubší koláčové formy o průměru 24 cm (i po stranách) a dejte na 30 minut vychladit do lednice.

2 Dýňové pyré (uvařenou a rozmixovanou dýni) vyšlehejte se salkem, vejci, kořením a špetkou soli a rozetřete směs na vychlazený korpus. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 50 minut. Podávejte s kopečkem šlehačky.

 

 

Krémová dýňová polévka

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 1,2 kg dýně
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml vody
  • sůl, pepř
  • 150 ml smetany

 

1 Oloupanou dýni nakrájejte na kousky, dejte do hrnce, přidejte cibuli, česnek, vývar a vodu a uvařte ji doměkka. Pak vše dohladka rozmixujte, osolte a opepřete.

2 Vmíchejte smetanu (množství přizpůsobte své chuti) a můžete podávat.

 

 

Bulgur s dýní

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 4

  • 2 lžíce oleje
  • 1 šálek cibule
  • 1 šálek dýně
  • 1 stroužek česneku
  • 1 šálek bulguru
  • sůl, pepř
  • bobkový list
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • zelená petrželka

 

1 Na pánvi na oleji dozlatova orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte oloupanou dýni pokrájenou na malé kostičky a restujte 2 minuty. Přisypte nasekaný česnek a ještě krátce opečte. Vsypte bulgur, promíchejte, zalijte vývarem, přidejte sůl, pepř a bobkový list a vařte asi 15 minut.

2 Stáhněte z ohně, přiklopte a nechte ještě asi 5–10 minut dojít. Poté podle chuti dosolte a podávejte ozdobené zelenou petrželkou.

 

 

Dýňové lívance

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 ml mléka
  • 200 g dýňového pyré
  • 3 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • olej na smažení
  • zavařenina k podávání

 

1 V míse smíchejte mouku s cukrem, solí, skořicí a práškem do pečiva. V jiné misce vyšlehejte mléko s vejcem, dýňovým pyré a olejem a vmíchejte ho do moučné směsi.

2 Vymíchejte hladké těsto a na oleji smažte z obou stran větší lívance. Podávejte s oblíbenou zavařeninou.

 

 

Voňavé dýňové muffiny

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 1 a 3/4 šálku polohrubé mouky
  • 1 šálek cukru
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 vejce
  • 1 a 3/4 šálku dýňového pyré
  • 1/2 šálku oleje

 

1 Všechny suché ingredience smíchejte v míse, v jiné misce prošlehejte vejce s olejem a dýňovým pyré a vmíchejte mokrou směs do suché směsi.

2 Nalijte těsto do papírových košíčků vložených do formy na muffiny a pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

 

 

Krémová dýňová pěna

Doba přípravy: 10 minut + 2 hodiny

Počet porcí: 6

  • 1 a 1/2 šálku dýňového pyré
  • 250 g čerstvého sýra typu Lučina
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého sušeného zázvoru
  • špetka soli
  • šlehačka k podávání

 

1 Dýňové pyré vyšlehejte s čerstvým sýrem do krémové konzistence. Přidejte cukr, smetanu, sůl a koření a šlehejte asi 1 minutu. Naplňte do pohárů a dejte aspoň na 2 hodiny vychladit do lednice.

2 Pěnu podávejte ozdobenou čerstvě ušlehanou šlehačkou.

 

 

Dýňovo-čokoládové brownies

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 6

  • 120 g másla
  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 vejce
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g dýňového pyré
  • 1 lžička mleté skořice
  • 60 ml oleje

 

1 Máslo a čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a dobře rozmíchejte. V misce smíchejte mouku s jedlou sodou a solí. V jiné misce utřete vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny a vmíchejte do moučné směsi.

2 Těsto rozdělte na dvě části, do jedné vmíchejte čokoládovou směs a do druhé dýňové pyré, skořici a olej. Čokoládové těsto nalijte do pečicím papírem potažené formy na pečení 21 x 21 cm. Do něj cik cak nalijte dýňové těsto a nožem ho ještě ozdobně – do spirál – promíchejte. Pečte asi 50 minut při 175 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek