Obrácený jablečný koláč
- 2 lžíce másla
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 3 jablka
- šťáva z 1 citronu
Na těsto:
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky skořice
- 8 lžic másla
- 1/2 šálku cukru
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 a 1/2 šálku polohrubé mouky
- 1/2 šálku mléka
1 Rozehřejte troubu na 180 °C. Na kruhovou koláčovou formu dejte 2 lžíce rozpuštěného másla a posypte ho hnědým cukrem. V misce smíchejte na měsíčky nakrájená jablka s citronovou šťávou a rozložte je do připravené formy na koláč do spirály.
2 V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. 8 lžic másla vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte vejce a vanilkový cukr. Mixujte, dokud se vše nespojí. Pak postupně střídavě po částech vmíchejte mouku a mléko.
3 Těsto nalijte na jablka a zarovnejte. Pečte asi 45–55 minut (zda je dost propečený, vyzkoušejte špejlí). nechte koláč vychladnout a poté jej vyklopte na talíř spodní částí navrch.