Moučníky plné ovoce
Slavnostní jahodová šarlota
Doba přípravy: 150 minut Počet porcí: 8
- 4 lžíce cukru
- 30 cukrářských piškotů
- 2 lžíce jahodového sirupu
- 400 g jahod
- 1 lžíce moučkového cukru
- 50 g sekaných mandlí
- 150 ml smetany
- 250 g tučného tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 4 plátky želatiny
1 Rozmačkejte 300 g jahod. Tvaroh utřete s nasekanými mandlemi a cukrem. Připravte želatinu a rozmíchejte ji v tvarohu, přidejte jahodové pyré. Na kostičky nakrájeje 50 g jahod a vmíchejte je do krému. Zbylé jahody ponechte na ozdobu.
2 Formu vyložte potravinářskou fólií a okraje obložte cukrářskými piškoty. Dovnitř nalijte jahodový krém. Dejte do lednice na 2 hodiny ztuhnout.
3 Smetanu vyšlehejte s cukrem. Šarlotu shora potřete vrstvou šlehačky a vyrovnejte na ni část piškotů. Vyklopte ji a odstraňte fólii. Vršek ozdobte zbylou šlehačkou a celými jahodami.
Jahodové košíčky
Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 6
- 300 g hladké mouky
- 200 g masla
- 100 g moučkového cukru
- 4 žloutky
- 1 lžička citronové kůry
- čerstvé jahody
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 200 g bílé čokolády
- 100 g cukru krupice
- 200 ml kysané smetany
- 2 lžičky vanilkového extraktu
1 Z mouky, cukru, citronové kůry, studeného másla a žloutků vypracujte hladké těsto, zabalte ho do fólie a dejte ho na 20 minut vychladit do lednice. Poté ho rozválejte, vykrajujte kolečka a vkládejte je do forem na košíčky. pečte asi 12 minut dozlatova při 180 °C.
2 Vychladlé košíčky naplňte krémem připraveným z bílé čokolády rozehřáté ve vodní lázni, vyšlehané s mascarpone, cukrem, smetanou a vanilkovým extraktem. Navrchu je nazdobte půlenými čerstvými jahodami.
Francouzský jahodový koláč
Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 6
- 1 balení křehkého těsta
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 40 g hladké mouky
- 20 g škrobové moučky
- 130 g cukru krupice
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 300 g jahod
- bílá želatina
1 Mléko v kastrolu a přiveďte téměř k varu. V míse vyšlehejte žloutky, vejce a cukr do pěny. Přisypte mouku, škrobovou moučku a rozmíchejte. Horké mléko postupně opatrně vmíchejte do žloutkové směsi. Pak krém za stálého míchání vařte asi 8 minut do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
2 Rozválené křehké těsto dejte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou, zatižte fazolemi a pečte při 180 °C asi 20 minut dozlatova. Studeným krémem potřete vychladlý korpus a naskládejte na něj přepůlené čerstvé jahody. Můžete je ještě přelít průhlednou želatinou, aby se pěkně leskly.
Skládaný rebarborový koláč
Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 6
- 4 lžíce másla
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 velká vejce
- 1 žloutek
- 300 g cukru
- 60 g kysané smetany
- 2 lžičky rumu
- 2 lžičky citronové kůry
- 350 g čerstvé rebarbory
- moučkový cukr
1 Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Cukr utřete s vejci a žloutkem do pěny. Rozpuštěné máslo smíchejte se smetanou, rumem a citronovou kůrou a vmíchejte ho do žloutkové směsi. Nakonec přimíchejte suchou směs.
2 Těsto rozetřete do vymazané a moukou vysypané koláčové formy a nechte 10 minut chladit v lednici. Mezitím omytou rebarboru nakrájejte na asi 4 cm dlouhé kousky. Ty pak úhledně naskládejte – jako na obrázku – na povrch koláče (nezatlačujte je do těsta). rebarboru nakonec posypte moučkovým cukrem. Pečte v troubě předehřáté na 175 °C asi 45–55 minut.
Tvarohová bublanina s rebarborou
Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 8
- 250 g cukru
- 125 ml oleje
- 250 ml mléka
- 1 plnotučný tvaroh
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 5 bílků
- špetka soli
- čerstvá rebarbora
- moučkový cukr
1 Do mísy dejte cukr, olej, mléko tvaroh a vanilkový cukr a důkladně vše metlou prošlehejte. Pak postupně zašlehejte mouku s práškem do pečiva, a nakonec tuhý sníh z bílků ušlehaný se špetkou soli.
2 Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a poklaďte kousky rebarbory. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20–25 minut dozlatova. Upečenou bublaninu poprašte moučkovým cukrem.
Piškotové řezy s jahodami a želatinou
Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 8
- 200 g cukru
- 4 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 200 g polohrubé mouky
- 1 do pečiva
- 250 g plnotučného tvarohu
- 125 ml zakysané smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
- čerstvé jahody
- 2 balení červeného želé
1 Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte olej, mléko, mouku s práškem do pečiva, a nakonec vmíchejte z bílků ušlehaný sníh. Těsto nalijte na plech s pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut.
2 Na vychladlý piškot ještě na plechu natřete krém připravený z tvarohu smíchaného s moučkovým cukrem a zakysanou smetanou. Na krém poklaďte půlené jahody a zalijte je želatinou. Nechte ztuhnout.
Jahodové taštičky
Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4
- 25 dkg hrubé mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- sůl
- 1 bílek
- čerstvé jahody
- zakysaná smetana
- moučkový cukr
- máslo
1 Na vále zpracujte vláčné, nelepivé těsto z mouky, vejce, žloutku, soli a trošky vody. Těsto rozválejte na plát, vykrájejte kolečka a do každého dejte půlku jahody. Okraje kolečka potřete bílkem, přeložte a kraje přimáčkněte vidličkou.
2 Taštičky uvařte v osolené vodě – když vyplavou na povrch, jsou hotové. Po uvaření je nechte okapat a servírujte s kysanou smetanou, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.