Letní pohoda
Voňavé srdce
Máte doma aromatické bylinky, například rozmarýn, levanduli nebo třeba šalvěj? Vytvořte si z nich efektní voničku na dveře. Uvažte je do tvaru věnce nebo srdce, dozdobte přírodní stuhou, zavěste a nechte uschnout.
Vynikající domácí jahodový džem
Budete potřebovat
- 1 kg jahod
- 500 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- šťáva z ½ citronu
Omyté jahody dejte do hrnce, zasypte polovinou cukru a šťouchadlem rozmačkejte. Přiveďte k varu a po 15 minutách přidejte zbylý cukr a citronovou šťávu. Vařte do zhoustnutí – vyzkoušejte kápnutím na vychlazený talířek. Hotový džem naplňte do sterilizovaných horkých sklenic a otočte víčkem dolů, aby se chytlo.
Tvarohový koláč s jahodami
Budete potřebovat
- 110 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 400 g jahod
- 1 tučný tvaroh
- 1 smetanu ke šlehání
- 80–100 g cukru
- 1 lžičku vanilkového cukru
- 1 vanilkový pudink
- 2 vejce
Na vál nastrouhejte máslo, přidejte mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva, špetku soli a 2 vejce. Vidličkou nejdříve promíchejte a promačkejte, poté vypracujte těsto a dejte ho na chvíli odpočinout do lednice. Mezitím dejte do misky tvaroh, přidejte smetanu, cukr a šlehejte. Do ušlehaného tvarohu přisypte pudink a na závěr zašlehejte 2 vejce. Vymažte a vysypte formu na francouzský koláč nebo na dort. Těsto vyválejte a vytvarujte ve formě tak, aby byly kraje mírně vyvýšené. Na 5 minut dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C. Poté na něj nalijte tvarohovou náplň. Opět dejte na 5 minut zapéct. Na závěr na koláč vyskládejte nakrájené jahody a pečte dalších asi 10 minut, dokud náplň neztuhne a nezačne na okrajích zlátnout.