Oblíbená omáčková klasika
Znojemská pečeně s okurkovou omáčkou
Budete potřebovat
- 600 g zadního hovězího
- 150 g uzeného špeku
- kousek sádla
- 1–2 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 kyselé okurky
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
- 600 ml hovězího vývaru nebo vody
Maso očistěte, omyjte, osušte a protkněte polovinou uvedeného množství slaniny. Osolte, opepřete a na rozpáleném sádle zprudka ze všech stran osmažte dohněda. Maso odložte stranou a ve výpeku osmažte na kostičky nakrájenou cibuli dohněda. Přisypte mouku a usmažte tmavší jíšku. Přidejte hořčici a zalijte vývarem nebo vodou. Vložte maso a pod poklicí duste doměkka. V rendlíku osmahněte na kostičky nakrájený zbytek slaniny, přidejte nakrájené okurky a krátce restujte. Měkké maso vyjměte, nakrájejte na jednotlivé porce a šťávu z masa přeceďte přes jemné sítko do rendlíku se špekem a okurkou. Nechte krátce provařit. Dochuťte solí, zjemněte kouskem čerstvého másla. Podávejte s rýží nebo knedlíkem.
Játrová omáčka
Budete potřebovat
- 500 g jater
- 2 menší cibule
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 1–2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 velký stroužek česneku
- 1 lžička majoránky
- 1 l vroucí vody
- 2 lžíce hladké mouky
- kousek másla na jíšku
- olej
- sůl
V hrnci na oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a na ní zprudka orestujte nakrájená játra. Zmírněte plamen, přisypte mletou papriku, promíchejte, přidejte hořčici a podlijte vroucí vodou. Povařte asi 20–30 minut (dokud se játra nezačnou trochu rozpadat) a podle potřeby dolijte vodou. V jiném kastrůlku si z másla a mouky připravte jíšku a omáčku jí zahustěte. Důkladně omáčku promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s rýží, knedlíkem nebo těstovinami.
Fazolky na smetaně
Budete potřebovat
- 400 g zelených fazolek
- 1 lžíci nasekaného kopru
- 1 cibuli
- 2 lžíce másla
- 1 lžíci oleje
- 50 g hladké mouky
- 750 ml plnotučného mléka
- sůl
- cukr (podle chuti)
- ocet (podle chuti)
Na rozpuštěném másle s olejem osmažte cibuli dorůžova. Fazolky krátce spařte v osolené vodě a sceďte. Po osmažení cibuli zaprašte moukou a za stálého míchání osmažte světle růžovou jíšku. Vše zalijte mlékem, dobře rozmíchejte, přidejte nasekaný kopr, spařené fazolky a vše krátce provařte. Během vaření osolte, oslaďte, a nakonec okyselte podle chuti. Podávejte s bramborem a vařeným vejcem.
Žampionová omáčka se smetanou
- 250 g žampionů
- 1 cibule
- 250 ml smetany
- kmín
- sůl
- pepř
- hladká mouka
V hrnci si na oleji osmažte najemno nakrájenou cibuli. Žampiony očistěte, nakrájejte na plátky a přidejte společně s kmínem do hrnce. Trochu osmažte a zalijte troškou vody, jen aby byly žampiony ponořené, posolte a nechte probublat asi 10 minut. Mezitím si rozkvedlejte lžíci mouky ve vodě a přidejte ji i se smetanou. Povařte 20 minut, občas zamíchejte, aby se nepřipálila. Podávejte s rýží, těstovinami nebo knedlíkem.