Krvavec menší
Mladé listy této odolné bylinky mají osvěžující chuť okurek, a proto je naši předkové s oblibou používali do jarních salátů. Dnes se na její využití již téměř zapomnělo. Proč si ale neosvěžit paměť a nezařadit ji opět do zdravého jídelníčku – má totiž blahodárné účinky na naše zažívání.
Trvalka se silným dřevnatým oddenkem a červenými hranatými lodyhami dlouhými až 60 cm. Šedozelené lichozpeřené listy jsou složené z oblých zubatých lístků. Kvete počátkem léta malými červenohnědými květy v hustých strboulech.
Pěstování
Na jaře dělte kořeny a sázejte do úrodné půdy na slunce nebo do světlého stínu. Na podzim můžete rostlinu přesadit do květináče a budete mít čerstvé listy do salátů i v zimě za oknem.
Užívané části
Mladé listy, nejlépe před kvetením. Kořeny vykopané na jaře a usušené.
Konzervování
Listy a kořeny se suší.V kuchyni
Čerstvé listy přidávejte do salátů, bylinkového másla a pomazánek, do měkkých sýrů nebo na posypání zeleninových jídel. Můžete je přidat i do polévky nebo do osvěžujících letních nápojů.
V kosmetice
Z nálevu z krvavce si připravte zklidňující pleťovou vodu pro citlivou pleť nebo při spálení od slunce.
Pro léčení
Čaj z krvavce upravuje trávení, pomáhá při průjmech a při hemoroidech. Čerstvé listy obsahují vitamin C.
Jak využít krvavec
Přidejte jej do salátu nebo bylinkového másla a uvidíte, jak si pochutnáte.
Omáčka k bílé rybě
2 lžičky nakrájeného krvavce a 2 lžičky nakrájené máty nebo estragonu smíchejte se 110 g rozpuštěného másla a 10 minut udržujte pod bodem varu.
Bramborový salát s krvavcem
Budete potřebovat
- 750 g brambor
- 100 g šunky
- svazek listů krvavce menšího
- svazek pažitky (včetně květů)
- 4 vejce
- 50 ml 8% octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce jablkového octa
- sůl
- pepř
recept
Brambory uvařte ve slupce a oloupejte. Pažitku a krvavec omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Smíchejte v salátové míse s olejem, octem, solí a pepřem. Brambory nakrájejte na silnější plátky a ještě teplé vsypte do mísy a šetrně promíchejte se zálivkou, aby se plátky moc nepolámaly. Nakrájejte šunku a přidejte k bramborám. V rendlíku přiveďte k varu vodu s octem a připravte ztracená vejce – rozklepněte je do vody těsně před tím, než začne vřít a vařte mírným varem 3–4 minuty. Salát servírujte vlažný, na salát položte ztracené vejce, lehce ho vidličkou natrhněte a posypte solí a pepřem.
Kukuřice s krvavcovým máslem
Budete potřebovat
- 4 klasy kukuřice
- máslo
- krvavec menší
- citronovou šťávu
- sůl
- pepř
recept
Krvavec omyjte a osušte. Lístky otrhejte od středových řapíků a nasekejte. Vmíchejte je do měkkého másla, osolte, opepřte a dochuťte citronovou šťávou. Vytvoříme váleček, zabalte ho do potravinové folie nebo pečicího papíru a nechte aspoň půl hodiny vychladit v lednici. Kukuřici povařte ve slané vodě do změknutí, asi 15 minut. Na vařenou kukuřici položte bylinkové máslo a podávejte.