Mocný medvědí česnek

Je nabitý vitaminem C, působí jako přírodní antibiotikum, čistí organismus, pomáhá proti revmatismu… Najdete ho v lese, nebo si ho můžete pěstovat ve stinném vlhčím koutě zahrady.

Pesto z medvědího česneku

Doba přípravy: 10 minut

  • 25 lístků medvědího česneku
  • 100 ml panenského olivového oleje
  • 40 g piniových oříšků (nebo jiných oblíbených ořechů)
  • 40 g strouhaného parmazánu

 

1 Pokud chcete, aby si česnek uchoval svěží barvu, spařte ho vroucí vodou a prudce ochlaďte v ledové lázni. 2 Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte.

2 Naplňte do skleniček a dobře uzavřete. Uchovávejte v lednici. Můžete ho používat na ochucení salátů, jako ozdobu polévek, do rizota, na těstoviny, na maso či jen tak na pečivo.

 

Bylinkové máslo s medvědím česnekem

Doba přípravy: 10 minut

  • 250 g másla
  • 40 g medvědího česneku
  • 40 g pažitky
  • 1/2 lžičky soli

 

1 Máslo nechte změknout a pak ho smíchejte s rozmixovanými nebo najemno nasekanými bylinkami a solí.

2 Hotovou směs dejte do malých mističek a uchovávejte. Můžete ji také zabalit do potravinářské fólie, vytvarovat do tvaru válečku a nechat v lednici ztuhnout. Bylinkové máslo využijete jako pomazánku na pečiva nebo k masu či na vařené prambory, těstoviny a podobně.

 

 

Olej s medvědím česnekem

Doba přípravy: 10 minut

  • 1 svazek medvědího česneku
  • 500 ml extra panenského olivového oleje

 

1 Medvědí česnek rozmixujte nebo nasekejte nadrobno. Dejte ho do lahve a zalijte kvalitním extra panenským olivovým olejem. Uzavřete a nechte na tmavém místě louhovat aspoň 3 týdny.

2 Poté olej přeceďte a používejte například do salátů, k ochucení zeleniny, masa, těstovin či jiných jídel, ke kterým se hodí jemná česneková vůně.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek