Mlsejte s mléčnými výrobky

Také rádi přidáváte do sladkého pečiva jogurt, kefír, podmáslí a další mléčné výrobky? Není divu, je pak vláčné a lahodné. Vyberte si z našich receptů.

Kefírová kakaová bábovka

Budete potřebovat

  • 2 vejce
  • 350 g cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 3 lžíce kakaa
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 500 ml kefíru
  • mouku na vysypání a tuk na vymazání formy

Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. K základu přidejte olej, kakao, mouku se sodou a nakonec vmíchejte kefír. Těsto na kefírovou bábovku nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Kefírovou bábovku pečte ve středně vyhřáté troubě (175 °C) asi 45 minut. Nechte vychladnout, vyklopte, podle chuti pocukrujte nebo polijte rozpuštěnou čokoládovou polevou a podávejte.

Mrkvové muffiny s podmáslím

Budete potřebovat

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžičku sody
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 3/4 šálku hnědého cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového ořechu
  • špetku soli, špetku zázvoru, špetku nového koření
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku podmáslí
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 šálku oleje
  • 1 a 1/2 šálku mrkve nastrouhané najemno
  • 1/2 šálku rozinek nebo brusinek
  • 1/2 šálku nasekaných ořechů

Mouku, sodu, kypřicí prášek, cukr a všechno koření smíchejte v míse. V jiné míse smíchejte vejce, podmáslí, vanilkový extrakt a olej, po smíchání přidejte nastrouhanou mrkev s rozinkami a ořechy. Druhou směs pak pomalu postupně vmíchejte do suchých přísad. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20–25 minut.

Jogurtový koláč s borůvkami

Budete potřebovat

  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 100 g cukru
  • 30 ml mléka
  • 1 lžíci rumu
  • 60 ml oleje
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 šálky borůvek
  • máslo na vymazání a kokos na vysypání formy

Plech na pečení vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem. Troubu dejte rozehřát na 180 °C. Borůvky opláchněte a nechte okapat. Prosijte mouku s práškem do pečiva a dejte stranou. V míse vyšlehejte vejce spolu s cukrem do pěny, přidejte mléko, rum, olej a jogurt a znovu pořádně vymíchejte. Pak postupně přidávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a dobře rozmíchejte. Do těsta zamíchejte polovinu borůvek a vlijte do vymazaného pekáče. Druhou polovinu borůvek nasypte na povrch těsta. Pečte dozlatova zhruba 35 minut.

Strouhané tvarohové řezy

Budete potřebovat

na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 40 g kakaa
  • 300 g másla
  • 2 žloutky
  • 6–8 polévkových lžic mléka

na náplň

  • 750 g tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 200–250 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 5 bílků
  • 4 polévkové lžíce rumu
  • nastrouhanou kůru z citronu

Mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte kakao, máslo, žloutky a mléko a vypracujte těsto. Dejte ho na půl hodiny vychladit do lednice. Mezitím si připravte základ náplně – tvaroh rozmíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte žloutky, rum a trochu strouhané citronové kůry. Polovinu vychlazeného těsta nahrubo nastrouhejte a odložte do lednice. Druhou část rozválejte a dejte na plech potažený pečicím papírem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků a vmíchejte ho do tvarohové směsi. Pak náplň natřete na těsto. Druhou, nastrouhanou část těsta nasypte na náplň. Pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek