Maří list balšámový
Tato bylinka se již od středověku pěstovala na zahradách klášterů a později i ostatních zahrádkách ve střední Evropě. Pod názvem balsamita ji rozšířila středověká bylinkářka – abatyše Hildegarda. Maří list byl později oblíben také v Anglii, kde jeho listy používala například královna Alžběta na dezinfekci a aromatizaci prádla. Sušené listy byly používány také jako aromatická záložka do bible a modlitebních knih.
Vytrvalá statná rostlina. Má plazivé světle hnědé oddenky a žebernatou lodyhu, která na bázi dřevnatí. Listy jsou vejčité, jemně zubaté, dlouhé až 30cm. Úbory květů rozkvétají v bohatých chocholících koncem června, většinou jsou žluté, ale vnější část úboru může být na plném slunci smetanová nebo bílá. Celá rostlina slabě voní a chutná po mátě.
Pěstování:
Množí se semeny, oddenky nebo kořenovými odnožemi. Není náročná na půdu a prostředí, potřebuje jen dostatek slunce. Mladé listy se sbírají po celé vegetační období.
Užívané části:
Listy a květy; mladé listy sbírejte kdykoli, květy poté, co se začnou otevírat.
Konzervování:
Sušení listů.V kuchyni:
Listy – používejte jen v malém množství (vzhledem k pronikavé chuti). Jemně nakrájené listy se přidávají do polévky z mrkve, do salátů, ke zvěřině, do drůbeží nádivky a do ovocných koláčů. Hodí se i k novým bramborám. Používala se k ochucení a konzervaci piva. Poupata se dříve nakládala do octa jako kapary
V domácnosti:
Listy se vkládají do plátěných sáčků k odpuzování hmyzu a jako vonička. Nálev z rostliny se přidával do vody při posledním máchání prádla, aby krásně vonělo.
V kosmetice:
Extrakt se používá jako „vodička na vlasy“ a k potírání pokožky.
Pro léčení:
Extrakt z listů se pije jako uklidňující čaj, při nachlazení, žaludečních potížích a křečích i k usnadnění porodu. Rozdrcené listy se používají do hojivých mastí na spáleniny a na otoky po bodnutí hmyzem.
Jak využít maří list
Přidejte si ho jako koření do jídla či nápojů, nebo s i z něj uvařte léčivý čaj.
Teplý bramborový salát s mařím listem
Budete potřebovat:
- 800 g brambor
- 2 jarní cibulky
- 1 lžičku nakrájeného mařího listu
- 1 lžičku kopru
- sůl
- mletý pepř
- ocet
- 120 g rozškvařené slaniny
Brambory uvařte ve slupce. Za horka je oloupejte a nakrájejte. V nahřáté míse je osolte, opepřete, přidejte bylinky a škvarečky slaniny s tukem, cibulku a ocet. Promíchejte a podávejte ke karbanátkům nebo řízkům. Tato úprava je vhodná zvláště na jaře, když už brambory nejsou tak chutné.
Čaj pro lepší trávení
Maří list podporuje činnost trávicí soustavy a ulevuje tak při žaludečních potížích.
1 polévkovou lžíci byliny přelijte 250 ml vroucí vody, nechte 15 minut luhovat a poté vypijte. Bylinku také můžete přidat do čajových směsí pro dobré zažívání.
Osvěžující nápoj
Přidejte si v létě čerstvý rozdrcený list bylinky do domácí limonády – nápoj tak získá výraznější osvěžující chuť a vůni.
Tip
Nálev z mařího listu použijte při oplachování vlasů – příznivě působí na pokožku hlavy.