Nadýchané suflé

Můžete si ho připravit jako předkrm, hlavní chod i jako dezert. Suflé je totiž dobré na sladko – s ovocem či čokoládou, nebo na slano se sýrem a zeleninou. Vyberte si z našich receptů.

Citronové suflé

Budete potřebovat

  • 2 velké citrony
  • 2 vejce
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíci hladké mouky
  • cukr moučka na posypání

Omyté citrony rozkrojte, vymačkejte z nich šťávu a z jednoho také nastrouhejte asi lžíci kůry. Oddělte žloutky od bílků. V kovové či skleněné míse smícháme žloutky společně s 1,5 lžíce cukru, vanilkovým extraktem, moukou, 4 lžícemi citronové šťávy a kůrou. Chvíli šlehejte, dokud hmota trochu nezesvětlá, a poté mísu položte nad vodní lázeň a za stálého šlehání nechte krém asi 10 minut prohřívat, dokud nezhoustne. Poté sundejte z lázně a pomocí elektrického šlehače několik minut prošlehávejte, dokud hmota zcela nevychladne. Pokud se vám stalo, že se vejce trochu srazila a máte v krému hrudky, ještě teplý jej přeceďte přes jemné síto. V jiné míse vyšlehejte bílky společně se zbylým cukrem dotuha. Pomocí gumové stěrky zlehka zamíchejte sníh do citronového krému. Hotové těsto vlijte do zapékacích mističek vymazaných trochou másla. Pečte na 175 °C po dobu asi 15 minut, dokud povrch nevyběhne a nezezlátne. Ještě teplé suflé pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.

Čokoládové suflé

Budete potřebovat

  • 100 g hořké čokolády na vaření s 85% obsahem kakaa
  • 1 lžíci kakaa
  • 5 vajec
  • 70 g cukru
  • 150 g másla
  • 90 g hladké mouky
  • skořici
  • mouku na vysypání formiček
  • máslo na vymazání formiček

Vajíčka, cukr, kakao a rozpuštěné máslo vyšlehejte dohladka. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a přidejte ji k vyšlehané směsi. Vše ještě promíchejte a přidejte hladkou mouku. Připravenou směs plníme do tukem vymazaných a moukou vysypaných forem na suflé. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C pouze 10 minut, aby střed zůstal tekutý. Suflé po dopečení ihned podávejte, nejlépe se špetkou skořice.

Jahodové suflé

Budete potřebovat

  • 2 bílky
  • 100 g jahod
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce cukru
  • máslo na vymazání formiček

Troubu si předehřejte na 190 °C. Přichystejte si 3 středně velké nebo 4 menší formičky na suflé, vymažte je máslem a vysypte cukrem. Jahody rozmixujte s 2 lžícemi cukru. Bílky vyšlehejte s kukuřičným škrobem a 2 lžícemi cukru dotuha; šlehejte asi 5 minut, potom k nim přimíchejte polovinu rozmixovaných jahod a šlehejte ještě 2–3 minuty. Nakonec už jen opatrně stěrkou přimíchejte zbylou část jahod a pěnu naplňte do šálků. Povrch zarovnejte a pečte asi 15 minut. Podávejte ihned po vyjmutí z trouby, neboť chladnutím suflé postupně klesá.

Sýrové suflé

Budete potřebovat

  • 1 vrchovatou lžíci mouky
  • 30 g másla
  • 230 ml mléka
  • 60 g parmazánu
  • 4 velké vaječné žloutky
  • 5 velkých vaječných bílků
  • sůl
  • pepř

Mouku, máslo a mléko rozmíchejte dohladka a vařte 10 minut. Vmíchejte sýr a žloutky. Sundejte z plamene a ještě chvilku míchejte. Přidejte sůl, pepř a také špetku kajenského pepře. Troubu předehřejte na 200 °C. Vymažte máslem nádobu na suflé o objemu 700 ml. Ušlehejte bílky a postupně je vmíchejte do připraveného základu. Směs přelijte do formy. Pečte, dokud suflé nevyběhne, asi 23–25 minut.

Hráškové suflé s parmazánem

Budete potřebovat

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malý pórek (asi 150 g)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 180 g mraženého hrášku
  • 310 ml mléka
  • 50 g másla
  • máslo na formičky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 140 g parmazánu + k podávání
  • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť

Předehřejte troubu na 180 °C. V pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm doměkka pórek. Osolte ho, opepřete, vmíchejte trochu rozmrzlý hrášek a vlijte mléko. Přiveďte k varu a povařte 2 minuty. Pak stáhněte z ohně a ve vhodné nádobě rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. V hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte 1–2 minuty. Stáhněte oheň na minimum, přimíchejte hráškovo-pórkovou směs a asi 10 minut vařte do zhoustnutí. Pak ji přesuňte do velké mísy a nechte 5 minut odpočívat. Rozpuštěným máslem vymažte 4 větší nebo 8 menších formiček na suflé a vysypte je parmazánem. K hráškové směsi přidejte žloutky a zbývající parmazán a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Ve třech dávkách ho opatrně přimíchejte k hráškové směsi. Hmotu rozdělte do připravených nádob a okraje objeďte prstem asi do půlcentimetrové hloubky. Misky položte na plech a vložte do trouby. Pečte 25 minut, suflé by mělo vyběhnout a zezlátnout. Posypte zbylým parmazánem a ihned podávejte.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek