Lehká jídla plná vitaminů
Salát s červenou řepou, ořechy a citronovou zálivkou
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4
- 2 větší červené řepy
- 2 větší mrkve
- 1 lžíce medu
- 1 citron
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 hrst jader vlašských ořechů
- 100 g čerstvého kozího sýra
- sůl, pepř
1 Řepu očistěte, uvařte (nebo zabalenou v alobalu upečte) do měkka a oloupejte. Poté ji nakrájejte na nudličky nebo na tenké plátky. Mrkev očistěte a také nakrájejte na nudličky nebo na plátky. Med smíchejte s citronovou šťávou a olivovým olejem.
2 Řepu a mrkev dejte na větší talíř, pokapejte připravenou zálivkou, posypte nasekanými vlašskými ořechy a rozdrobeným kozím sýrem, podle chuti osolte a opepřete a podávejte.
Salát s fíky, červenou řepou a sýrem feta
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
- 2 červené řepy
- 4 čerstvé fíky
- 1 malá červená cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- polníček
- rukola
- 100 g sýru feta
- 1 hrst jader vlašských ořechů
- sůl, pepř
1 Řepu oloupejte, nakrájejte na měsíčky a dejte do trouby předehřáté na 200 °C péct doměkka (asi 10 minut). Fíky nakrájejte na osminky, cibuli na proužky. Sýr feta rozdrobte nebo nakrájejte na kostičky. Smícháním olivového oleje, jablečného octa, javorového sirupu a dijonské hořčice připravte dresink.
2 Na talíř dejte listy polníčku a rukoly, na ně rozložte upečenou řepu a nakrájené fíky, posypte je sýrem, cibulí a nasekanými vlašskými ořechy. Osolte, opepřete, zakápněte zálivkou a podávejte.
Tousty s čerstvým sýrem a jablkem
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4
- plátky celozrnného chleba
- čerstvý sýr
- jablka
- vlašské ořechy
- sušené brusinky
- rukola
- javorový sirup
1 Plátky celozrnného chleba krátce na sucho opečte, potřete čerstvým sýrem a poklaďte jablky nakrájenými na tenké plátky.
2 Na ně dejte lístky rukoly, posypte je brusinkami a sekanými ořechy a pokapejte javorovým sirupem.