Moučníky s červeným ovocem
Jahodový závin
Budete potřebovat
- 1 balíček listového těsta
- 500 g jahod
- 100 g strouhanky
- 50 g mletých ořechů
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíci másla
- 1 vejce
- moučkový cukr na posypání
- šlehačka k podávání
Strouhanku a mleté ořechy orestujte na másle dozlatova, po vychladnutí k nim přidejte cukr a vanilkový cukr a vše dobře promíchejte. Z listového těsta rozválejte dva pláty, na každý rovnoměrně nasypte směs strouhanky a ořechů, kraje nechte volně. Na strouhanku poklaďte jahody a těsto zaviňte. Kraje potřete rozšlehaným vajíčkem a přitiskněte. Záviny dejte na plech potažený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova. Podávejte posypané moučkovým cukrem a šlehačkou (podle chuti).
Třešňový koláč s kefírem a mandlemi
Budete potřebovat
- 80 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 vejce
- 200 ml kefíru
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 500 g třešní
- 30 g plátků mandlí
Nechte změknout máslo, dejte ho do misky a ručním mixérem rozšlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejci a kefírem. Přidejte mouku s práškem do pečiva a všechny suroviny řádně promíchejte. Pekáček o rozměrech 35 x 25 cm vyložte pečicím papírem, vlijte do něj těsto a rovnoměrně ho poklaďte vypeckovanými třešněmi. Povrch koláče posypte plátky mandlí. Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 175 °C dozlatova.
Rybízová bábovka s jogurtem
Budete potřebovat
- 4 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml bílého jogurtu
- 100 ml oleje
- 250 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 150 g červeného rybízu
- tuk na vymazání
- strouhanku na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
Jahodový koláč s mascarpone
Budete potřebovat
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 50 g cukru
- sůl
- 100 g másla
Na náplň:
- 3 vejce
- 200 g cukru
- 750 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 100 g hladké mouky
- 250 g mascarpone
- 150 g jahod
Z mouky, změklého másla, vajec, cukru a špetky soli vypracujte křehké těsto. Nechte ho odpočinout v lednici aspoň 15 minut. mezitím si připravte náplň.
V míse utřete vejce s cukrem do pěny. V hrnci zahřejte mléko a přidejte semínka vanilky z vanilkového lusku. Do teplého mléka vmíchejte vejce s cukrem. Nakonec přes sítko vsypte mouku a uvařte hustou kaši. Do kaše vmíchejte mascarpone. Do koláčové formy roztlačte těsto. Na korpus vlijte nádivku. Pečte 40 minut při 180 °C. Nechte vychladnout a nakonec koláč ozdobte plátky čerstvých jahod.