Lívanečky a omelety

Máte chuť dát si něco sladkého? Vyzkoušejte nadýchané lívanečky či omelety, jak je připravovaly hospodyňky v minulém a předminulém století. Možná si je zamilujete.

Rychlá omeleta

  • 3 bílky
  • 60 g cukru
  • 3 žloutky
  • citronová kůra
  • 50 g mouky
  • 10 g másla
  • 10 g mouky
  • 50 g zavařeniny
  • 10 g vanilkového cukru

V kotlíku ušleháme ze 3 bílků tuhý sníh, pak do něho zašleháme 3 lžíce cukru, citronovou kůru, vanilku, 3 žloutky a naposled přidáme lehce 3 lžíce mouky. Omeletovou pánev vymažeme syrovým máslem, vysypeme moukou, těsto na ní rozetřeme a omeletu rychle v troubě do růžova upečeme. Upečenou, ještě teplou potřeme dobrou zavařeninou, přeložíme, pocukrujeme a hned podáváme.

 


Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou

  • 60 g másla
  • 80 g cukru
  • 5 žloutků
  • citronová kůra
  • vanilka
  • z 5 bílků sníh
  • 100 g mouky
  • 40 g másla na lívanečník
  • 30 g mouky na vysypání
  • 120 g meruňkové nebo rybízové zavařeniny
  • 1/8 l šlehané smetany
  • 15 g cukru

Do utřeného másla zamícháme cukr, přidáme žloutky, jeden po druhém, citronovou kůru, trochu vanilky a třeme 1/4 hodiny. Pak přidáme z bílků tuhý sníh a krupičkovou (polohrubou) mouku. Těstem vyplníme máslem vymazaný a moukou vysypaný lívanečník a lívanečky upečeme v troubě do červena. Hotové lívanečky potřeme zavařeninou a studené ozdobíme slazenou šlehanou smetanou nebo posypeme strouhaným tvarohem.

 


Jemné lívanečky

  • 500 g krupičkové (polohrubé) mouky
  • 1 l vřelé vody nebo mléka
  • 4 žloutky
  • sůl
  • citronová kůra
  • 50 g másla na lívanečník
  • 50 g skořicového cukru
Do mísy si připravíme krupičkovou mouku, kterou polejeme vařící vodou nebo mlékem a necháme státi 4 hodiny. Poté přimícháme do těsta žloutky, sůl, citronovou kůru a těsto třeme 20 minut. Lívanečník vymažeme rozpáleným máslem, těsto do něho upravíme a upečeme.
Upečené horké lívanečky obalíme ve skořicovém cukru a podáváme k nim dušené ovoce.

 


Plněná omeleta

  • 3 vejce
  • 1 lžička mouky
  • 2 lžíce mléka
  • ½ lžičky cukru
  • sůl
  • zavařenina
  • vanilkový cukr

V hrnečku umícháme 3 vejce, přidáme lžičku mouky, dvě lžíce mléka, půl lžičky cukru, zrnko soli a vše řádně znovu umícháme (rozkloktáme). Ohřátou pánev vymažeme dobře rozpuštěným máslem, obsah hrnečku na ni nalijeme a dáme do trouby péci. Jakmile omeleta naběhne, obrátíme ji a opečeme na druhé straně. Poté ji potřeme meruňkovou nebo rybízovou zavařeninou, zatočíme, pocukrujeme cukrem s vanilkou a podáváme.

 


Omeleta s jahodami

  • 1 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • 3 lžíce mouky
  • sníh z 1 bílku
  • jahody nebo jiné ovoce

Míchá se lžíce cukru a 1 žloutek ¼ hodiny, pak se k tomu přidá 1 lžíce rumu, 3 lžíce mouky a
naposled z 1 bílku tuhý sníh. Polovice těsta se vlije na rozpálenou, máslem nebo umělým tukem politou pánev, nechá se 3 minuty péci, pak se na ni nasypou jahody, nalije se na ně druhá polovice těsta, omeleta se obrátí a nechá dopéci. Místo jahod může se dáti též i rybíz nebo jiné ovoce.

 

Moravská omeleta

  • 40 g + 30 g másla
  • 3 lžíce mouky
  • 2 + 3 vejce
  • 500 ml mléka
  • 50 g vanilkového cukru
  • 30 g hrozinek
  • 20 g mandlí
  • 20 g kandované citronové kůry (citronát)

Nechá se rozpustiti 40 g másla, vmíchají se do něho 3 lžíce mouky, 2 celá vejce, postaví se na plotnu, míchá se, přilévá ponenáhlu do toho půl litru mléka. Nechá se vařiti, až je z toho kaše, pak se odstaví a míchá se tím, až zchladne. Potom se utře 30 g másla, 50 g vanilkového cukru, 3 žloutky, trochu ustrouhané citronové kůry, vše se dobře umíchá, pak se přidává po kouscích vařená kaše a opět se míchá. Když je všechna kaše dobře rozmíchaná, přidá se do toho ze 3 bílků tuhý sníh. Těsto se dá na pomaštěnou pánev, posype se hrozinkami, rozkrájenými mandlemi, citronátem a zvolna se peče.

 


Francouzské lívanečky

  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce mléka nebo smetany
  • 1 lžíce rumu
  • sůl
  • polohrubá mouka
  • jablka
  • olej na smažení
  • cukr na posypání

Celé vejce, lžíce cukru, lžíce mléka nebo smetany, lžíce rumu, malinko soli a mouky tolik, aby bylo těsto jako na kapání. Spíše trochu tužší. Závinová jablka, křehká, jež se snadno rozvářejí, se oloupají, nakrájejí napříč na kolečka, zbaví jádřince, obalí v těstíčku a smaží na oleji. Hned se sypou cukrem. Jsou výtečné za horka.

 

Jemné lívance

  • 30 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 3 vejce
  • 1/3 l mléka
  • 1/3 l hladké mouky
  • tuk na pečení
  • zavařenina na potření
  • cukr na posypání

30 g čerstvého rozehřátého másla se dá do mísy, k tomu se přidá lžíce cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, l/3 litru vlažného mléka, 1/3 litru mouky, sůl, 20 g zkynutých kvasnic, naposledy ze 2 bílků sníh, zadělá se těsto a nechá kynouti. Když jsou zkynuté, nalévají se lžící do lívanečníku, upekou se na plotně napřed na jedné a pak na druhé straně. Upečené se pomažou marmeládou. Vždy dva se spojí a posypou cukrem.

 


Recepty jsme vybrali z kuchařek Olgy Rozmarové a Marie Janků Sandtnerové

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek