Merlík všedobr
Říká se mu také planý špenát. Patří mezi byliny, které s oblibou používali už naši předci v době kamenné. Zpracovávali jak chutné a výživné listy, tak semena bohatá na tuky a bílkoviny.
Vytrvalá bylina s hladkými, mírně žlábkovanými stonky, až 75 cm vysoká, se silnými trojúhelníkovými až kosočtverečnými listy, zpočátku šedě pomoučenými. Malé žlutozelené květy v hroznech se objevují v polovině léta. Roste planě na lehkých, úrodných půdách, můžete ho však i pěstovat.
Pěstování:
Na jaře sejte přímo na místo nebo na záhon a protrhejte, nebo sázejte do sponu 45 cm do lehké, úrodné půdy. Snadno se množí samovýsevem; invazivnosti zabráníte odstraňováním odkvétajících květů.
Užívané části:
Mladé listy a výhonky.
Konzervování:
Zmražení listů.
Pro léčení:
Listy – syrové nebo vařené jako zdroj železa, vitaminů a minerálních látek. Obklad a masti čistí a léčí nežity na pokožce.
V kuchyni:
Listy – jako raný špenát nebo do salátů.
Mladé výhonky – se mohou používat jako chřest.
Semena – lze je rozemlít a připravit z nich kaši.
Květ – když se začíná otevírat – podobně jako brokolice (spařený, na másle).
Jak využít merlík
Uvařte si z něj dobrou kaši nebo jeho listy použijte podobně jako špenát. Vyzkoušejte naše tipy.
Bochánky s merlíkem
- 300 g listů (případně mladých lodyh) merlíku
- 300 g celozrnné mouky
- 100–150 g balkánského sýra
- hrst jemně drceného starého chleba (lze nahradit strouhankou)
- 3 vejce
- 20 g másla
- sůl a koření (např. saturejku, dobromysl, tymián)
Merlík nadrobno posekejte, posolte a uvařte z něj špenát. Vařte jej asi 45 minut – tedy tak dlouho, aby vnikla hustá směs s minimem vody. Do špenátu přidejte nadrcený chléb, jedno vajíčko a nadrobno nakrájený (nastrouhaný) balkánský sýr. Podle libosti špenát okořeňte. Vše pořádně promíchejte a zahustěte tak, aby vznikla tuhá pasta. Těsto na bochánky: smíchejte mouku, dva žloutky a kousek rozpuštěného másla. Dobře těsto prohněťte a podle potřeby přidávejte teplou vodu, aby bylo vláčné.
Těsto rozválejte, vykrajujte z něj placičky o průměru asi 10 cm a do středu každé dejte asi 1 lžičku merlíkové náplně. Pak placičky uzavřete – okraje těsta slepte k sobě a vytvarujte z nich bochánky. Vařte ve vroucí vodě asi 12 minut (uvařené vyplavou na hladinu).
Merlíkový salát
- Listy merlíku
- citron nebo limetka
- pepř
- olivový olej
Listy merlíku povařte ve troše slané vody asi 3 minuty. Propláchněte studenou vodou, aby se zchladily. Dejte na talíř, pokropte citronovou šťávou, osolte, opepřete a zakapejte olejem.
Noky s merlíkem
- 500 g noků (gnocchi)
- 1 kg merlíku
- dva stroužky česneku
- čili paprička
- panenský olivový olej
- parmazán
- sůl
Dejte vařit slanou vodu na noky, poté je v ní uvařte podle návodu na balíčku.
Mezitím na pánvi na oleji na středním plameni opečte česnek a papriku, obojí nakrájené na kolečka. Když česnek začne zlátnout, přidejte merlík nasekaný na jemno. Snížte teplotu a občas zamíchejte. Když jsou noky hotovy, sceďte je, nechte okapat a přidejte do pánve. Promíchejte a opékejte asi dvě minuty. Pak přidejte čerstvě nastrouhaný parmazán a můžeme servírovat.
Kaše ze semen merlíku
- 1 šálek drcených semen merlíku
- 2 šálky mléka
- nakrájené ovoce (např. jablko, hruška, nebo banán)
- podle chuti oříšky
- rozinky
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 lžička skořice
Do hrnce nasypte drcená nebo mletá semena merlíku, zalijeme mlékem, osolte, přidejte skořici a přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni zhruba 20 minut. Pak promíchejte s ostatními ingrediencemi, nechte mírně zchladnout a můžete podávat.
Pozor!
Lze konzumovat i ostatní druhy merlíku, jen pozor na záměnu s merlíkem zvrhlým, m. smrdutým a m. zedním (Chenopodium hybridum, Ch. vulvaria, Ch. murale), tyto druhy po rozemnutí páchnou a chutnají odpudivě, jsou ke konzumaci naprosto nevhodné.