Neodolatelné pochoutky

Jahody jsou svěží, lákavé svou barvou i vůní. Kdo by jim odolal? Naservírujte si je čerstvé jen tak v misce, jako zdravou svačinku, nebo z nich připravte vynikající dezert.

Větrníčky z odpalovaného těsta

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 60 ks

  • 250 ml vody
  • 100 ml oleje
  • špetka soli
  • 200 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • čerstvé jahody

 

1 V hluboké pánvi smíchejte vodu s olejem a se špetkou soli a přiveďte směs k varu. Jakmile začne probublávat, postupně přisypte mouku. Mírně ztlumte oheň a důkladně míchejte, dokud se hmota nepřestane lepit ke dnu. Pak ji přendejte do mísy a míchejte, aby hmota zchladla na tělesnou teplotu. Postupně do těsta zapracujte rozkvedlaná vejce.

2 Těstem naplňte cukrářský sáček a dělejte s ním na plech stejně velké hromádky. Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C dorůžova. Troubu neotvírejte, aby neunikala pára. Upečené větrníčky nechte vychladnout a pak je napříč rozřízněte.

3 Smetanu ušlehejte dotuha a s pomocí cukrářského sáčku jí větrníčky naplňte. Jahody nakrájejte na plátky a šlehačku s nimi dozdobte. Větrníčky přiklopte a posypte moučkovým cukrem.

 

 

 

Panna cotta s jahodovým přelivem

Doba přípravy: 30 minut + přes noc Počet porcí: 6

  • 3 plátky želatiny
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 500 g jahod
  • 2 lžíce medu
  • šťáva z 1 citronu

 

1 Plátky želatiny namočte na 10 minut do studené vody, aby nabobtnala. Poté vodu slijte a želatinu vyždímejte. Smetanu nalijte do hrnce, vmíchejte cukr a přiveďte ji k varu. Pak ji odstavte, přidejte želatinu a důkladně rozmíchejte, aby se rozpustila.

2 Směs nalijte do skleniček nebo formiček. Dejte ji do lednice na 4 hodiny nebo přes noc ztuhnout. Před vyklopením objeďte panna cottu ve skleničce ostrým nožem. Potom ještě misku na pár vteřin ponořte do horké vody, želatina povolí a obsah lépe vyklouzne ven. Přiklopte skleničku talířkem a otočte dnem vzhůru.

3 Na jahodovou omáčku rozmixujte jahody s medem a citronovou šťávou (část jahod nechte stranou na dozdobení dezertu). Omáčku vlijte na ztuhlou panna cottu, ozdobte ji plátky jahod a podávejte.

 

 

 

Jahodové poháry

Doba přípravy: 25 minut Počet porcí: 6

  • 500 g jahod
  • 50 g jahodového džemu
  • 2 lžíce pomerančového likéru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g krémového sýra
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 g cukrářských piškotů

 

1 Několik pěkných jahod si odložte stranou na zdobení dezertu. Zbytek jahod pokrájejte na kousky, z toho asi čtvrtinu rozmixujte s pomerančovým likérem a jahodovým džemem.

2 Smetanu ušlehejte. V misce prošlehejte krémový sýr s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Pak do směsi vmíchejte šlehačku.

3 Do pohárů na sebe vrstvěte vždy trochu nalámaných cukrářských piškotů, smetanového krému, rozmixovaných a pokrájených jahod. Navrch pohár dozdobte celou nebo rozpůlenou jahodou. Před podáváním nechte dezert vychladit v lednici.


foto Shutterstock

Další články

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek