Levandulové makronky a levandulový sirup
Budete potřebovat:
Na makronky:
- 90 g bílků (odleželých 1–4 dny v lednici)
- 50 g cukru krupice
- 200 g cukru moučka
- 110 g mandlové mouky
- levandulové kvítky
- fialové potravinářské barvivo
Na krém:
- 125 g mascarpone
- 50 ml vyšlehané smetany 40%
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžíce moučkového cukru
Na krém smíchejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem a opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu.
Připravte si těsto: mandlovou mouku v míse smíchejte s moučkovým cukrem. V další míse pomalu šlehejte sníh z bílků a postupně přidávejte krupicový cukr, sníh nesmí být přešlehaný a tuhý. Pak postupně do sněhové hmoty přisypávejte přesátou směs mandlové mouky s cukrem a opatrně zapracujte mouku do sněhu. Vmíchejte trochu potravinářského barviva. Těsto vložte do cukrářského sáčku na zdobení s kulatou kovovou špičkou a na plechu vyloženém pečícím papírem tvořte dál od sebe malé makronky. Každou makronku posypte trochou levandulových kvítků.
Nechte minimálně 30 minut zaschnout při pokojové teplotě. Dejte do předem vyhřáté trouby na 140–150 °C a pečte 10–15 minut. Po upečení by se měly snadno odlepit z pečicího papíru. Pak už je jen plňte krémem a slepujte.
Levandulový sirup
- svazek levandule (asi 80 stonků)
- 1 litr vody
- 1 kg cukru krupice nebo třtinový
- 2 citrony
Do kastrolu dejte vařit vodu s cukrem, až se úplně rozpustí. Vypněte plamen a přidejte omyté levandulové květy a na plátky rozkrájený omytý citron. Přiklopte pokličkou a nechte stát minimálně 24 hodin. Druhý den sirup zahřejte asi na 50 stupňů a slijte do lahví. Ze sirupu si můžete připravit lahodnou limonádu, nebo si ho přidejte do svařeného vína.