foto Shutterstock
Oblíbené drůbeží
Křupavé kuřecí kousky
- 500 g kuřecích prsou
- 1 šálek hladké mouky
- 2 vejce
- 2 šálek kukuřičných lupínků
- olej
- sůl, pepř
Kuřecí maso důkladně omyjte a nakrájejte na libovolné kousky. Podle chuti maso osolte a opepřete. Nejprve ho obalíme v mouce, poté v rozšlehaném vajíčku, a nakonec v kukuřičných lupíncích. Obalené kousky vložte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova.
foto Shutterstock
Kořeněné kuře pečené na soli
- 1 kuře
- 1 kg soli
Na marinádu:
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- ½ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ½ lžičky třtinového cukru
- ¼ lžičky mletého pepře
- 2 lžíce oleje
Z koření a oleje rozmíchejte marinádu a omyté a osušené kuře jí pěkně potřete. Do suchého pekáče nasypte ve stejnoměrné vrstvě sůl a na ní položte prsíčky nahoru kuře. V troubě vyhřáté na 200 °C ho pečte asi hodinu a půl dozlatova.
foto Shutterstock
Krůtí paprikáš
- 1 kg krůtího masa
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 červená paprika
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1/2 lžíce mleté pálivé papriky
- 300 ml vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml zakysané smetany
- 1 větší rajče
- sůl
Omyté a osušené krůtí maso nakrájejte na kousky a pořádně osolte. Ve větším hrnci rozpalte olej a lžíci másla a maso na něm osmahněte dozlatova. Poté maso vyndejte a na vypečeném tuku osmahněte najemno nakrájenou cibuli, nakrájenou mrkev a papriku a po chvíli přidejte i utřený česnek. Hrnec sundejte z ohně, vmíchejte obě papriky a rychle přilijte vývar, aby paprika nezhořkla. Přiveďte k varu a nechte chvilku provařit. Vraťte do hrnce krůtí maso a pozvolna duste asi 30 minut. Když je maso měkké, vyndejte ho z hrnce. Do omáčky vlijte směs smetany a mouky, kterou předem důkladně promíchejte. Povařte omáčku 8 minut a přidejte nadrobno nakrájené rajče. Vložte maso do omáčky, a ještě společně provařte 7–10 minut.