Máte rádi hovězí?
Dobrá gulášová polévka
Budete potřebovat
- 800 g předního hovězího masa
- 150 g sádla
- 500 g cibule
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce kvalitní mleté papriky
- minimálně 2 litry hovězího vývaru
- špetka pálivé papriky
- 3 stroužky česneku
- 100 ml červeného vína
- 1 lžíce majoránky
- 1 kg brambor
- sůl a pepř na dochucení
Maso nakrájejte na kostičky, cibuli na kousky. V kastrolu se silnějším dnem zpěňte sádlo. Společně s cibulí a kmínem na ně vložte také maso a obojí krátce orestujte, až maso takzvaně zatáhne a změní barvu z tmavě červené na světlejší. Přidejte protlak a půl lžíce majoránky. Dochuťte sladkou paprikou a krátce, ne déle než 30 sekund, orestujte. Zalijte vývarem a přiveďte do varu. Ochuťte ještě špetkou pálivé papriky, česnekem a vínem. Pozvolna nechte táhnout. Když je maso již téměř měkké (zhruba za hodinu), přidejte na kostičky nakrájené brambory. Ty budou k uvaření potřebovat asi 15 minut. Dochuťte a těsně před podáváním ještě přidejte zbylou majoránku a zbytek vína.
Tradiční španělský ptáček
Budete potřebovat
- 800 g hovězí roštěné
- 4 lžičky plnotučné hořčice
- 50 g špeku
- 2 nožičky párku v jedlém střívku
- 2 vejce
- 1 velkou sterilovanou okurku
- 1 velkou cibuli
- 100 ml oleje
- instantní jíšku na zahuštění šťávy
Roštěnou naklepejte, každý plátek pomažte hořčicí, lehce osolte a poklaďte kouskem párku, čtvrtkou vejce natvrdo, čtvrtkou cibulky, čtvrtkou okurky a špalíčkem slaniny. Udělejte závitky a převažte je provázkem. Na povrchu je můžete také osolit a opepřit. Do pekáčku vložte cibuli, zalijte olejem, navrch naskládejte natěsno ptáčky a dejte zapéct do maximálně rozehřáté trouby na 10 minut, pak teplotu zmírněte a dopékejte při 150 °C asi 45 minut, až je maso měkké. Během pečení polévejte vypečenou šťávou nebo podle potřeby podlévejte horkou vodou. Když jsou ptáčky pečené, vyjměte je z výpeku, přiveďte ho k varu a nechte vypéct do zlatohněda. Pak ho poprašte moukou, aby se vytvořila jíška, zalijte vodou, dochuťte solí, pepřem a lžičkou hořčice. Ptáčky vložte zpět do šťávy a prohřejte. Podávejte s rýží.
Hovězí máslové řízky
Budete potřebovat
- 4 plátky zadního hovězího masa
- máslo
- 3 stroužky česneku
- 2 vejce strouhanka
- olej
- sůl
- pepř
Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete. Plátky masa obalte v trojobalu – nejdříve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích, a nakonec ve strouhance. Zprudka je opečte z každé strany na pánvi, na směsi oleje a másla. Přendáme je do pekáčku i s výpekem. Máslo smíchejte s prolisovaným česnekem a každý plátek masa kouskem másla poklaďte. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20 minut. Během pečení maso obraťte a přelévejte vypečenou šťávou. Podávejte s bramborem a zeleninovým salátem.