Nápoje s vůní koření
Masala Chai – indický čaj s mlékem a kořením
- 300 ml vody
- 300 ml mléka
- 2 lžičky černého čaje
- 4 lžičky hnědého cukru (nebo medu)
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky kardamomu
- ½ lžičky zázvoru
- několik hřebíčků
- hvězdička anýzu
Všechny ingredience kromě čaje a medu (pokud jej používáte) vložte do malého hrnce. Přiveďte k mírnému varu a vařte asi 10 minut. Pak přidejte čaj, míchejte a vařte asi 5 minut. Přeceďte přes síto a nalijte nápoj do šálků. Pokud používáte med místo cukru, přidejte jej, jakmile se nápoj trochu ochladí.
Káva s kardamomem
- 100 g pražené zrnkové kávy
- 4 tobolky kardamomu
Pražnou zrnkovou kávu semelte společně se zrnky kardamomu. Počet tobolek si můžete upravit podle vlastní chuti. Tobolky lze lehce rozlousknout v prstech a potom z nich vybrat černá aromatická semínka. Namletou kávu pak připravte způsobem, jaký vám nejlépe chutná.
Tip na servírování
Alžírská káva s kardamomem
Šálek naplňte přibližně do poloviny uvařenou kávou s kardamomem a opatrně přilijte vaječný likér (asi 20 ml). Na závěr přidejte šlehačku a přizdobte kapkou zbylého likéru. Místo vaječného můžete použít i jiné neovocné likéry – výborný je oříškový, vanilkový nebo čokoládový.
Kořeněný zázvorový čaj
- 1 kousek čerstvého zázvoru
- 1 kousek celé skořice
- 3 ks hřebíčku
- 1 ks badyánu (nemusí být)
- 1 l horké vody
- 2 až 4 lžíce medu
- šťáva z citronu
Zázvor dobře omyjte, oloupejte a nastrouhejte. Spolu se skořicí, hřebíčkem a badyánem vložte nastrouhaný zázvor do čajové konvice a zalijte horkou vodou. Nechte zhruba 8 minut louhovat a poté sceďte. Hotový čaj oslaďte medem a dochuťte citronovou šťávou. Ihned podávejte.