
Mocný medvědí česnek
Pesto z medvědího česneku
Doba přípravy: 10 minut
- 25 lístků medvědího česneku
- 100 ml panenského olivového oleje
- 40 g piniových oříšků (nebo jiných oblíbených ořechů)
- 40 g strouhaného parmazánu
1 Pokud chcete, aby si česnek uchoval svěží barvu, spařte ho vroucí vodou a prudce ochlaďte v ledové lázni. 2 Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte.
2 Naplňte do skleniček a dobře uzavřete. Uchovávejte v lednici. Můžete ho používat na ochucení salátů, jako ozdobu polévek, do rizota, na těstoviny, na maso či jen tak na pečivo.

Bylinkové máslo s medvědím česnekem
Doba přípravy: 10 minut- 250 g másla
- 40 g medvědího česneku
- 40 g pažitky
- 1/2 lžičky soli
1 Máslo nechte změknout a pak ho smíchejte s rozmixovanými nebo najemno nasekanými bylinkami a solí.
2 Hotovou směs dejte do malých mističek a uchovávejte. Můžete ji také zabalit do potravinářské fólie, vytvarovat do tvaru válečku a nechat v lednici ztuhnout. Bylinkové máslo využijete jako pomazánku na pečiva nebo k masu či na vařené prambory, těstoviny a podobně.

Olej s medvědím česnekem
Doba přípravy: 10 minut
- 1 svazek medvědího česneku
- 500 ml extra panenského olivového oleje
1 Medvědí česnek rozmixujte nebo nasekejte nadrobno. Dejte ho do lahve a zalijte kvalitním extra panenským olivovým olejem. Uzavřete a nechte na tmavém místě louhovat aspoň 3 týdny.
2 Poté olej přeceďte a používejte například do salátů, k ochucení zeleniny, masa, těstovin či jiných jídel, ke kterým se hodí jemná česneková vůně.