Kuřecí delikatesy
Marinované špízy po marocku
- 6 kuřecích prsou
- 2 velké sladké papriky
Na marinádu:
- 200 ml panenského olivového oleje
- 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
- 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 3 stroužky česneku, prolisované
- ¾ lžičky mletého zázvoru
Na zálivku:
- tenké proužky kůry z ½ citronu
- 60 ml citronové šťávy
- 1 lžíce soli
- 60 ml olivového oleje + 3 lžíce navíc
- 2 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky
- 1 lžíce limetkové šťávy
1 V misce smíchejte olivový olej, tymián, papriku, petrželku, koriandr, římský kmín, česnek a zázvor. Přidejte kuřecí maso nakrájené na kostičky a promíchejte. Misku přikryjte potravinářskou fólií a dejte ho aspoň na 6 hodin do lednice marinovat. Před opékáním ho nechte aspoň 20 minut při pokojové teplotě. Sladkou papriku zbavte semen a nakrájejte na větší čtverečky.
2 Proužky kůry, citronovou šťávu a sůl dejte do kastrůlku a chvíli povařte, aby kůra změkla. Slijte a kůru přesuňte do malé misky. Přidejte olivový olej, petrželku, limetkovou šťávu a prošlehejte. Maso a papriku střídavě napíchejte na kovové jehly nebo předem namočené špejle a grilujte na rozpáleném grilu 5–8 minut. Před podáváním potřete připravenou zálivkou.
Grilovaná kuřecí prsa na rozmarýnu
- 4 kuřecí prsa
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 80 ml olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
2 Gril rozpalte a prsa na něm opékejte asi 5–8 minut po obou stranách. Podávejte například s bramborem a zeleninovým salátem.
Salát s kuřecím masem a bazalkovým pestem
- 2 kuřecí řízky
- olivový olej
- 1 česnek
- sůl, pepř
- směs listových salátů
- cherry rajčátka
- citronová šťáva
- bazalkové pesto
- sýr feta
1 Kuřecí maso vložte do marinády připravené z olivového oleje, prolisovaného česneku, soli a mletého pepře a nechte v lednici aspoň 2 hodiny marinovat. Pak ho opečte asi 6 minut na rozpáleném grilu a nakrájejte na kousky.
2 Na talíře dejte směs listových salátů, přidejte nakrájená cherry rajčátka a grilované maso. Každou porci pokapejte citronovou šťávou a bazalkovým pestem a posypte rozdrobeným sýrem feta.