
Oblíbená jídla z brambor – báječné bramborové těsto
Knedlíky plněné uzeným masem
Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 6
- 1 kg ve slupce vařených brambor
- 300 g hrubé mouky
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 3 vejce
- 1 lžička soli
- 1 středně velká cibule
- 600 g uzené krkovice
- sádlo
- cibulka k podávání
1 Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na malé kostičky nakrájenou krkovici, prohřejte a nechte vychladnout.
2 Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, škrob, vejce, sůl a vypracujte těsto. Na pomoučeném vále těsto vyválejte na plát silný asi půl centimetru. Vykrajujte z něj kolečka, doprostřed dejte náplň a zabalte do tvaru knedlíků. Vařte v osolené vroucí vodě dokud nevyplavou.
3 Podávejte posypané na sádle osmaženou cibulkou, s dušeným špenátem nebo se zelím.

Chléb z bramborové kaše

Doba přípravy: 3 hodiny Počet porcí: 6
Na kaši:
- 200 g brambor typu C
- 40 g másla
- 100 ml mléka
- sůl
- 500 g polohrubé mouky
- sůl
- 250 ml mléka
- 1 balíček sušeného droždí
1 Uvařené oloupané brambory ještě teplé rozšťouchejte s máslem, osolte, přidejte mléko a metlou vyšlehejte na kaši. Mouku promíchejte s droždím a osolte. Postupně vmíchejte studenou bramborovou kaši, mléko a vypracujte hladké těsto.
2 Těsto potřete olejem a nechte na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Pak ho opět prohněťte, rozdělte na poloviny a vložte do dvou chlebových forem nebo ošatek. Povrch potřete olejem a nechte ještě dalších 30 minut vykynout.
3 Pečte v horké troubě při 230 °C asi 10 minut, potom teplotu snižte na 200 °C a upečte dorůžova.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 4
- 600 g brambor vařených ve slupce
- 200 g hrubé mouky
- sůl
- 30 g másla
- 1 vejce
- asi 1 kg švestek
- 120 g mletého máku
- 120 g moučkového cukru
- 80 g rozpuštěného másla
1 Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte mouku, sůl, změklé máslo a vejce. Zpracujte hladké těsto.
2 Těsto rozválejte na pomoučeném vále, rádýlkem nakrájejte na čtverce vložte vypeckovanou švestku a dobře zabalte. Vařte v osolené vodě asi 5 minut. Podávejte posypané mletým mákem a moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem.