Máte rádi hovězí?

Jestliže si rádi pochutnáte na kvalitním hovězím mase, děláte dobře. Je bohatým zdrojem bílkovin, vitaminů a železa, a přitom neobsahuje mnoho tuku. Vyzkoušejte některý z našich receptů.


Dobrá gulášová polévka

Budete potřebovat

  • 800 g předního hovězího masa
  • 150 g sádla
  • 500 g cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce kvalitní mleté papriky
  • minimálně 2 litry hovězího vývaru
  • špetka pálivé papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 kg brambor
  • sůl a pepř na dochucení

Maso nakrájejte na kostičky, cibuli na kousky. V kastrolu se silnějším dnem zpěňte sádlo. Společně s cibulí a kmínem na ně vložte také maso a obojí krátce orestujte, až maso takzvaně zatáhne a změní barvu z tmavě červené na světlejší. Přidejte protlak a půl lžíce majoránky. Dochuťte sladkou paprikou a krátce, ne déle než 30 sekund, orestujte. Zalijte vývarem a přiveďte do varu. Ochuťte ještě špetkou pálivé papriky, česnekem a vínem. Pozvolna nechte táhnout. Když je maso již téměř měkké (zhruba za hodinu), přidejte na kostičky nakrájené brambory. Ty budou k uvaření potřebovat asi 15 minut. Dochuťte a těsně před podáváním ještě přidejte zbylou majoránku a zbytek vína.

 


Tradiční španělský ptáček

Budete potřebovat

  • 800 g hovězí roštěné
  • 4 lžičky plnotučné hořčice
  • 50 g špeku
  • 2 nožičky párku v jedlém střívku
  • 2 vejce
  • 1 velkou sterilovanou okurku
  • 1 velkou cibuli
  • 100 ml oleje
  • instantní jíšku na zahuštění šťávy

Roštěnou naklepejte, každý plátek pomažte hořčicí, lehce osolte a poklaďte kouskem párku, čtvrtkou vejce natvrdo, čtvrtkou cibulky, čtvrtkou okurky a špalíčkem slaniny. Udělejte závitky a převažte je provázkem. Na povrchu je můžete také osolit a opepřit. Do pekáčku vložte cibuli, zalijte olejem, navrch naskládejte natěsno ptáčky a dejte zapéct do maximálně rozehřáté trouby na 10 minut, pak teplotu zmírněte a dopékejte při 150 °C asi 45 minut, až je maso měkké. Během pečení polévejte vypečenou šťávou nebo podle potřeby podlévejte horkou vodou. Když jsou ptáčky pečené, vyjměte je z výpeku, přiveďte ho k varu a nechte vypéct do zlatohněda. Pak ho poprašte moukou, aby se vytvořila jíška, zalijte vodou, dochuťte solí, pepřem a lžičkou hořčice. Ptáčky vložte zpět do šťávy a prohřejte. Podávejte s rýží.

 


Hovězí máslové řízky

Budete potřebovat

  • 4 plátky zadního hovězího masa
  • máslo
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce strouhanka
  • olej
  • sůl
  • pepř

Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete. Plátky masa obalte v trojobalu – nejdříve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích, a nakonec ve strouhance. Zprudka je opečte z každé strany na pánvi, na směsi oleje a másla. Přendáme je do pekáčku i s výpekem. Máslo smíchejte s prolisovaným česnekem a každý plátek masa kouskem másla poklaďte. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20 minut. Během pečení maso obraťte a přelévejte vypečenou šťávou. Podávejte s bramborem a zeleninovým salátem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek