Nádivka čili hlavička, sekanina či řežábek

Patří k tradičním velikonočním pokrmům, ale můžete si ji připravit kdykoli během roku. Kromě vajec a jarních bylinek do ní patří i nasekané kousky masa, odtud její další názvy.

Kynutá velikonoční nádivka

Budete potřebovat

  • 10 rohlíků
  • 10 vajec
  • 1 kostku droždí
  • 500 ml mléka
  • česnek
  • sůl, pepř, majoránku
  • 125 g tuku
  • 750 g vařeného uzeného masa
  • 1 hrst polohrubé mouky
  • 1 hrst hrubé mouky
  • 1 hrst dětské krupičky
  • 1 šálek čerstvých kopřiv nasekaných nadrobno
  • tuk na vymazání hrubou mouku na vysypání pekáče

recept

Rohlíky nakrájejte na plátky, mléko dejte vařit a přidejte do něj tuk. Horkým mlékem zalijte rohlíky. Přidejte vejce, česnek, sůl, pepř, majoránku, rozdrobte kostku droždí a vše dobře rozmíchejte. Poté přidejte uzené maso, hrst polohrubé mouky, hrst hrubé mouky a hrst dětské krupičky. Vše znovu promíchejte a přidejte čerstvé kopřivy nasekané nadrobno. Pekáč vymažte tukem a vysypte hrubou moukou, nalijte do něj těsto a nechte je asi hodinu kynout.
Po vykynutí nádivku upečte v troubě vyhřáté na 170 °C dorůžova.

Hlavička ze tří druhů masa

Budete potřebovat:

  • 200 g uzené krkovice
  • 200 g kuřecího masa
  • 200 g vepřové plece
  • 6 vajec
  • hrst mladých kopřiv
  • svazek zelené petrželky
  • 6 žemlí
  • 120 ml mléka
  • pepř, sůl
  • špetku muškátového květu
  • tuk na vymaštění pekáče

recept

Uzené a kuřecí maso uvařte každé zvlášť doměkka. Vepřovou plec omyjte, osolte a upečte. Maso dejte vychladnout a poté ho nakrájejte na kostičky. Omyté kopřivy a petrželovou nať nasekejte nadrobno. Žemle pokrájejte na kostičky, vložte do misky a navlhčete mlékem, vývarem z uzeného masa a můžete přidat i trochu výpečků z vepřového masa.
K žemlím přidejte pokrájené maso a nasekané bylinky, podle chuti osolte a okořeňte. Nakonec vmíchejte žloutky, dobře promíchejte a do hmoty opatrně zapracujte tuhý sníh z bílků. Pečte 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 140 °C.

Babiččina nádivka

Budete potřebovat:

  • 200 g vepřového ramínka
  • 250 g hovězího nebo telecího masa
  • 250 g uzeného masa
  • 6 rohlíků
  • 250 ml vývaru z masa
  • 6 vajec
  • jarní bylinky
  • mletý pepř, muškátový oříšek
  • tuk na vymazání pekáčku

recept

Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte vývarem. Uvařené maso pokrájejte na kousky, přidejte
namočené rohlíky, žloutky, posekané bylinky, okořeňte a osolte. Nakonec do hmoty vmíchejte pevně ušlehaný sníh. Směs dejte do vymazaného pekáčku a zapečte při 150 °C dočervena.

Kopřivová nádivka se slaninou

Budete potřebovat

  • 300 g libového uzeného bůčku
  • 4 čerstvá vejce
  • 4 vejce natvrdo
  • 5 rohlíků
  • trochu mléka
  • misku spařených kopřiv
  • 100 g anglické slaniny
  • pepř, sůl

recept

V mléce zvlhčené rohlíky, 4 rozkvedlaná vejce, na kostičky nakrájené maso a nasekané kopřivy osolte, opepřete a dobře promíchejte. Pekáček vyložte pečicím papírem, ten pokryjte plátky slaniny a na ně navršte polovinu směsi. Na ni urovnejte půlky zbylých čtyř vajec uvařených natvrdo, překryjte je zbylou nádivkou, formu vložte do předehřáté trouby a při 180 °C pečte 45 až 50 minut.

Nádivka bez masa

Budete potřebovat:

  • 400 g čerstvých lístků z mladých kopřiv
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 4 ks rohlíků
  • 3 ks vajec
  • 3 špetky soli
  • 2 špetky mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce hrubé mouky – na vysypání formy

Na vymazání

  • 1 lžíce másla

recept

Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte omyté a pokrájené mladé kopřivy.
Směs duste zhruba pět minut, potom do ní přidejte prolisovaný česnek a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte je do misky, přidejte k nim žloutky a kopřivovou směs. Pečlivě promíchejte, až se vše spojí. Nakonec do této směsi opatrně vmíchejte tuhý sníh, vyšlehaných z bílků se špetkou soli. Pekáček vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a pomocí stěrky do ní přendejte nádivku. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek