Květinové menu

Chystáte se stolovat na zahradě? Překvapte svou rodinu a hosty stylovými jarními pochoutkami zdobenými jedlými květy a určitě budete mít úspěch.

Chlebíčky s bylinkovým pestem

Budete potřebovat

  • velký svazek medvědího česneku
  • další byliny podle chuti (roketa,mladé pampeliškové listy apod.)
  • hrst kešu nebo piniových oříšků
  • 3–4 lžíce olivového oleje
  • 30 g parmazánu
  • sůl
  • čerstvý tmavý chléb
  • květy lichořeřišnice

Recept

Velký svazek medvědího česneku a další čerstvé byliny (například pampeliškové listy nebo listy rokety) rozmixujte s hrstí kešu nebo piniovými oříšky. Při mixování přilévejte kvalitní olivový olej a nakonec přidejte nastrouhaný parmazánu. Pesto dosolte podle chuti. Plátky čerstvého tmavého chleba lehce nasucho opečte na rozpálené pánvi, potřete pestem a dozdobte čerstvými květy lichořeřišnice.

 

Rozkvetlý salát

Budete potřebovat

  • čerstvé listy špenátu
  • mladé listy červené řepy
  • hlávkový salát
  • čerstvá bazalka
  • čerstvá meduňka
  • čerstvé květy (sedmikrásky, macešky, lichořeřišnice ad.)
  • na zálivku:
  • 3 lžíce medu
  • 1,5 lžíce balzamikového octa

Recept

Všechny salátové listy dobře omyjte, větší listy natrhejte na menší kusy a dejte do mísy. Přidejte bazalkové lístky a meduňku a lehce promíchejte. Připravte si zálivku – do skleničky s uzávěrem nalijte balzamikový ocet, přidejte med, uzavřete a dobře protřepejte.

Při podávání každou porci salátu dozdobte čerstvými květy a pokapejte zálivkou.

Tip: Do salátu si můžete přidat i nakrájené jahody a na kousky rozdrobený čerstvý kozí sýr.

 

Pestrý tvarohový dezert

Budete potřebovat

  • 600 g kakaových Bebe sušenek
  • 200 g másla
  • 1000 g tvarohu (kostka, ne z vaničky)
  • 400 g moučkový cukr
  • 800 ml smetana ke šlehání
  • 50 g želatina
  • 1 citron
  • čerstvé ovoce (jahody, kiwi, pomeranče, ananas, borůvky ad.)
  • čerstvé květy (sedmikrásky, macešky, lichořeřišnice, měsíček apod.)

Recept

Kakaové sušenky rozdrťte nebo rozemelte, přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte. Připravte si vyšší obdélníkový plech na pečení, potáhněte ho pečicím papírem (i po stranách) a dno pokryjte sušenkovým základem. Vložte na 10–15 minut do trouby předehřáté na 175 °C a lehce upečte. Nechte vychladnout.

Želatinu připravte podle návodu na obalu. Tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem, přidejte předem vyšlehanou šlehačku a vařečkou promíchejte. Přidejte šťávu z jednoho citronu, želatinu a opět dobře rozmíchejte. Tvarohovou směs navrstvěte na sušenkový základ a dejte do chladničky nejméně na 2 hodiny ztuhnout. (Trochu směsi si můžete odložit stranou a později ji použít na dozdobení dezertu.)

Před podáváním nakrájejte očištěné a oloupané ovoce na tenké plátky a poklaďte je na tvarohovou vrstvu. Dezert ozdobte čerstvými květy a případně i uchovaným tvarohovým krémem, ze kterého na dort s pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou uděláte malé kopečky. Vychlazený krájejte nožem ohřátým v horké vodě na čtverečky a ihned servírujte.

 

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek