
Oblíbená jídla z brambor – opečte je v pekáčku
Brambory pečené s rozmarýnem a rajčátky
Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 6
- 1,5 kg stejně velkých brambor
- 600 g cherry rajčat
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- čerstvý rozmarýn
- olej
1 Omyté brambory ve slupce nakrájejte a dejte je do pekáčku. Přidejte rozmarýn, celý česnek, sůl, pepř, olej a promíchejte.
2 Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut. Po 15 minutách přidejte rajčata a pečte ještě 10–15 minut.

Bramborová omeleta

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4
- 1 kg brambor
- 8 vajec
- 2 cibule
- olivový olej
- sůl
- pepř
1 Na pánvi osmahněte cibuli, vyndejte a dejte stranou. Do rozpáleného oleje dejte oloupané brambory nakrájené na plátky a opečte doměkka.
2 V míse rozšlehejte vejce, osolte a opepřete, přidejte opečenou cibuli a brambory, nalijte do vyšší pánve (s kovovou rukojetí) na trochu oleje, a smažte asi 2-3 minuty. poté pánev přemístěte do rozehřáté trouby a nechte ještě asi 3 minuty dopéct, dokud vejce neztuhnou.

Zapečené brambory s uzeným masem

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 4
- 11 kg brambor
- sůl
- 200 g cibule
- 300 g uzeného masa
- 6 stroužků česneku
- sádlo
- 4 vejce
- 100 ml smetany
- čerstvá petrželka
1 Brambory předvařte na skus, cibuli nakrájejte na klínky, česnek na plátky. Nakrájené uzené maso zprudka orestujte na rozpálené pánvi. Na vypečeném tuku opečte cibuli a česnek.
2 Pekáč vymažte sádlem a skládejte do něj vrstvy na kolečka nakrájených brambor a orestovaného masa, cibule a česneku. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut.
3 Pak brambory zalijte vejci rozkvedlanými ve smetaně, osolenými, opepřenými a okořeněnými hrstí nasekané petrželky. Teplotu v troubě snižte na 150 °C a dopečte dozlatova.

Švédské pečené brambory Hasselback

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4
- 4 větší brambory
- 2 lžíce másla
- strouhanka
- sůl
- pepř
- parmazán
- čerstvý tymián
1 Umyté brambory nakrájejte ostrým nožem na asi 2 mm široké plátky zhruba do tří čtvrtin jejich tloušťky tak, aby se nerozpadly. Vložte do pekáčku, omastěte rozpuštěným máslem, osolte, opepřete a posypte čerstvým tymiánem.
2 pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 25 minut, pak vytáhněte, oddělte plátky od sebe a znovu pečlivě pomažte máslem. Posypte parmazánem a pečte ještě asi 20 minut (podle velikosti brambor) dozlatova.