Krvavec menší

Sanguisorba minor

Mladé listy této odolné bylinky mají osvěžující chuť okurek, a proto je naši předkové s oblibou používali do jarních salátů. Dnes se na její využití již téměř zapomnělo. Proč si ale neosvěžit paměť a nezařadit ji opět do zdravého jídelníčku – má totiž blahodárné účinky na naše zažívání.

Trvalka se silným dřevnatým oddenkem a červenými hranatými lodyhami dlouhými až 60 cm. Šedozelené lichozpeřené listy jsou složené z oblých zubatých lístků. Kvete počátkem léta malými červenohnědými květy v hustých strboulech.

Pěstování

Na jaře dělte kořeny a sázejte do úrodné půdy na slunce nebo do světlého stínu. Na podzim můžete rostlinu přesadit do květináče a budete mít čerstvé listy do salátů i v zimě za oknem.

Užívané části

Mladé listy, nejlépe před kvetením. Kořeny vykopané na jaře a usušené.

Konzervování

Listy a kořeny se suší.

V kuchyni

Čerstvé listy přidávejte do salátů, bylinkového másla a pomazánek, do měkkých sýrů nebo na posypání zeleninových jídel. Můžete je přidat i do polévky nebo do osvěžujících letních nápojů.

V kosmetice

Z nálevu z krvavce si připravte zklidňující pleťovou vodu pro citlivou pleť nebo při spálení od slunce.

Pro léčení

Čaj z krvavce upravuje trávení, pomáhá při průjmech a při hemoroidech. Čerstvé listy obsahují vitamin C.


Jak využít krvavec

Přidejte jej do salátu nebo bylinkového másla a uvidíte, jak si pochutnáte.


Omáčka k bílé rybě

2 lžičky nakrájeného krvavce a 2 lžičky nakrájené máty nebo estragonu smíchejte se 110 g rozpuštěného másla a 10 minut udržujte pod bodem varu.

Bramborový salát s krvavcem

Budete potřebovat

  • 750 g brambor
  • 100 g šunky
  • svazek listů krvavce menšího
  • svazek pažitky (včetně květů)
  • 4 vejce
  • 50 ml 8% octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jablkového octa
  • sůl
  • pepř

recept

Brambory uvařte ve slupce a oloupejte. Pažitku a krvavec omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte v salátové míse s olejem, octem, solí a pepřem. Brambory nakrájejte na silnější plátky a ještě teplé vsypte do mísy a šetrně promíchejte se zálivkou, aby se plátky moc nepolámaly. Nakrájejte šunku a přidejte k bramborám. V rendlíku přiveďte k varu vodu s octem a připravte ztracená vejce – rozklepněte je do vody těsně před tím, než začne vřít a vařte mírným varem 3–4 minuty. Salát servírujte vlažný, na salát položte ztracené vejce, lehce ho vidličkou natrhněte a posypte solí a pepřem.


Kukuřice s krvavcovým máslem

Budete potřebovat

  • 4 klasy kukuřice
  • máslo
  • krvavec menší
  • citronovou šťávu
  • sůl
  • pepř

recept

Krvavec omyjte a osušte. Lístky otrhejte od středových řapíků a nasekejte. Vmíchejte je do měkkého másla, osolte, opepřte a dochuťte citronovou šťávou. Vytvoříme váleček, zabalte ho do potravinové folie nebo pečicího papíru a nechte aspoň půl hodiny vychladit v lednici. Kukuřici povařte ve slané vodě do změknutí, asi 15 minut. Na vařenou kukuřici položte bylinkové máslo a podávejte.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek