Kynuté vánoční pečivo

Domácí vánočka, makový závin či štola s kandovaným ovocem a ořechy chutná lépe než kupovaná, a navíc si při jejich přípravě můžete užít tu pravou vánoční atmosféru…


Máslová vánočka s rozinkami

Budete potřebovat

  • 40 g droždí
  • 100 g krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1 lžičku soli
  • 2 žloutky
  • 125 g másla
  • citronovou kůru
  • 40 g rozinek
  • 1 vejce na potírání
  • 40 g sekaných mandlí

Droždí rozetřete s cukrem, zalijte trochou vlažného mléka, zaprašte moukou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Vlijte ho do mísy k prosáté mouce, osolte, přidejte zbytek mléka, žloutky, rozehřáté zchladlé máslo, citronovou kůrua rozinky a vypracujte hladké tužší těsto, které se nelepí na stěny mísy. Těsto necháme kynout tři hodiny v teple, během této doby těsto dvakrát až třikrát prohněťte.

Vykynuté těsto rozdělte na vále na devět stejných částí a udělejte z nich malé bochánky. Z prvních čtyř bochánků vyválejte válečky a upleťte z nich cop: prameny položte směrem od sebe, dva prostřední prameny překřižte – pravý přes levý; vezměte dva levé prameny – překřižte levý přes pravý; vezměte dva pravé prameny – překřižte levý přes pravý; vezměte opět dva středové prameny a opakujte vše od začátku. Konce dobře spojte. Cop přeneste na plech vyložený pečicím papírem nebo potřený máslem. Uprostřed ho rukou mírně promáčkněte, připravíte tak místo pro další cop. Zpracujte další tři válečky a upleťte klasický cop ze tří pramenů. Položte jej na první patro. Na vrch stejným způsobem položte cop ze dvou pramenů. Kraje podhrňte pod základní patro.

Vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a na několika místech ji „spíchněte“ špejlemi, aby se při pečení jednotlivé prameny nesesunuly. Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

 


Babiččin makový závin

Budete potřebovat

  • 500 g hladké mouky
  • 180 ml mléka
  • 30 g droždí (cca 3/4 kostky)
  • 60 g sádla
  • 60 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vajíčko
  • špetka soli

Na nádivku:

  • 200 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • 1 lžíce povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 100 g cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 vejce a lžíci mléka na potření závinu.

Připravte si náplň: mléko přiveďte k varu, nasypte do něj mák a za stálého míchání na mírném plameni vařte asi 10 minut, až je mák měkký. Do uvařeného máku přidejte povidla, rum, cukr a skořici. Nechte vychladnout.
Do mísy prosejte mouku, udělejte důlek a rozdrobíme do něj kvasnice. Zasypte lžičkou cukru, zalijte troškou vlažného mléka, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. K této směsi potom nalijte zbytek vlažného mléka a ostatní suroviny. Vypracujte vláčné těsto a nechte je asi 30 minut kynout. Vykynutý bochánek těsta vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na dvě poloviny, jednu zatím nechte odpočívat. Druhou polovinu těsta válečkem vyválejte na čtverec o rozměrech přibližně 30 x 30 cm, navrstvěte na něj makovou náplň po celé ploše, jen na spodním konci nechte asi 2 cm volné plochy těsta. Tu potřete vajíčkem smíchaným se lžící mléka a opatrně zarolujte, okraje založte dovnitř. Takto postupujte i u druhého závinu, přendejte je na plech s pečicím papírem, potřete zbývajícím vajíčkem a ještě nechte 30–40 minut kynout na plechu. Pečte asi 35–45 minut při 160 °C.

 


Kynutá vánoční štola

Budete potřebovat

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 špetky citrónové kůry
  • 2 špetky muškátového ořechu
  • 1 droždí
  • 1/lžičky soli
  • 2 vejce
  • 60 ml mléka
  • 250 g másla
  • 100 g rozinek
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 100 g mandlí
  • 3 lžíce rumu
  • moučkový cukr na posyp

Z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru rozmíchejte kvásek a nechte ho vzejít na teplém místě. Smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, muškátový ořech a sůl. Do sypké směsi rozklepněte 1 vejce, přidejte kvásek, zbytek mléka a 200 g rozměklého másla a vypracujte těsto. Nechte asi 2 hodiny kynout.

Rozinky namočte do rumu, nasekejte si 80 g mandlí a připravte si kandované ovoce. Pokud těsto na povrchu zmáčknete a důlek se vyrovná, je vykynuté a můžete opatrně přidat kandované ovoce, rozinky a mandle. Z těsta vytvarujte na plechu oválný bochánek, na který můžete v polovině až v jedné třetině udělat rukou rýhu. Štolu nechte opět asi půl hodiny kynout. Pak ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbytkem nasekaných mandlí.

Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 170 °C a dalších 20 minut pak na 140 °C. Rozpusťte si zbytek másla, kterým vánoční štolu hned po vyndání ještě horkou potřete a – také ještě horkou – ji posypte moučkovým cukrem, který se na ni nalepí. Vychladlou štolu zabalte do igelitu a nechte minimálně týden rozležet.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Pitný režim mazlíčků: Na co dát pozor?

Pitný režim mazlíčků: Na co dát pozor?

Pitný režim domácích mazlíčků je velmi důležitý pro jejich zdraví a celkovou pohodu zrovna tak jako u lidí. A v létě to platí dvojnásob. Proto byste vašim psům i kočkám měli zajistit dostatečný přísun tekutin nejen doma, ale i na cestách. Zde jsou zásady, kterých byste se měli držet, aby vaši chlupáči zůstali stále vitální a dostatečně hydratovaní.

Celý článek

Čas pro zelí, kapustu či kedlubny

Čas pro zelí, kapustu či kedlubny

Zatímco záhony po cibuli, paprikách a hrášku jsou už téměř prázdné, o ty se zelím, kapustou, kedlubnami a další brukvovitou zeleninou se ještě starejte. Některé dosud rostou, jiné se pomalu začnou sklízet.

Celý článek