Oblíbená jídla z brambor – báječné bramborové těsto

Z bramborového těsta snadno vykouzlíte skvělé knedlíky naslano či nasladko, a dokonce i velmi chutný chléb! Nejlépe se pro jeho přípravu hodí brambory varného typu C.

Knedlíky plněné uzeným masem

Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 6

  • 1 kg ve slupce vařených brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 3 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 středně velká cibule
  • 600 g uzené krkovice
  • sádlo
  • cibulka k podávání

1 Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na malé kostičky nakrájenou krkovici, prohřejte a nechte vychladnout.
2 Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, škrob, vejce, sůl a vypracujte těsto. Na pomoučeném vále těsto vyválejte na plát silný asi půl centimetru. Vykrajujte z něj kolečka, doprostřed dejte náplň a zabalte do tvaru knedlíků. Vařte v osolené vroucí vodě dokud nevyplavou.
3 Podávejte posypané na sádle osmaženou cibulkou, s dušeným špenátem nebo se zelím.

 


Chléb z bramborové kaše

Doba přípravy: 3 hodiny Počet porcí: 6

Na kaši:

  • 200 g brambor typu C
  • 40 g másla
  • 100 ml mléka
  • sůl
Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 250 ml mléka
  • 1 balíček sušeného droždí

1 Uvařené oloupané brambory ještě teplé rozšťouchejte s máslem, osolte, přidejte mléko a metlou vyšlehejte na kaši. Mouku promíchejte s droždím a osolte. Postupně vmíchejte studenou bramborovou kaši, mléko a vypracujte hladké těsto.
2 Těsto potřete olejem a nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Pak ho opět prohněťte, rozdělte na poloviny a vložte do dvou chlebových forem nebo ošatek. Povrch potřete olejem a nechte ještě dalších 30 minut vykynout.
3 Pečte v horké troubě při 230 °C asi 10 minut, potom teplotu snižte na 200 °C a upečte dorůžova.

 


Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 4

  • 600 g brambor vařených ve slupce
  • 200 g hrubé mouky
  • sůl
  • 30 g másla
  • 1 vejce
  • asi 1 kg švestek
  • 120 g mletého máku
  • 120 g moučkového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla

1 Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte mouku, sůl, změklé máslo a vejce. Zpracujte hladké těsto.
2 Těsto rozválejte na pomoučeném vále, rádýlkem nakrájejte na čtverce vložte vypeckovanou švestku a dobře zabalte. Vařte v osolené vodě asi 5 minut. Podávejte posypané mletým mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek