Oblíbené rolády

Dobrá masová roláda patří ke stálicím naší kuchyně. Můžete ji servírovat s bramborovou kaší, pečenými brambůrky nebo třeba jen s jarním salátem.

 


Hovězí roláda s vejci

Budete potřebovat

  • 1 větší plátek hovězího masa
  • 2 vejce
  • 3–4 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl, mletý černý pepř
  • střední cibuli
  • 1 lžíci plnotučné hořčice
  • 1 plátek šunky
  • sladkokyselé okurky
  • hladkou mouku

recept

1 Plátek masa dobře naklepte, osolte, opepřete a polovinu plátku potřete hořčicí. Z vajec a nezbytného množství oleje připravte vaječnou omeletu. Na potřený plát masa dejte plátek šunky a na ni položte omeletu. Na ni složte doprostřed podélně rozkrojené okurky.
2 Roládu zatočte a zpevněte nití. Pro rychlejší přípravu můžete použít tlakový hrnec. V tlakovém hrnci na nezbytném množství oleje usmažte oloupanou a nakrájenou cibuli do lehkého zrůžovění a na ní orestujte roládu ze všech stran. Podlijte vodou a duste do měkka asi 30 minut.
3 Hotovou roládu vyjměte a šťávu zahustěte hladkou moukou. Podávejte s bramborovou kaší.


Vepřová roláda se šalvějovou nádivkou

Budete potřebovat

  • 3 k vepřové kýty bez kosti
  • sůl, pepř
  • 1 skleničku dobrého suchého červeného vína
  • na nádivku:
  • olivový olej
  • 2 cibule
  • 200 g kuřecích jater
  • 200 g mletého hovězího masa
  • 75 g mandlí
  • ½ svazku šalvěje
  • 1 velký svazek petrželky
  • pár snítek tymiánu

recept

1 Kýtu omyjte, osušte a rozřízněte ji jako knihu, aby se její plocha zvětšila. Ze všech stran ji důkladně osolte a opepřete a dejte stranou. Olej rozpalte v pánvi s vyšším okrajem a pak na něm doměkka opečte cibuli, přidejte játra a ze všech stran je opečte, pak přidejte i mleté maso a opékejte ho dohněda a zároveň jej vařečkou drťte, aby se rozpadlo na co nejmenší kousky.
2 Když je maso opečené, vmíchejte do pánve i mandle, přidejte nasekanou šalvěj, petrželku a tymián, vlijte trochu vína, zahřejte a dochuťte solí a pepřem. Poté nechte zchladnout.
3 Nádivku rozprostřete na maso, zarolujte ho, svažte potravinářským provázkem do úhledné rolády, potřete ji olejem a dejte do pekáčku (na mřížku). Podlijte vínem a při 160 °C pečte 4 hodiny doměkka.

 


Velikonoční krůtí roláda

Budete potřebovat

  • krůtí stehno
  • sůl
  • pepř
  • na náplň:
  • krůtí prso
  • 1 vejce
  • smetanu
  • petrželku
  • sůl
  • pepř

recept

1 Z krůtího stehna ořežte maso, očistěte ho od šlach, osolte a opepřete. Potom si připravte náplň z mletého masa: libové krůtí prso nakrájejte na kousky, osolte a opepřete, přidejte vejce, pár kapek smetany a rozmixujte. Posypte čerstvou petrželkou a pořádně promíchejte.
2 Směs namažte na očištěný stehenní řízek, přehněte kraje a udělejte roládu. Z vrchu ještě jednou osolte a opepřete a zabalte napevno do alobalu.
3 Troubu předehřejte na 150 °C, roládu vložte do pekáčku a nechte pozvolna péct. Asi po hodině vyndejte roládu z trouby a ještě ji krátce opečte z obou stran na pánvi, aby měla zlatavou barvu. Vypečenou šťávu z masa slijte do malého kastrůlku a nechte zredukovat. Roládu nakrájejte na plátky, nandejte na talíř, polijte šťávou a podávejte s bramborem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek