
Foto: Shutterstock
Zažijte slunnou Itálii v pohodlí domova
Crostini s ricottou
Budete potřebovat:
- 1 bagetu nebo francouzský chléb
- 250 g ricotty
- 2–3 rajčata
- 1 malou červenou cibuli
- hrst čerstvé rukoly
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé bylinky (např. bazalku, petržel nebo oregano) na ozdobení
- česnek na potření
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Bagetu nebo francouzský chléb nakrájejte na tenké plátky. Položte je na plech potažený pečicím papírem a lehce potřete olivovým olejem z obou stran.
Chléb dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 8–10 minut, dokud nejsou crostini křupavé a zlatavé. Mezitím si připravte rajčata, červenou cibuli a bylinky. Rajčata nakrájejte na tenké plátky a cibuli na kolečka. Bylinky jemně nasekejte.
V míse smíchejte ricottu, olivový olej, sůl a pepř podle chuti. Opečené crostini vyndejte z trouby a nechte je chvíli vychladnout. Můžete je také mírně potřít stroužkem česneku.
Na každý kousek crostini naneste malé množství ricotty. Na ricottu přidejte plátky rajčat, cibuli a rukolu. Posypte crostini čerstvě nasekanými bylinkami a zakápněte ještě trochou olivového oleje.
Hotové crostini můžete podávat okamžitě. Jsou skvělým předkrmem nebo lehkým občerstvením.

Foto: Shutterstock
Nadýchaná focaccia
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 7 g suchého droždí
- 1 lžičku cukru
- 1 lžičku soli
- 300 ml teplé vody
- 60 ml olivového oleje (plus extra na potření)
- 200 g cherry rajčátek (přepůlených)
- 100 g černých oliv (bez pecek)
- 2 lžíce čerstvého rozmarýnu (nasekaného)
- hrubou mořskou sůl (na posypání)
Postup:
Ve velké míse smíchejte mouku, suché droždí, cukr a sůl. Vytvořte důlek uprostřed. Do důlku přidejte teplou vodu a olivový olej. Pomalu začněte míchat směs, dokud nezačne mít hustou těstovitou konzistenci.
Přesuňte těsto na vál a hněťte ho po dobu asi 10 minut, dokud není hladké a pružné. Mísu lehce potřete olivovým olejem, vložte těsto zpět do mísy, zakryjte utěrkou a nechte přibližně hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Troubu předehřejte na 220 °C. Připravte plech na pečení a vymažte ho olivovým olejem. Vykynuté těsto přendejte na plech a rovnoměrně ho rozprostřete do tvaru obdélníku. Pomocí prstů udělejte do těsta otvory.
Na těsto rozložte cherry rajčátka a olivy. Posypte ho čerstvým rozmarýnem a pokapejte olivovým olejem. Posolte hrubou mořskou solí. Focacciu pečte v předehřáté troubě asi 20–25 minut, dokud není zlatavá a dobře propečená.
Po vytažení z trouby nechte focacciu trochu vychladnout a pak ji můžete podávat jako teplý předkrm nebo přílohu.

Foto: Shutterstock
Ravioli se špenátem a gorgonzolou
Budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 200 g čerstvého špenátu
- 150 g gorgonzoly (nebo jiného oblíbeného sýra s plísní)
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej
- parmazán na posypání
Postup:
Nejprve připravte těsto na ravioli. Mouku prosejte do mísy a vytvořte v ní malý důlek. Do důlku rozklepněte vejce a mírně osolte. Postupně smíchejte vejce s moukou a vypracujte těsto, dokud není hladké a pružné. Pokud je příliš suché, přidejte trochu vody. Poté ho zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout přibližně 30 minut.
Mezitím si připravte náplň. Špenát důkladně opláchněte a zbavte ho stonků. Nakrájejte ho na tenké proužky. Česnek oloupejte a jemně nasekejte. Gorgonzolu nakrájejte na malé kousky.
Na pánvi si rozehřejte trochu olivového oleje a osmahněte česnek. Přidejte špenát a smažte ho, dokud nezměkne. Odstavte z tepla a nechte vychladnout. Poté přidejte nakrájenou gorgonzolu a promíchejte, dokud se sýr nerozpustí a vytvoří krémovou náplň.
Těsto rozdělte na dvě části. Obě rozválejte na tenký plát a vykrájejte z něj rádlem obdélníky. Na každý položte lžičku náplně. Poté ho přeložte a pevně spojte okraje, abyste vytvořili ravioli. Pokračujte, dokud nemáte využité veškeré těsto a náplň.
Ravioli vařte ve vroucí osolené vodě přibližně 2-3 minuty, dokud se nevynoří na hladinu a nejsou al dente. Hotové ravioli sceďte a podávejte posypané čerstvě nastrouhaným parmazánem. Můžete je přelít rozpuštěným máslem.