Kuřecí delikatesy

Příprava kuřecího masa na grilu je rychlá a snadná. Vyzkoušejte naše recepty a připravte si dobroty plné chutí a vůní. Nezapomeňte ani na vitaminy v podobě čerstvé zeleniny.

Marinované špízy po marocku

  • 6 kuřecích prsou
  • 2 velké sladké papriky

Na marinádu:

  • 200 ml panenského olivového oleje
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • ¾ lžičky mletého zázvoru

Na zálivku:

  • tenké proužky kůry z ½ citronu
  • 60 ml citronové šťávy
  • 1 lžíce soli
  • 60 ml olivového oleje + 3 lžíce navíc
  • 2 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky
  • 1 lžíce limetkové šťávy

1 V misce smíchejte olivový olej, tymián, papriku, petrželku, koriandr, římský kmín, česnek a zázvor. Přidejte kuřecí maso nakrájené na kostičky a promíchejte. Misku přikryjte potravinářskou fólií a dejte ho aspoň na 6 hodin do lednice marinovat. Před opékáním ho nechte aspoň 20 minut při pokojové teplotě. Sladkou papriku zbavte semen a nakrájejte na větší čtverečky.

2 Proužky kůry, citronovou šťávu a sůl dejte do kastrůlku a chvíli povařte, aby kůra změkla. Slijte a kůru přesuňte do malé misky. Přidejte olivový olej, petrželku, limetkovou šťávu a prošlehejte. Maso a papriku střídavě napíchejte na kovové jehly nebo předem namočené špejle a grilujte na rozpáleném grilu 5–8 minut. Před podáváním potřete připravenou zálivkou.

 


Grilovaná kuřecí prsa na rozmarýnu

  • 4 kuřecí prsa
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 80 ml olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
1 Citronovou šťávu, v misce smíchejte s podrceným rozmarýnem a olivovým olejem. Kuřecí prsa vložte do misky, přelijte marinádou a maso v ní několikrát otočte. Ochuťte solí a pepřem, dejte do lednice a přes noc nechte marinovat.

2 Gril rozpalte a prsa na něm opékejte asi 5–8 minut po obou stranách. Podávejte například s bramborem a zeleninovým salátem.

 


Salát s kuřecím masem a bazalkovým pestem

  • 2 kuřecí řízky
  • olivový olej
  • 1 česnek
  • sůl, pepř
  • směs listových salátů
  • cherry rajčátka
  • citronová šťáva
  • bazalkové pesto
  • sýr feta

1 Kuřecí maso vložte do marinády připravené z olivového oleje, prolisovaného česneku, soli a mletého pepře a nechte v lednici aspoň 2 hodiny marinovat. Pak ho opečte asi 6 minut na rozpáleném grilu a nakrájejte na kousky.

2 Na talíře dejte směs listových salátů, přidejte nakrájená cherry rajčátka a grilované maso. Každou porci pokapejte citronovou šťávou a bazalkovým pestem a posypte rozdrobeným sýrem feta.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek