Foto: Shutterstock

Zažijte slunnou Itálii v pohodlí domova

Vychutnejte si oblíbené recepty, díky kterým zažijete slunnou Itálii v pohodlí svého domova. Připravte si lahodné domácí crostini, focacciu nebo ravioli podle našich receptů.

Crostini s ricottou

Budete potřebovat:

  • 1 bagetu nebo francouzský chléb
  • 250 g ricotty
  • 2–3 rajčata
  • 1 malou červenou cibuli
  • hrst čerstvé rukoly
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky (např. bazalku, petržel nebo oregano) na ozdobení
  • česnek na potření

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Bagetu nebo francouzský chléb nakrájejte na tenké plátky. Položte je na plech potažený pečicím papírem a lehce potřete olivovým olejem z obou stran.

Chléb dejte do předehřáté trouby a pečte přibližně 8–10 minut, dokud nejsou crostini křupavé a zlatavé. Mezitím si připravte rajčata, červenou cibuli a bylinky. Rajčata nakrájejte na tenké plátky a cibuli na kolečka. Bylinky jemně nasekejte.

V míse smíchejte ricottu, olivový olej, sůl a pepř podle chuti. Opečené crostini vyndejte z trouby a nechte je chvíli vychladnout. Můžete je také mírně potřít stroužkem česneku.

Na každý kousek crostini naneste malé množství ricotty. Na ricottu přidejte plátky rajčat, cibuli a rukolu. Posypte crostini čerstvě nasekanými bylinkami a zakápněte ještě trochou olivového oleje.

Hotové crostini můžete podávat okamžitě. Jsou skvělým předkrmem nebo lehkým občerstvením.

 

Foto: Shutterstock

Nadýchaná focaccia

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g suchého droždí
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku soli
  • 300 ml teplé vody
  • 60 ml olivového oleje (plus extra na potření)
  • 200 g cherry rajčátek (přepůlených)
  • 100 g černých oliv (bez pecek)
  • 2 lžíce čerstvého rozmarýnu (nasekaného)
  • hrubou mořskou sůl (na posypání)

Postup:

Ve velké míse smíchejte mouku, suché droždí, cukr a sůl. Vytvořte důlek uprostřed. Do důlku přidejte teplou vodu a olivový olej. Pomalu začněte míchat směs, dokud nezačne mít hustou těstovitou konzistenci.

Přesuňte těsto na vál a hněťte ho po dobu asi 10 minut, dokud není hladké a pružné. Mísu lehce potřete olivovým olejem, vložte těsto zpět do mísy, zakryjte utěrkou a nechte přibližně hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Troubu předehřejte na 220 °C. Připravte plech na pečení a vymažte ho olivovým olejem. Vykynuté těsto přendejte na plech a rovnoměrně ho rozprostřete do tvaru obdélníku. Pomocí prstů udělejte do těsta otvory.

Na těsto rozložte cherry rajčátka a olivy. Posypte ho čerstvým rozmarýnem a pokapejte olivovým olejem. Posolte hrubou mořskou solí. Focacciu pečte v předehřáté troubě asi 20–25 minut, dokud není zlatavá a dobře propečená.

Po vytažení z trouby nechte focacciu trochu vychladnout a pak ji můžete podávat jako teplý předkrm nebo přílohu.

 

Foto: Shutterstock

Ravioli se špenátem a gorgonzolou

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 150 g gorgonzoly (nebo jiného oblíbeného sýra s plísní)
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej
  • parmazán na posypání

Postup:

Nejprve připravte těsto na ravioli. Mouku prosejte do mísy a vytvořte v ní malý důlek. Do důlku rozklepněte vejce a mírně osolte. Postupně smíchejte vejce s moukou a vypracujte těsto, dokud není hladké a pružné. Pokud je příliš suché, přidejte trochu vody. Poté ho zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout přibližně 30 minut.

Mezitím si připravte náplň. Špenát důkladně opláchněte a zbavte ho stonků. Nakrájejte ho na tenké proužky. Česnek oloupejte a jemně nasekejte. Gorgonzolu nakrájejte na malé kousky.

Na pánvi si rozehřejte trochu olivového oleje a osmahněte česnek. Přidejte špenát a smažte ho, dokud nezměkne. Odstavte z tepla a nechte vychladnout. Poté přidejte nakrájenou gorgonzolu a promíchejte, dokud se sýr nerozpustí a vytvoří krémovou náplň.

Těsto rozdělte na dvě části. Obě rozválejte na tenký plát a vykrájejte z něj rádlem obdélníky. Na každý položte lžičku náplně. Poté ho přeložte a pevně spojte okraje, abyste vytvořili ravioli. Pokračujte, dokud nemáte využité veškeré těsto a náplň.

Ravioli vařte ve vroucí osolené vodě přibližně 2-3 minuty, dokud se nevynoří na hladinu a nejsou al dente. Hotové ravioli sceďte a podávejte posypané čerstvě nastrouhaným parmazánem. Můžete je přelít rozpuštěným máslem.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek