Mlsáme nejen na vánoce

Vyberte si z ořechových laskomin – pusťte se do výroby vynikajících koláčů, moučníků nebo cukroví a oslaďte si nejen sváteční dny. Přijdou k chuti i v novém roce.

 

Perník se sušeným ovocem

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 8

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 prášek do perníku
  • 3 vajíčka
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 šálek nasekaného sušeného ovoce
  • 350 ml mléka

1 V misce smíchejte mouku, cukr, prášek do perníku, kakao a sodu. Pak vmíchejte mléko, vajíčka a olej tak, aby těsto bylo krásně hladké a lesklé.

2 Nakonec do perníku vmíchejte nasekané sušené ovoce (meruňky, švestky, rozinky, brusinky apod.). Vše ještě jednou promíchejte a pečte při 200 °C asi 30 minut.

 


Švédský mandlový koláč

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 8

Na těsto:

  • 8 vaječných bílků
  • 200 g mletých mandlí
  • 220 g cukru
  • 220 g másla
  • 80 g nakrájených mandlí
  • moučkový cukr

Na náplň:

  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 250 g cukru
  • 8 žloutků

1 Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, pomalu do něj zamíchejte mleté mandle a cukr. Polovinu těsta rozetřete do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečte 15–20 minut při 200 °C. Totéž udělejte i s druhou polovinou těsta. Nakrájené mandle lehce nasucho opražte.

2 Ve vodní lázni rozpusťte máslo a opatrně do něj vmíchejte cukr, kukuřičný škrob a žloutky. Šlehejte, dokud krém nezhoustne. Krém natřete na jeden plát upečeného korpusu, přikryjte druhým plátem a celý koláč potřete zbývajícím krémem. Posypte opraženými mandlemi a posypte moučkovým cukrem.

 


Hruškovo-oříškový koláč

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 8

  • 100 g lískových oříšků
  • 140 g mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 175 g másla
  • 140 g hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • 5 menších sladkých hrušek
  • 2 lžíce meruňkového džemu

1 Lískové oříšky umelte, přidejte k nim mouku s kypřicím práškem a máslo a vytvořte drobenku. Pak přidejte cukr, vejce a nastrouhané (nebo nadrobno nakrájené) hrušky, rozmíchejte a těsto dejte do koláčové nebo dortové formy vyložené pečicím papírem.

2 Pečte 50–60 minut při 160 °C. Upečený koláč nechte 10 minut zchladnout a pak ho navrchu potřete teplým meruňkovým džemem.

 


Čokoládovo-oříškový koláč

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 8

Na těsto:

  • 140 g másla
  • 100 g cukru
  • 225 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 85 g lískových oříšků
  • 50 g cukru
  • 200 g hořké čokolády (70 % kakaa)
  • 100 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 vejce

1 Z uvedených surovin vypracujte těsto, vyválejte plát, vložte do koláčové formy a upečte v troubě při 180 °C dorůžova (asi 20 minut). Lískové oříšky nasucho opražte. 4 lžíce cukru nechte zkaramelizovat a oříšky v něm obalte, dejte na pečicí papír ztuhnout a pak je nahrubo nasekejte.

2 V horké vodní lázni rozpusťte v misce hořkou čokoládu a máslo, promíchejte a dejte stranou trochu zchladnout. Žloutky, vejce a zbylý cukr utřete do pěny a vmíchejte do čokoládové směsi.

3 Většinu lískových oříšků rozložte na předpečený korpus, na ně rozetřete náplň a pečte 15–20 minut při 160 °C. Před podáváním nechte vychladnout a posypte zbylými oříšky.

 

 


Skořicové hvězdičky

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 8

  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 150 g cukru
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g mletých ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku

1 Vaječné bílky se špetkou soli, cukrem a citronovou šťávou vyšlehejte v hebký lesklý sníh. asi 4 lžíce si odložte stranou na glazuru.

2 Mleté mandle a ořechy s kořením vmíchejte do sněhu a vypracujte těsto. Naplňte ho lžičkou do silikonové pečicí formy ve tvaru hvězdiček a navrch každé pečlivě naneste glazuru ze sněhu. Pečte 15 minut při 150 °C. Nechte vychladnout ve formě a pak opatrně vyklopte.

 


Vanilkové rohlíčky

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 8

  • 100 g moučkového cukru
  • 130 g hladké mouky
  • 130 g polohrubé mouky
  • 150 g mletých ořechů
  • 210 g másla
  • 1 lžíce mléka
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • moučkový cukru na obalení

1 Ze všech ingrediencí (kromě moučkového cukru) vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do potravinové folie a vložte aspoň na hodinu do lednice. Těsto vtlačujte do formiček na rohlíčky a ukládejte je na připravený plech.

2 Pečte v předehřáté troubě přibližně 12 minut při 170 °C dorůžova. Vyklepněte opatrně z formiček a ještě teplé obalte v moučkovém cukru.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek