Moučníky s lesním ovocem
Koláč galette s malinami a ostružinami
- 1 balíček (375 g) listového těsta
- 200 g ostružin
- 200 g malin
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 žloutek na pomazání těsta
- trochu hladké mouky
Rozehřejte troubu na 200 °C. Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu do kruhu a tloušťce 3 mm. Plát těsta přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Poklaďte jej ostružinami a malinami, okraje (asi 5 cm) nechte volné. Pak kraje postupně přehněte směrem ke středu. Ovoce posypte cukrem a okraje těsta potřete rozšlehaným žloutkem. Vložte do trouby a pečte 25 minut dozlatova. Koláč můžete servírovat teplý i studený.
Borůvkové taštičky
Na těsto:
- 700 g brambor
- 60 g krupice
- 200 g hrubé mouky
- 250 g borůvek
- 40 g moučkového cukru
- 100 g másla
- sůl
Na omáčku:
- 200 g borůvek
- 2 lžíce cukru
- špetka skořice
- 1 lžíce másla
- 3 lžíce vody
- 150 ml mléka nebo smetany
- 3 lžičky Solamylu nebo vanilkového pudinku
Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mezitím si připravte omáčku: borůvky dejte do kastrůlku, přisypte cukr, skořici, přidejte máslo, vodu a směs povařte. Pak přilijeme smetanu nebo mléko, ve kterém jste rozmíchali pudink, a ještě krátce povařte.
Studené brambory nastrouhejte najemno, přidejte sůl, krupici, hrubou mouku a vypracujte těsto. Ihned ho vyválejte na tenčí plát a vykrajujte z něj kolečka. Do středu každého dejte borůvky a lžičku cukru. V polovině je přeložte a okraje pečlivě stiskněte. Taštičky vkládejte do osolené vroucí vody a zvolna vařte. Když vyplavou na povrch, jsou hotové. Uvařené, okapané taštičky podávejte přelité borůvkovou omáčkou.
Kynutý borůvkový koláč s drobenkou
- 250 ml mléka
- 1 kostka droždí́ (42 g)
- 2 lžíce krupicového cukru
- 100 g másla
- 2 lžíce sádla
- 500 g hladké́ mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 1,25 litru borůvek
Na drobenku:
- 100 g másla
- 120 g krupicového cukru
- 120 g hrubé́ mouky
Z vlažného mléka, droždí a cukru rozmíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Máslo se sádlem rozehřejte a nechte trochu zchladnout. Mouku vsypte do mísy, přidejte vejce a sůl a vlijte vzešlý kvásek. Lehce promíchejte a přilijte máslo se sádlem. Zadělejte hladké lesklé těsto, které se nelepí ke stěnám mísy. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě asi hodinou kynout.
Troubu předehřejte na 175 °C. Dva velké plechy vymažte máslem nebo potáhněte pečicím papírem. Těsto rozdělte na dva díly a prsty jej rozestřete na plechy. Oba koláče posypte borůvkami a drobenkou připravenou z uvedených surovin a pečte dozlatova asi 20–25 minut.