Medovina krok za krokem

Máte chuť na domácí medovinu? Vyrobte si ji s námi podle postupu od chovatele včel Milana Plevy, s nímž jste se mohli seznámit dříve.

Budete potřebovat:

  • med
  • vodu
  • kvasinky
  • živnou sůl
  • demižon
  • korkovou zátku
  • kvasnou rourku

Medovina se vyrábí za studena. To znamená, že se med nepřevařuje. Pokud máte 10litrový demižon, vejde se do něj asi 8 litrů roztoku. Demižon se nesmí plnit až po okraj, medovina potřebuje volné místo na kvašení, aby nevytékala ven.
Na 8 litrů medoviny budete potřebovat 3,9 kg medu a 5,7 l vody. Z toho vznikne zhruba 8 litrů roztoku na medovinu. Na toto množství medu a vody je potřeba dát 1,2 g kvasinek a 1,2 g živné soli. Med použijte tekutý, pokud vám zkrystalizoval, rozpusťte jej zahřátím ve vodní lázni.

 

 

postup

1 Připravte si medový roztok, a to tak, že med rozpustíte ve vlažné vodě.
2 Do dvou nádob si odlijte malé množství roztoku z demižonu, abyste měli v čem rozmíchat kvasinky a živnou sůl.
3 Do jednoho malého množství roztoku medu namíchejte odvážené množství kvasinek a následně směs vmíchejte do demižonu.
4 Do druhého malého množství roztoku namíchejte odvážené množství živné soli a také jej vmíchejte do demižonu.
5 Demižon uzavřete zátkou, do které dáte kvasnou rourku. V kvasné rource také musí být voda, kterou probublávají unikající plyny při kvašení medoviny – ta zabraňuje, aby se zpět nedostávaly např. ovocné mušky.
6 Takto uzavřený demižon dejte do místnosti teplé asi 25–27 °C. Po rozkvašení je dobré teplotu snížit, zhruba na 20–22 °C, protože kvasící medovina si teplo již vytváří sama kvasným procesem a není potřeba jí „zahřívat zvenku“. Kvašení probíhá 1–4 týdny (někdy i déle).
7 Pak nastává uklidnění – kvasnou rourkou nejdou žádné bublinky. Nechte medovinu v klidu asi 10 dní a pak poprvé stáčejte. Na toto stáčení si připravte čistý demižon, pokud možno tak velký, aby byl zaplněn až po okraj. Vezměte hadičku a medovinu do něj stočte. Dávejte pozor, abyste nestočili kaly, které jsou u dna. Kaly jsou odumřelé kvasinky. Při stáčení se snažte, aby medovina padala z výšky asi 20 cm, tím se provzdušní.
8 Takto stočenou medovinu v demižonu (soudku) opět uzavřete kvasnou zátkou. Nechte ji při teplotě asi 20 °C dokvasit (zátka opět probublává).
9 Když je již medovina dokvašená, dejte ji do místnosti s teplotou asi 10 °C na dozrání, uležení. Dbejte na to, aby demižony s medovinou byly vždy plné, jinak by se mohla začít kazit. Pokud vám zbylo menší množství medoviny, které se již nevešlo do demižonu, dejte ji do lahve a opět uzavřete kvasnou zátkou nebo zátkou z vaty.
10 Asi po dvou měsících medovinu podruhé stočte do čistého demižonu, ale již ji neprovzdušňujte, hadičku mějte těsně u dna nové nádoby. Opět dbejte na to, abyste nestočili případné kaly, které se usadily na dně. Také po tomto stáčení musí být demižon plný. Takto můžete stáčet medovinu vícekrát a bude více čirá.
11 Asi po půl roce od prvního stáčení by mohla být medovina čirá a ke stáčení do lahví.

Více se o výrobě medoviny dočtete na www.pleva.cz

 


Text: Milan Pleva; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek