Foto: Shutterstock
Letní meruňková hostina
Kynutý meruňkový koláč
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí
- 250 ml mléka
- 80 g cukru
- 80 ml oleje
- 2 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 500 g meruněk
- hrst mandlových lupínků
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Mouku promíchejte s cukrem a solí. V jiné misce smíchejte droždí s trochou cukru a teplým mlékem. Nechte chvíli odstát, dokud se nevytvoří pěna. Přidejte olej a vejce do směsi s droždím a promíchejte.
Směs s droždím přidejte do mísy s moukou a hněťte těsto, dokud není hladké a elastické. Těsto nechte kynout na teplém místě asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím omyjte meruňky, rozkrájejte je na půlky a odstraňte pecky. Když je těsto nakynuté, rozprostřete ho na plech a poklaďte ho meruňkami. Koláč posypte mandlovými lupínky.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25-30 minut dozlatova. Nechte vychladnout a podávejte posypaný moučkovým cukrem.
Foto: Shutterstock
Pečené meruňky s kozím sýrem
Budete potřebovat:
- 8 meruněk
- 100 g kozího sýru
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžíce medu
- čerstvý tymián nebo levanduli podle chuti
- sůl a pepř
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Omyté a osušené meruňky rozkrojte na poloviny a vyjměte jim pecky.V misce smíchejte kozí sýr, nasekané vlašské ořechy a med. Ochuťte náplň tymiánem nebo levandulí, solí a pepřem.
Každou polovinu meruňky naplňte lžičkou směsí ze sýra a ořechů.
Pokud máte k dispozici pekáč, dejte meruňky do něj, pokud ne, můžete je položit na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte v troubě asi 15-20 minut, dokud nejsou meruňky měkké a sýr zlatavý. Tento recept je skvělou volbou pro lehkou večeři nebo jako předkrm na oslavách.
Foto: Shutterstock
Roláda plněná meruňkami
Budete potřebovat:
- 1 kg vepřová pečeně
- 6 větších meruňek
- 4 snítky tymiánu
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř
Na glazuru
- 3 meruňky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- citronová kůra
Postup:
Předehřejte troubu na 220 °C. Maso podélně prořízněte, rozložte a klouby prstů naklepejte. Všechny meruňky oloupejte, vypeckujte a pokrájejte na kostičky.
Dvě třetiny meruněk smíchejte se solí, pepřem a tymiánem. Vložte do misky a přisypte sůl, pepř a lístečky tymiánu. Směs naneste doprostřed masa a srolujte roládu. Svažte ji provázkem, aby náplň neutekla a zůstala uprostřed. Roládu ze všech stran osolte a opepřete.
V kastrůlku přiveďte k varu půl šálku vody, přidejte zbytek meruněk a cukr. Povařte asi 4 minuty a odstavte. V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a maso na něm ze všech stran zprudka osmažte. Přesuňte ho do pekáče, vložte do trouby a pečte 10 minut. Pak snižte teplotu na 170 °C.
Po 30 minutách maso potřete glazurou. Za 5 minut maso vyndejte z trouby, dejte na talíř a z výpeku a glazury rozmíchejte omáčku. Roládu nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou.