Oblíbená omáčková klasika

Recepty na nejznámější české omáčky jsme již na stránkách Rozmarýny několikrát otiskli. Nevyčerpali jsme ale zdaleka všechny recepty, které patří mezi ty „nej“ – dopřejte si proto náš omáčkový „nášup“.

Znojemská pečeně s okurkovou omáčkou

Budete potřebovat

  • 600 g zadního hovězího
  • 150 g uzeného špeku
  • kousek sádla
  • 1–2 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 kyselé okurky
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 600 ml hovězího vývaru nebo vody

Maso očistěte, omyjte, osušte a protkněte polovinou uvedeného množství slaniny. Osolte, opepřete a na rozpáleném sádle zprudka ze všech stran osmažte dohněda. Maso odložte stranou a ve výpeku osmažte na kostičky nakrájenou cibuli dohněda. Přisypte mouku a usmažte tmavší jíšku. Přidejte hořčici a zalijte vývarem nebo vodou. Vložte maso a pod poklicí duste doměkka. V rendlíku osmahněte na kostičky nakrájený zbytek slaniny, přidejte nakrájené okurky a krátce restujte. Měkké maso vyjměte, nakrájejte na jednotlivé porce a šťávu z masa přeceďte přes jemné sítko do rendlíku se špekem a okurkou. Nechte krátce provařit. Dochuťte solí, zjemněte kouskem čerstvého másla. Podávejte s rýží nebo knedlíkem.

 

Játrová omáčka

Budete potřebovat

  • 500 g jater
  • 2 menší cibule
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 1–2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1 l vroucí vody
  • 2 lžíce hladké mouky
  • kousek másla na jíšku
  • olej
  • sůl

V hrnci na oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a na ní zprudka orestujte nakrájená játra. Zmírněte plamen, přisypte mletou papriku, promíchejte, přidejte hořčici a podlijte vroucí vodou. Povařte asi 20–30 minut (dokud se játra nezačnou trochu rozpadat) a podle potřeby dolijte vodou. V jiném kastrůlku si z másla a mouky připravte jíšku a omáčku jí zahustěte. Důkladně omáčku promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s rýží, knedlíkem nebo těstovinami.

Fazolky na smetaně

Budete potřebovat

  • 400 g zelených fazolek
  • 1 lžíci nasekaného kopru
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci oleje
  • 50 g hladké mouky
  • 750 ml plnotučného mléka
  • sůl
  • cukr (podle chuti)
  • ocet (podle chuti)

Na rozpuštěném másle s olejem osmažte cibuli dorůžova. Fazolky krátce spařte v osolené vodě a sceďte. Po osmažení cibuli zaprašte moukou a za stálého míchání osmažte světle růžovou jíšku. Vše zalijte mlékem, dobře rozmíchejte, přidejte nasekaný kopr, spařené fazolky a vše krátce provařte. Během vaření osolte, oslaďte, a nakonec okyselte podle chuti. Podávejte s bramborem a vařeným vejcem.

 

Žampionová omáčka se smetanou

  • 250 g žampionů
  • 1 cibule
  • 250 ml smetany
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka

V hrnci si na oleji osmažte najemno nakrájenou cibuli. Žampiony očistěte, nakrájejte na plátky a přidejte společně s kmínem do hrnce. Trochu osmažte a zalijte troškou vody, jen aby byly žampiony ponořené, posolte a nechte probublat asi 10 minut. Mezitím si rozkvedlejte lžíci mouky ve vodě a přidejte ji i se smetanou. Povařte 20 minut, občas zamíchejte, aby se nepřipálila. Podávejte s rýží, těstovinami nebo knedlíkem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek