
Foto: Shtterstock
Levandulové potěšení: Je libo čaj, nebo sušenky?
6 tipů pro sklizeň a sušení
- Sklízejte levanduli v plném květu – obvykle to bývá během července a srpna. Celé lodyhy s květenstvími odstřihněte nůžkami.
- Nejvhodnější denní dobou pro sklizeň je ráno mezi 7. a 10. hodinou nebo až v pozdním odpoledni mezi 17. a 19. hodinou.
- Chcete-li sušit celou nať i s květem, sklízejte ji tehdy, když se otevřou první dva květy. Pak zůstanou květy na stonku i po vysušení. Pokud by bylo otevřených více květů, většina z nich by při sušení odpadla.
- Obvykle se levandule suší ve svazcích omotaných gumičkou. Za háčky se pak svazky připevní na šňůru květem dolů.
- Sušte je na tmavém bezprašném místě s dobrou cirkulací vzduchu. Poté je můžete skladovat v kartonových krabicích na chladném suchém místě.
- Květy, které při sušení opadají, použijte například do vonných polštářků nebo k výrobě levandulové kosmetiky.
Čaj ze sušené levandule
Pomůže vám se uvolnit po náročném dni. Dopřejte si ho ideálně večer, než půjdete spát.
4 lžičky sušené levandule spařte 500 ml vroucí vody a nechte alespoň 15 minut vyluhovat. Podle chuti oslaďte čaj medem nebo třtinovým mlékem. Můžete si do něj kápnout i trochu smetany.

Foto: Shtterstock
Levandulové potpourri
Toto potpourri krásně provoní váš domov a zároveň poslouží jako elegantní dekorace. Vytvoříte ho snadno a rychle ze sušených levandulových květů a růžových poupat. V misce smíchejte sušené levandulové květy a poupata růží v poměru, který se vám líbí. Směs umístěte do skleněné nebo keramické misky a naaranžujte ji podle svého vkusu. Pro intenzivnější vůni můžete přidat několik kapek levandulového esenciálního oleje a růžového esenciálního oleje. Umístěte misku s potpourri na vhodné místo, kde bude nejen krásně vonět, ale také skvěle vypadat.

Foto: Shtterstock
Levandulové sušenky z lineckého těsta
Budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla (studeného, nakrájeného na kousky)
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžičku sušených květů levandule
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry z bio citronu
- špetku soli
- vanilkový extrakt (volitelně)
Postup:
V míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte studené máslo a prsty nebo pomocí mixéru ho zpracujte, dokud směs nebude připomínat drobenku. Přidejte vejce, sušené květy levandule, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Rychle zpracujte, aby se všechny ingredience spojily do hladkého těsta. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 30 minut.
Předehřejte troubu na 180 °C. Na lehce pomoučněném povrchu vyválejte těsto na tloušťku asi 3–5 mm. Vykrajujte sušenky různých tvarů pomocí vykrajovátek. Sušenky přeneste na plech potažený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě přibližně 10–12 minut, dokud okraje sušenek nebudou lehce zlatavé.