Oblíbená jídla z brambor – naplňte je dobrotami

Plněné brambory můžete servírovat jako lehký předkrm, chuťovku či přílohu… K plnění se hodí větší pevné lojovité brambory varného typu A.

 

Brambory plněné sýrem a slaninou

Doba přípravy: 95 minut Počet porcí: 6

  • 6 ks středně velkých brambor
  • 60 g změklého másla
  • 200 g kysané smetany
  • 200 g strouhaného sýra gouda
  • 4 plátky slaniny
  • čerstvá pažitka

1 V troubě předehřáté na 200 °C upečte doměkka v alobalu zabalené omyté brambory ve slupce.
2 Každou upečenou bramboru seřízněte a vydlabejte. Hmotu smíchejte s máslem, ksanou smetanou, strouhaným sýrem a nasekanou pažitkou. Naplňte směsí brambory a posypte slaninou nakrájenou na malé kostičky.
3 Dejte zpět do trouby, a ještě krátce zapečte.

 


Brambory plněné žampiony a parmazánem

Doba přípravy: 65 minut Počet porcí: 6

6 ks středně velkých brambor

60 g rozpuštěného másla

200 g strouhaného parmazánu

400 g malých pevných žampionů

1 stroužek česneku

chilli paprička podle chuti

barevný pepř

zelená petrželka

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Přepůlené neloupané brambory dejte na plech s pečicím papírem a každou půlku z obou stran omastěte máslem. Pečte asi 35 minut (obracejte) dokud nezačnou zlátnout. Vyndejte z trouby, troubu nevypínejte.
2 Upečené brambory vydlabejte lžičkou, hmotu smíchejte s částí parmazánu a prolisovaným česnekem a naplňte brambory. Poklaďte je nakrájenými žampiony, posypte zbytkem parmazánu, nasekanou petrželkou, chilli papričkou a čerstvě mletým pepřem.
3 Dejte zpět do trouby a pečte, dokud žampiony nejsou hotové.

 


Plněné brambory pečené v solné krustě

Doba přípravy: 75 minut Počet porcí: 6

  • 6 ks středně velkých brambor
  • olivový olej
  • sůl
  • 100 g šunkového salámu
  • 1 menší salátová okurka
  • 1 malá cibule
  • čerstvá petrželka
  • čerstvý kopr
  • vinný ocet
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Omyté a osušené brambory ve slupce potřete olivovým olejem a obalte v soli. Dejte na pekáček a pečte asi hodinu doměkka.
2 Upečené brambory seřízněte, vydlabejte a hmotu smíchejte s na kostičky nakrájeným šunkovým salámem, s oloupanou okurkou rovněž nakrájenou na kostičky, nasekanou cibulkou a bylinkami. Ochuťte olivovým olejem, vinným octem, solí a čerstvě mletým pepřem a promíchejte.
3 Směsí naplňte brambory a podávejte.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek