
Mařinka vonná (svízel vonný)
Sladce vonící věnečky mařinky se dříve zavěšovaly v kostelích, sypala se doma na podlahu, přidávala se do směsi koření, vkládala se do prádla a šířila tak svěží vůni v obydlích našich předků.
Vytrvalá bylina, lodyhy vysoké až 30 cm nesou úhledné přesleny tmavě zelených listů. Květy na dlouhých stopkách se objevují počátkem léta.
Pěstování:
Kořeny můžete dělit kdykoli, zralá semena se vysévají koncem léta přímo na místo. Pěstujte ve stínu v úrodné, zásadité půdě a sklízejte od druhého roku.

Užívané části:
Zelené byliny řezané v době květu nebo těsně před ní a pomalu sušené.
Konzervování:
Listy se ukládají vcelku, aby se zachovala vůně, a zvolna se suší.Pro léčení:
Rozmělněné čerstvé listy se přikládají na rány. Ze sušených listů se připravuje osvěžující a uvolňující nápoj mírnící bolesti žaludku.
V kuchyni:
K ochucení vín a dalších nápojů.
Pro ozdobu:
Kvetoucí lodyhy se vplétají do věnců.
V domácnosti:
Sušené listy se přidávají do směsí potpourri a do bylinných polštářků.
Jak využít mařinku
Udělejte si z ní voňavé nápoje nebo si s ní provoňte byt.

Mařinkový sirup

Budete potřebovat:
- 250 g cukru
- 200 ml vody
- 30 g čerstvých nebo 20 g sušených lístečků mařinky vonné
recept
1 Do dokonale čistého smaltovaného kastrolu nasypte cukr, přilijte vodu a cukr rozpusťte. Pak nádobu s cukrem postavte na mírný plamen a za občasného míchání vařečkou pomalu přiveďte k varu. Pěnu odstraňujte odpěňovačkou. Lístečky mařinky opláchněte studenou vodou a vložte je do horkého cukrového sirupu. Nechte přejít varem, odstavte a ponechte zakryté půl hodiny ustát.

„Rozveselující“ nápoj

Usušte hrstku čerstvých listů mařinky v teple během tří hodin. Otrhejte listy z lodyhy a dejte je do velké mísy. Přidejte šťávu z jednoho citronu a půl lahve suchého bílého vína tak, aby lístky byly potopeny. Dejte na teplé místo a nechte stát 3–4 hodiny. Pak přidejte 60–90 g cukru a jeden a půl lahve vína. Vychlaďte. Před podáváním přidejte láhev sektu nebo sodovky. Na hladinu můžete položit lesní jahody.

Likér z mařinky

Budete potřebovat:
- 1 velký svazek kvetoucích mařinek
- 250 g bílého kandysového cukru
- 750 ml dobré vinné nebo ovocné pálenky
- 150 ml vody
- 1 lžíce mařinkového sirupu
- 1 lžíce limetkové šťávy
recept
1 Horní části stonků s květy dejte spolu s kandysovým cukrem do lahve s širokým hrdlem a zalijte pálenkou. Láhev postavte na světlé, ne příliš teplé místo, a nechte asi čtyři týdny stát.
2 Vše přeceďte přes plátno, nechte vykapat, přelijte vodou a plátno vymačkejte. Promíchejte s mařinkovým sirupem a limetkovou šťávou.
3 Naplňte do lahví. Po dvou týdnech je likér zralý ke konzumaci. V chladu a suchu vydrží i rok.