Mařinka vonná (svízel vonný)

Galium odoratum

Sladce vonící věnečky mařinky se dříve zavěšovaly v kostelích, sypala se doma na podlahu, přidávala se do směsi koření, vkládala se do prádla a šířila tak svěží vůni v obydlích našich předků.

Vytrvalá bylina, lodyhy vysoké až 30 cm nesou úhledné přesleny tmavě zelených listů. Květy na dlouhých stopkách se objevují počátkem léta.

Pěstování:

Kořeny můžete dělit kdykoli, zralá semena se vysévají koncem léta přímo na místo. Pěstujte ve stínu v úrodné, zásadité půdě a sklízejte od druhého roku.

Užívané části:

Zelené byliny řezané v době květu nebo těsně před ní a pomalu sušené.

Konzervování:

Listy se ukládají vcelku, aby se zachovala vůně, a zvolna se suší.

Pro léčení:

Rozmělněné čerstvé listy se přikládají na rány. Ze sušených listů se připravuje osvěžující a uvolňující nápoj mírnící bolesti žaludku.

V kuchyni:

K ochucení vín a dalších nápojů.

Pro ozdobu:

Kvetoucí lodyhy se vplétají do věnců.

V domácnosti:

Sušené listy se přidávají do směsí potpourri a do bylinných polštářků.

 

Jak využít mařinku

Udělejte si z ní voňavé nápoje nebo si s ní provoňte byt.


Mařinkový sirup

Budete potřebovat:

  • 250 g cukru
  • 200 ml vody
  • 30 g čerstvých nebo 20 g sušených lístečků mařinky vonné

recept

1 Do dokonale čistého smaltovaného kastrolu nasypte cukr, přilijte vodu a cukr rozpusťte. Pak nádobu s cukrem postavte na mírný plamen a za občasného míchání vařečkou pomalu přiveďte k varu. Pěnu odstraňujte odpěňovačkou. Lístečky mařinky opláchněte studenou vodou a vložte je do horkého cukrového sirupu. Nechte přejít varem, odstavte a ponechte zakryté půl hodiny ustát.


„Rozveselující“ nápoj

Usušte hrstku čerstvých listů mařinky v teple během tří hodin. Otrhejte listy z lodyhy a dejte je do velké mísy. Přidejte šťávu z jednoho citronu a půl lahve suchého bílého vína tak, aby lístky byly potopeny. Dejte na teplé místo a nechte stát 3–4 hodiny. Pak přidejte 60–90 g cukru a jeden a půl lahve vína. Vychlaďte. Před podáváním přidejte láhev sektu nebo sodovky. Na hladinu můžete položit lesní jahody.


Likér z mařinky

Budete potřebovat:

  • 1 velký svazek kvetoucích mařinek
  • 250 g bílého kandysového cukru
  • 750 ml dobré vinné nebo ovocné pálenky
  • 150 ml vody
  • 1 lžíce mařinkového sirupu
  • 1 lžíce limetkové šťávy

recept

1 Horní části stonků s květy dejte spolu s kandysovým cukrem do lahve s širokým hrdlem a zalijte pálenkou. Láhev postavte na světlé, ne příliš teplé místo, a nechte asi čtyři týdny stát.
2 Vše přeceďte přes plátno, nechte vykapat, přelijte vodou a plátno vymačkejte. Promíchejte s mařinkovým sirupem a limetkovou šťávou.
3 Naplňte do lahví. Po dvou týdnech je likér zralý ke konzumaci. V chladu a suchu vydrží i rok.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek