Květinové menu
Chlebíčky s bylinkovým pestem
Budete potřebovat
- velký svazek medvědího česneku
- další byliny podle chuti (roketa,mladé pampeliškové listy apod.)
- hrst kešu nebo piniových oříšků
- 3–4 lžíce olivového oleje
- 30 g parmazánu
- sůl
- čerstvý tmavý chléb
- květy lichořeřišnice
Recept
Velký svazek medvědího česneku a další čerstvé byliny (například pampeliškové listy nebo listy rokety) rozmixujte s hrstí kešu nebo piniovými oříšky. Při mixování přilévejte kvalitní olivový olej a nakonec přidejte nastrouhaný parmazánu. Pesto dosolte podle chuti. Plátky čerstvého tmavého chleba lehce nasucho opečte na rozpálené pánvi, potřete pestem a dozdobte čerstvými květy lichořeřišnice.
Rozkvetlý salát
Budete potřebovat
- čerstvé listy špenátu
- mladé listy červené řepy
- hlávkový salát
- čerstvá bazalka
- čerstvá meduňka
- čerstvé květy (sedmikrásky, macešky, lichořeřišnice ad.)
- na zálivku:
- 3 lžíce medu
- 1,5 lžíce balzamikového octa
Recept
Všechny salátové listy dobře omyjte, větší listy natrhejte na menší kusy a dejte do mísy. Přidejte bazalkové lístky a meduňku a lehce promíchejte. Připravte si zálivku – do skleničky s uzávěrem nalijte balzamikový ocet, přidejte med, uzavřete a dobře protřepejte.Při podávání každou porci salátu dozdobte čerstvými květy a pokapejte zálivkou.
Tip: Do salátu si můžete přidat i nakrájené jahody a na kousky rozdrobený čerstvý kozí sýr.
Pestrý tvarohový dezert
Budete potřebovat
- 600 g kakaových Bebe sušenek
- 200 g másla
- 1000 g tvarohu (kostka, ne z vaničky)
- 400 g moučkový cukr
- 800 ml smetana ke šlehání
- 50 g želatina
- 1 citron
- čerstvé ovoce (jahody, kiwi, pomeranče, ananas, borůvky ad.)
- čerstvé květy (sedmikrásky, macešky, lichořeřišnice, měsíček apod.)
Recept
Kakaové sušenky rozdrťte nebo rozemelte, přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte. Připravte si vyšší obdélníkový plech na pečení, potáhněte ho pečicím papírem (i po stranách) a dno pokryjte sušenkovým základem. Vložte na 10–15 minut do trouby předehřáté na 175 °C a lehce upečte. Nechte vychladnout.
Želatinu připravte podle návodu na obalu. Tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte předem vyšlehanou šlehačku a vařečkou promíchejte. Přidejte šťávu z jednoho citronu, želatinu a opět dobře rozmíchejte. Tvarohovou směs navrstvěte na sušenkový základ a dejte do chladničky nejméně na 2 hodiny ztuhnout. (Trochu směsi si můžete odložit stranou a později ji použít na dozdobení dezertu.)
Před podáváním nakrájejte očištěné a oloupané ovoce na tenké plátky a poklaďte je na tvarohovou vrstvu. Dezert ozdobte čerstvými květy a případně i uchovaným tvarohovým krémem, ze kterého na dort s pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou uděláte malé kopečky. Vychlazený krájejte nožem ohřátým v horké vodě na čtverečky a ihned servírujte.