Mlsáme nejen na vánoce
Perník se sušeným ovocem
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8
- 400 g hladké mouky
- 250 g cukru krupice
- 200 ml rostlinného oleje
- 3 lžíce kakaa
- 1 prášek do perníku
- 3 vajíčka
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 šálek nasekaného sušeného ovoce
- 350 ml mléka
1 V misce smíchejte mouku, cukr, prášek do perníku, kakao a sodu. Pak vmíchejte mléko, vajíčka a olej tak, aby těsto bylo krásně hladké a lesklé.
2 Nakonec do perníku vmíchejte nasekané sušené ovoce (meruňky, švestky, rozinky, brusinky apod.). Vše ještě jednou promíchejte a pečte při 200 °C asi 30 minut.
Švédský mandlový koláč
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8
Na těsto:
- 8 vaječných bílků
- 200 g mletých mandlí
- 220 g cukru
- 220 g másla
- 80 g nakrájených mandlí
- moučkový cukr
Na náplň:
- 35 g kukuřičného škrobu
- 250 g cukru
- 8 žloutků
1 Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, pomalu do něj zamíchejte mleté mandle a cukr. Polovinu těsta rozetřete do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečte 15–20 minut při 200 °C. Totéž udělejte i s druhou polovinou těsta. Nakrájené mandle lehce nasucho opražte.
2 Ve vodní lázni rozpusťte máslo a opatrně do něj vmíchejte cukr, kukuřičný škrob a žloutky. Šlehejte, dokud krém nezhoustne. Krém natřete na jeden plát upečeného korpusu, přikryjte druhým plátem a celý koláč potřete zbývajícím krémem. Posypte opraženými mandlemi a posypte moučkovým cukrem.
Hruškovo-oříškový koláč
Doba přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8
- 100 g lískových oříšků
- 140 g mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 175 g másla
- 140 g hnědého cukru
- 2 velká vejce
- 5 menších sladkých hrušek
- 2 lžíce meruňkového džemu
1 Lískové oříšky umelte, přidejte k nim mouku s kypřicím práškem a máslo a vytvořte drobenku. Pak přidejte cukr, vejce a nastrouhané (nebo nadrobno nakrájené) hrušky, rozmíchejte a těsto dejte do koláčové nebo dortové formy vyložené pečicím papírem.
2 Pečte 50–60 minut při 160 °C. Upečený koláč nechte 10 minut zchladnout a pak ho navrchu potřete teplým meruňkovým džemem.
Čokoládovo-oříškový koláč
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8
Na těsto:
- 140 g másla
- 100 g cukru
- 225 g hladké mouky
- 50 g mletých mandlí
- 1 vejce
Na náplň:
- 85 g lískových oříšků
- 50 g cukru
- 200 g hořké čokolády (70 % kakaa)
- 100 g másla
- 3 žloutky
- 1 vejce
1 Z uvedených surovin vypracujte těsto, vyválejte plát, vložte do koláčové formy a upečte v troubě při 180 °C dorůžova (asi 20 minut). Lískové oříšky nasucho opražte. 4 lžíce cukru nechte zkaramelizovat a oříšky v něm obalte, dejte na pečicí papír ztuhnout a pak je nahrubo nasekejte.
2 V horké vodní lázni rozpusťte v misce hořkou čokoládu a máslo, promíchejte a dejte stranou trochu zchladnout. Žloutky, vejce a zbylý cukr utřete do pěny a vmíchejte do čokoládové směsi.
3 Většinu lískových oříšků rozložte na předpečený korpus, na ně rozetřete náplň a pečte 15–20 minut při 160 °C. Před podáváním nechte vychladnout a posypte zbylými oříšky.
Skořicové hvězdičky
Doba přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8
- 2 bílky
- špetka soli
- 150 g cukru
- 1/2 lžičky citronové šťávy
- 100 g mletých mandlí
- 100 g mletých ořechů
- 1 lžička mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
1 Vaječné bílky se špetkou soli, cukrem a citronovou šťávou vyšlehejte v hebký lesklý sníh. asi 4 lžíce si odložte stranou na glazuru.
2 Mleté mandle a ořechy s kořením vmíchejte do sněhu a vypracujte těsto. Naplňte ho lžičkou do silikonové pečicí formy ve tvaru hvězdiček a navrch každé pečlivě naneste glazuru ze sněhu. Pečte 15 minut při 150 °C. Nechte vychladnout ve formě a pak opatrně vyklopte.
Vanilkové rohlíčky
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8
- 100 g moučkového cukru
- 130 g hladké mouky
- 130 g polohrubé mouky
- 150 g mletých ořechů
- 210 g másla
- 1 lžíce mléka
- 20 g vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- moučkový cukru na obalení
1 Ze všech ingrediencí (kromě moučkového cukru) vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do potravinové folie a vložte aspoň na hodinu do lednice. Těsto vtlačujte do formiček na rohlíčky a ukládejte je na připravený plech.
2 Pečte v předehřáté troubě přibližně 12 minut při 170 °C dorůžova. Vyklepněte opatrně z formiček a ještě teplé obalte v moučkovém cukru.