
Neodolatelné pochoutky
Větrníčky z odpalovaného těsta
Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 60 ks
- 250 ml vody
- 100 ml oleje
- špetka soli
- 200 g hladké mouky
- 4 vejce
- 500 ml smetany ke šlehání
- čerstvé jahody
1 V hluboké pánvi smíchejte vodu s olejem a se špetkou soli a přiveďte směs k varu. Jakmile začne probublávat, postupně přisypte mouku. Mírně ztlumte oheň a důkladně míchejte, dokud se hmota nepřestane lepit ke dnu. Pak ji přendejte do mísy a míchejte, aby hmota zchladla na tělesnou teplotu. Postupně do těsta zapracujte rozkvedlaná vejce.
2 Těstem naplňte cukrářský sáček a dělejte s ním na plech stejně velké hromádky. Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C dorůžova. Troubu neotvírejte, aby neunikala pára. Upečené větrníčky nechte vychladnout a pak je napříč rozřízněte.
3 Smetanu ušlehejte dotuha a s pomocí cukrářského sáčku jí větrníčky naplňte. Jahody nakrájejte na plátky a šlehačku s nimi dozdobte. Větrníčky přiklopte a posypte moučkovým cukrem.

Panna cotta s jahodovým přelivem
Doba přípravy: 30 minut + přes noc Počet porcí: 6
- 3 plátky želatiny
- 500 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce moučkového cukru
- 500 g jahod
- 2 lžíce medu
- šťáva z 1 citronu
1 Plátky želatiny namočte na 10 minut do studené vody, aby nabobtnala. Poté vodu slijte a želatinu vyždímejte. Smetanu nalijte do hrnce, vmíchejte cukr a přiveďte ji k varu. Pak ji odstavte, přidejte želatinu a důkladně rozmíchejte, aby se rozpustila.
2 Směs nalijte do skleniček nebo formiček. Dejte ji do lednice na 4 hodiny nebo přes noc ztuhnout. Před vyklopením objeďte panna cottu ve skleničce ostrým nožem. Potom ještě misku na pár vteřin ponořte do horké vody, želatina povolí a obsah lépe vyklouzne ven. Přiklopte skleničku talířkem a otočte dnem vzhůru.
3 Na jahodovou omáčku rozmixujte jahody s medem a citronovou šťávou (část jahod nechte stranou na dozdobení dezertu). Omáčku vlijte na ztuhlou panna cottu, ozdobte ji plátky jahod a podávejte.

Jahodové poháry
Doba přípravy: 25 minut Počet porcí: 6
- 500 g jahod
- 50 g jahodového džemu
- 2 lžíce pomerančového likéru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g krémového sýra
- 60 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g cukrářských piškotů
1 Několik pěkných jahod si odložte stranou na zdobení dezertu. Zbytek jahod pokrájejte na kousky, z toho asi čtvrtinu rozmixujte s pomerančovým likérem a jahodovým džemem.
2 Smetanu ušlehejte. V misce prošlehejte krémový sýr s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Pak do směsi vmíchejte šlehačku.
3 Do pohárů na sebe vrstvěte vždy trochu nalámaných cukrářských piškotů, smetanového krému, rozmixovaných a pokrájených jahod. Navrch pohár dozdobte celou nebo rozpůlenou jahodou. Před podáváním nechte dezert vychladit v lednici.